Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Hviezdny český herec o novej tragikomédii: Toto ho úplne šokovalo

Úsmevy smutných mužov
Úsmevy smutných mužov (Zdroj: Bontonfilm)

Napriek tomu, že nová tragikomédia vykresľuje popri ústrednej dejovej línii aj príbehy ľudí, ktorí svoj boj s alkoholom prehrávajú, je hlavná myšlienka filmu podľa známeho herca veľmi povzbudivá.

Český herec David Švehlík, ktorý sa objaví aj na plátnach slovenských kín v hlavnej úlohe českej tragikomédie Úsmevy smutných mužov režiséra Dana Svátka, považuje novinku napriek jej vážnej téme za veľmi povzbudzujúcu. „Ono je to prezentované ako tragikomédia, a to je dobre. Pôvodne mal byť ten film zaradený medzi komédie, no to mi príde totálne zavádzajúce. A keby to bola zas len taká smršť depresie, tak by sa to nedalo pozerať. No ako to už aj v živote býva, aj tragické momenty majú v sebe občas komické prvky a v tomto filme je prítomný aj veľký moment nádeje a optimizmu,“ uviedol v rozhovore. „Ide totiž o reálny príbeh a Josef Formánek (autor knižnej predlohy filmu, pozn. red.), o ktorom ten film je, svoj boj s alkoholom napokon zvládol a je v poriadku,“ vysvetlil herec.


Mohlo by vás zaujímať:Eva Holubová hviezdou aj mimo scény: Kolegov baví tak, až sa nedá nakrúcať


Snímka o tom, ako i úspešní ľudia môžu mihnutím oka prepadnúť závislosti, však okrem motivujúceho ústredného príbehu zobrazuje aj osudy tých, ktorí svoj boj s alkoholom prehrávajú. „Sú tam paralelne rozvité aj príbehy ďalších mužov a niektorí z nich dopadnú veľmi zle... Nie každý je tak silný, že sa mu podarí z toho dostať a niekto proste skončí tak, že do toho spadne. Niektoré príbehy napokon končia aj smrťou,“ uviedol Švehlík.

Ako sám tvrdí, s alkoholom si neradno zahrávať. „Čo som sa vďaka tomuto filmu dozvedel, že tá návratnosť ľudí k alkoholu, ktorí absolvujú liečbu, je fakt obrovská. Je to veľmi vysoké číslo, takže je asi aj veľký zázrak, keď sa niekomu podarí fungovať ďalej bez toho svojho démona. Josef vo svojej knihe hovorí o čiernom drakovi, ktorý je stále živý, tak asi treba byť skutočne opatrný...,“ poznamenal 46-ročný rodák z Liberca.

Sympatického herca navyše šokovala aj ďalšia skutočnosť. „To som si doteraz ani neuvedomoval, no človek sa môže vlastne stať alkoholikom, ani nevie ako. To, že sa zrazu človeka zmocní delirium tremens alebo s ním zacvičia abstinenčné príznaky a musí sa začať liečiť, sa totiž vôbec nemusí týkať ľudí, ktorí od rána do večera pijú a sú neschopní pracovať či fungovať v rodine. Tak to často vôbec nie je, práve naopak, týka sa to mnohokrát práve ľudí, ktorí sú veľmi aktívni, fungujú, majú svoje vzťahy, ale pritom sú takí tí každodenní priebežní konzumenti alkoholu a ich telo skrátka nie je natoľko schopné sa s tým alkoholom vysporiadať a môže ich to zraziť, ani nevedia ako. To som skutočne nevedel. Mal som pocit, že abstinenčné príznaky sa týkajú len ľudí, ktorí pijú naozaj intenzívne, od rána do večera,“ uzavrel Švehlík.

Viac o téme: Úsmevy smutných mužovDavid Švehlík
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu