Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Sexsymbol Hollywoodu Brad Pitt oslavuje: Za svoj život stvárnil desiatky postáv

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: SITA/AP/Chris Pizzello/Invision)

Je talentovaný, charizmatický a ešte k tomu obrovský fešák. Hollywoodsky sexsymbol stvárnil množstvo nezabudnuteľných postáv a jeho výkony patria k tým nakvalitnejšími. Jeden z najvyhľadávanejších hercov Brad Pitt dnes oslavuje 55 rokov.

Úloha hyperaktívneho pomätenca Joffreyho Goinesa vo filme Dvanásť opíc z roku 1995 bola natoľko presvedčivá, že mu vyniesla nomináciu na Oscara. Prestížne ocenenie získal aj za snímky The Curious Case of Benjamin Button (Podivný prípad Benjamina Buttona, 2008) aMoneyball(2011).

Začiatky hereckej kariéry

William Bradley Pitt sa narodil 18. decembra 1963 v americkom meste Shawnee, v štáte Oklahoma. Detstvo prežil v Springfielde, štát Missouri. Napriek tomu, že herectvo bolo vždy jeho obľúbeným koníčkom, sa po strednej škole rozhodol študovať žurnalistiku, grafický dizajn a reklamu na University of Missouri.

V roku 1986 sa odsťahoval do Los Angeles a pokúšal sa o hereckú kariéru. Privyrábal si v reklame, ako šofér limuzíny, predavač zmrzliny či plavčík. Ako reklamný maskot pre reštauráciu sa neváhal obliecť do kostýmu obrovského kuraťa a usmievať sa na okoloidúcich. Zo zarobených peňazí si platil hodiny herectva, tie mu dopomohli k malým televíznym úlohám. Zahral si v piatich epizódach v seriáli Dallas a pokračoval účinkovaním na televíznej scéne a menšími filmovými úlohami.

Pamätné úlohy

V roku 1991 svojim výkonom zažiaril v rozporuplnom filme Thelma & Louise (Thelma a Louisa), vyslúžil si všeobecné uznanie a upútal pozornosť významných režisérov. Silný dojemný príbeh snázvom Legends of the Fall (Legenda o vášni, 1994) si získal obdiv divákov aj vďaka hudbe Jamese Hornera, krásnej prírode divokého západu, romantickej atmosféra a drsného života. Vsnímke sa objavili hviezdne mená vďaka výberu režiséra Edwarda Zwicka. Brad Pitt a Julia Ormondová podali obdivuhodný herecký výkon. Navyše dvojicu doplnil Anthony Hopkins vúlohe otca troch synov.

Po postave upíra Louisa po boku Toma Cruisa vo filme Interview with the Vampire: The Vampire Chronicles (Interview s upírom, 1994), ktorá z neho urobila hviezdu, hral Pitt v ďalších komerčne úspešných filmoch ako Seven (Sedem, 1995) a Twelve Monkeys (Dvanásť opíc, 1995). Dobrodružná dráma s Bradom Pittom a krásnou tibetskou scenériou sa objavila na plátnach kín snázvom Seven Years in Tibet (Sedem rokov v Tibete, 1997). Ďalšími filmami herca boli v tom čase Meet Joe Black (Zoznámte sa, Joe Black, 1998) a Mr. & Mrs. Smith (Pán a pani Smithovci, 2005).

Babel a Spojenci

Divákov zaujala aj snímka Alejandra Iňárritu snázvom Babel zroku 2006. Režisér dostáva svoje postavy do krajných životných situácií, zktorých nie je ľahká cesta úniku. Brad Pittje obdivovateľom režiséra Iňárritu aoúlohu vspomenutej snímke zabojoval. Herec s výzorom mladíka sa objavil sa aj vdobrodružnej snímke režiséra Quentina Tarantina s názvom Inglourious Basterds (Nehanební bastardi, 2009). Filmový tvorca sa zameral na druhú svetovú vojnu a zatiahol do nej "bandu" výborne vykreslených charakterov. Jedným znich bol aj Brad Pitt v úlohe poručíka Alda Raina.

Brad Pitt
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Abraham Caro Marin)

V roku 2016 herec zaujal postavou vsnímke Allied (Spojenci). Po boku známeho herca vynikla šarmantná herečka Marion Cotillardová. Píše sa rok 1942 a Max Vatan (Brad Pitt) zoskakuje spadákom do marockej púšte súlohou zabiť v Casablance nemeckého veľvyslanca. Vmeste sa stretáva s pôvabnou Francúzkou Marianne, ktorá má hrať úlohu jeho manželky apomôcť mu so splnením misie. Predstieranie manželskej intimity a zamilovanosti postupne prerastá do skutočnej vášne.

Komplikované vzťahy a víno

Brad Pitt bol ženatý s herečkou Jennifer Aniston, jeho partnerkou bola aj herečka Angelina Jolie, s ktorou sa bližšie zoznámil pri nakrúcaní filmu Pán a pani Smithovci. Majú spolu šesť detí. Tri adoptované - Maddoxa, Paxa a Zahar a tri vlastné - Shiloh, Knoxa a Vivienne.

Sexsymbol Hollywoodu Brad Pitt
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/Richard Shotwell/Invision)

V rámci svojho charitatívneho projektu sa Brad Pitt s Angelinou Jolie podieľali na výstavbe ekologicky šetrných domčekov v New Orleanse (USA) pre ľudí, ktorých hurikán Katrina v roku 2005 pripravil o strechu nad hlavou. Dvanásť rokov tvorili Angelina Jolie s Bradom Pittom pár. Rozišli sa vroku 2016. Herec podniká vo vinárstve, orientuje sa na ekologické vína. Spolupracuje smanželom modelky Cindy Crawford, milionárom Random Gerbegom na projekte štýlového hotela.

Viac o téme: Brad PittAngelina Jolie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu