Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Trpká irónia Mariána Geišberga: Zasiahol ho osud, aký si pred smrťou zahral aj vo filme

Marián Geišberg Zobraziť galériu (2)
Marián Geišberg (Zdroj: Bontonfilm/Petra Ficová, Marianna Borecká)

Len nedávno sa Slovensko dozvedelo veľmi smutnú správu. Marián Geišberg zomrel po vážnych zdravotných problémoch vo veku 64 rokov. Pred piatimi rokmi si dokonca musel rovnaký osud zahrať vo filme.

Stalo sa tak v českej snímke Revival, v ktorej bývalí muzikanti po dlhých rokoch oživili kapelu a začali opäť hrať. Ich dôvody boli rôzne -peniaze, túžba po stratenej sláve, snaha pomôcť kamarátovi, alebo sa proste ešte raz poriadne odviazať.

Navyše sa aj podarí odhaliť, prečo sa vlastne rozpadli. Geišberg stvárnil speváka a najdôležitejšieho člena skupiny, ktorý bol celým srdcom rebel a ikona. Na konci filmu zomrel na rakovinu. Smutnou iróniou osudu sa stalo, že obľúbený slovenský herec podľahol zákernej chorobe aj v reálnom živote.

Kto bolMarián Geišberg?

Narodil v Piešťanoch (23. decembra 1953 - 10. novembra 2018) a vyrastal na Myjave. Vyštudoval herectvo na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave. V rokoch 1979 až 1984 pôsobil v Divadle Jonáša Záborského v Prešove, neskôr v Divadle SNP v Martine a Divadle pre deti a mládež v Trnave. Od roku 1992 bol členom činohry Slovenského národného divadla (SND) v Bratislave.

Marián Geišberg
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Bontonfilm/Petra Ficová, Marianna Borecká)

Takmer zo šesťdesiatich dramatických postáv, ktoré na doskách našej prvej divadelnej scény stvárnil, treba spomenúť medzi inými Jepichodova z Višňového sadu, Merkucia z Romea a Júlie, Kočkareva zo Ženby, Dorna z Čajky, Markíza de Sade z Marata-Sadea, Rosmera z Rosmersholmu, Ichareva z Hráčov, Tullusa Aufidiusa z Coriolana či Adama z Bálu. Jeho poslednou postavou v SND bol Rytier John Falstaff vo Veselých paničkách windsorských. Geišberg pravidelne hosťoval v divadle Astorka, Štúdiu L&S (Štúdiu S), Divadle Andreja Bagara v Nitre, no najmä v Divadle a.ha., ktorého bol profilujúcou osobnosťou.

Presadil sa aj ako filmový a televízny herec. Účinkoval vo filmoch Pásla kone na betóne, Červený kapitán, Revival, Jánošík, Muzika, v televíznom filme Národný hriešnik a v ďalších. Okrem toho bol známy aj ako folkový pesničkár a literát. Bol prozaikom i básnikom, autorom dvoch poviedkových zbierok Ono ma to poje a Prejsť prahom a zavrieť dvere a básnickej zbierky Byzantskému bohu. Bol tiež výrazným folkovým pesničkárom, vydal dva albumy Nápoky a Neladí-nevadí. Učil tiež herectvo na Vysokej škole múzických umení v Bratislave.

Viac o téme: Marián Geišberg
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu