Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Najznámejší veksláci v Československu: Hercov z Bony a klid zasiahli ťažké osudy

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Filmové studio Barrandov)

Možno ste to nezažili na vlastnej koži, ale tento kultový film priblížil aj mladšej generácii obraz vtedajšej doby. Postávanie pred Tuzexom a klasická otázka - "Bony, chceš nejaké bony"? A takýto osud stretol hercov, ktorí si tu pred 31 rokmi zahrali hlavné úlohy.

Jan Potměšil (52 rokov)ako Martin

Dva roky po úspešnom filme ho zasiahla veľká tragédia. Bol spolujazdcom v aute, ktoré havarovalo. Nehoda však pre herca mala doživotné následky v podobe vážnych zranení a pripútania na invalidný vozík. Bol v bezvedomí a lekári mu nedávali dobré vyhliadky. On zabojoval a v roku 2004 sa oženil, pričom má dve deti. Úspech zožal aj na divadelných doskách. V rámci filmu si dokonca znovu strihol úlohu v Bony a klid 2.

Jan Potměšil
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: koláž Telkáč)

Roman Skamene (64) ako Bíny

Po úspešnom filme sa mu v súkromí až tak nedarilo. V Prahe vlastnil reštauráciu, ale po vážnych finančných dlhoch mal patálie s podsvetím, ktoré sa mu vyhrážalo smrťou. Čoraz viac mu bol bližší alkohol, vyviedol zopár faux pasa prežil aj infarkt. Napokon sa všetko aspoň trochu na dobré obrátilo. Je ženatý, má dve deti, ale v hereckom svete viac neprerazil. Zaujímavá bola najmä jeho výška, aj v dospelosti meral len 160 centimetrov.

Roman Skamene
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: koláž Telkáč)

Josef Nedorost (63) ako Robert

V roku 1997 ho zasiahlo vážne ochorenie. Ako priznal, v kravíne sa napil čerstvo nadojeného mlieka a dostalkliešťovú meningoencefalitídu. Tá napadla nervovú sústavu a rok sa liečil v rehabilitačnom ústave. Podpísalo sa to pod jeho psychické problémy. Patril medzi sexsymboly a lámačov ženských sŕdc, ale z hereckého kolotoča vypadol. Dnes žije s matkou a venuje sa archeológii. Aj on si ale zahral vo voľnom pokračovaní veksláckeho príbehu.

Najznámejší veksláci v Československu:
Zobraziť galériu (5)

Miroslav Kopečný (74) ako Slepejš

V rolifilmového veksláka zožal najväčší úspech, ale potom ako herec úplne padol do zabudnutia. Dvadsať rokov strávil v Divadle pod Palmovkou, no do smotánky už neprerazil. Teší ho však manželka, tri deti a už aj vnúčatá. V roku 2014 sa objavil v epizóde seriáluStopy života.

Najznámejší veksláci v Československu:
Zobraziť galériu (5)

Viac o téme: Bony a klidJan PotměšilRoman SkameneJosef NedorostVeronika Jeníková
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu