Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Svojský chlap s egyptskými koreňmi: VIDEO Ako sa z roznášača pizze stal Freddie Mercury

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: YouTube, SITA/AP/Alex Bailey/Twentieth Century Fox)

Ramiho Maleka si budeme zrejme ešte dlho pamätať ako Freddieho Mercuryho. Hlavnú úlohu legendárneho speváka Queen si zahral vo filme Bohemian Rhapsody, ktorý teraz získava jedno ocenenie za druhým. Najnovším prírastkom je nominácia na Oscara v kategórii najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe, najlepší film, strih, mix zvuku a strih zvuku. Rami sa však už predtým objavil v niekoľkých seriáloch i filmoch. Jeho hviezda stúpala pomaly, no dočkala sa slušného vrcholu. Čo bude ďalej, je zatiaľ vo hviezdach.

Takmer 40-ročný herec už predtým hral v niekoľkých filmoch a seriáloch. Odštartoval v populárnom seriáli Ženy z rodu Gilmorovcov a postupne sa objavoval v nevýraznejších úlohách, napr. vo filme Noc v múzeu, v ságe Twilight či v snímke Dočasný domov. Do povedomia sa dostal seriálom Mr. Robot a svoj herecký talent spečatil ako Freddie Mercury v životopisnej dráme Bohemian Rhapsody.

Egyptské korene

Malek sa narodil v Los Angeles do egyptskej rodiny koptov, ktorí sa dnes označujú za egyptských kresťanov. Okrem toho má aj grécke korene. Jeho rodičia opustili Káhiru v roku 1978 po tom, čo sa jeho otec dostal do sporu s návštevníkmi zo Západu. Said Malek robil v tom čase sprievodcu. Usadili sa v meste anjelov, kde žije Malek dodnes.

Rami má brata Samiho, identické dvojča mladšie o štyri minúty. Sami sa však nevybral po hereckej ceste, pracuje ako učiteľ angličtiny. Okrem toho má staršiu sestru Yasmine, ktorá si vybrala povolanie lekárky. Ich otec vždy dbal na to, aby nezabúdali na svoje egyptské korene. Často ich v noci budil, aby rozprávali cez telefón po arabsky s členmi svojej rodiny v Egypte.

Kreatívne dieťa

Ako dieťa si často vymýšľal rôzne postavy a napodobňoval hlasy, jeho herecké nadanie sa prejavovalo v naozaj skorom veku. Na strednej škole Notre Dame High School bola jeho spolužiačkou herečka Rachel Bilson, ktorú diváci poznajú najmä z tínedžerského seriálu O.C. California. O rok mladšia Kirsten Dunst chodila na rovnakú školu a spoločne s Malekom navštevovali hudobno-divadelnú triedu.

Rami Malek a Christina Slater vo seriáli Mr. Robot. (Foto: SITA/AP)
Zobraziť galériu (6)
Rami Malek a Christina Slater vo seriáli Mr. Robot. (Foto: SITA/AP)  (Zdroj: SITA/AP Photo)

Jeho rodičia však mali iné predstavy. Z Ramiho chceli mať úspešného právnika, preto sa pridal do debatného krúžku. Napriek tomu, že mal problém s formuláciou argumentov, jeho učiteľ si všimol mimoriadny talent v dramatickej interpretácii a povzbudil ho, aby sa predstavil v súťaži s one-man hrou. „Ná pódiu som zažil zvláštny okamih so svojím otcom a ďalšími ľuďmi v publiku. Potom som si pomyslel wau, deje sa niečo špeciálne,“ povedal v rozhovore Malek. Bolo to totiž prvýkrát, kedy jeho otec prejavil emócie a pozitívne reakcie na jeho vystúpenie. V Malekovi to zanechalo pocitslobody, s ktorou sa mohol venoval herectvu.

Depresie a strata sebavedomia

Po maturite v roku 1999 sa rozhodol študovať divadlo na univerzite v Indiane, kde získal o štyri roky bakalársky titul. Škola mu v roku 2017 venovala ocenenie, ktoré dávajú absolventom s výnimočným prínosom. Po výške sa presťahoval do New Yorku, do malého jednoizbového bytu s priateľmi, ktorí sa pohybovali v rovnakom odvetví ako on. Spoločne predvádzali v okolí mesta svoje vlastné hry. Stále však navštevoval rodinu v Los Angeles.

Práve počas jednej z návštev sa stretol s kastingovým režisérom Malim Finnom, ktorý ho presvedčil, aby zostal v Los Angeles a hľadal si prácu v Hollywoode. Malek sa presťahoval späť k svojim rodičom a pracoval ako roznášač pizze a iného jedla. Napriek tomu, že rozposlal množstvo životopisov, dlho si nevedel nájsť prácu. Mal depresie a strácal sebavedomie. Istý čas dokonca rozmýšľal, že sa stane realiťákom. Po roku a pol však dostal ponuku.


Mohlo by vás zaujímať: Bohemian Rhapsody láme rekordy: Blíži sa k prvej priečke medzi hudobnými skvostami


Pomalý vzostup a filmový debut

Zavolala mu kastingová režisérka Mara Casey a chcela hovoriť s jeho agentom. Priznal sa, že žiadneho nemá a Mara mu ihneď povedala, aby si nejakého zohnal. Malek však navrhol stretnutie, keďže ju zjavne niečím v životopise zaujal. Stretnutie vyústilo do jeho prvej úlohy v seriáli Ženy z rodu Gilmorovcov. Pomaly sa začal objavovať v menších úlohách v rôznych projektoch. Výraznejšou rolou bola postava Kennyho v seriáli Rodinná vojna.

Jeho filmovým debutom bola komédia Noc v múzeu, kde si zahral faraóna po boku bena Stillera v oboch dieloch. Po dlhšej pauze prišla v roku 2010 úlohe v troch dieloch seriálu24 hodín. Neskôr toho istého roku sa Rami Malek dočkal prvého väčšieho úspechu. Kritici ho ocenili za úlohu desiatnika Merriella „Snafu“ Sheltona v minisérii HBO z druhej svetovej vojny ocenenej soškou Emmy Award The Pacific. Natáčanie minisérie bolo pre Maleka veľmi intenzívne, preto sa rozhodol na čas opustiť Hollywood a nakrátko sa usadil v Argentíne.

Zlom v kariére

Účinkovanie v minisérii však malo ešte jednu výhodu. Malek stretol Toma Hanksa. Hanks bol Malekovým hereckým výkonom naozaj očarený a obsadil ho do svojho filmu Moja krásna učiteľka z roku 2011. Pre Maleka sa začala silná éra. Zahral si úpíra z egyptského klanu v ságe Twilight, po boku Brie Larson si zahral v indie filme Dočasný domov, objavil sa aj v dvoch filmoch Spikea Leeho, s ktorým sa spriatelil a v kontakte sú dodnes.

Rami Malek a Spike Lee. (Foto: SITA/AP/Richard Shotwell/Invision)
Zobraziť galériu (6)
Rami Malek a Spike Lee. (Foto: SITA/AP/Richard Shotwell/Invision)  (Zdroj: SITA/AP/Richard Shotwell/Invision)

Skutočný zlom v jeho kariére prišiel so seriálom Mr. Robot, ktorý mu dva roky po sebe vyniesol Zlatý Glóbus za najlepšieho herca v dráme. Scenárista Sam Esmail videl na konkurze na úlohu mentálne nestabilného hackeraElliota Aldersona vyše stomužov. Napriek tomu sa mu nepodarilo nikoho nájsť a rozhodol sa hlavnú postavu kompletne prepísať. Potom prišiel Rami Malek. „Ten kasting mi otvoril oči, kto v skutočnosti Elliot je,“ povedal Esmail potom, čo uvidel Maleka.

Mr. Robot

Malek získal hlavnú úlohu. Na to, aby zahral Elliota naozaj dôveryhodne, stretol sa Malej s psychiatrom. Jeho výkon i seriál zožali po premiére v júni 2015 okamžitý úspech od kritikov. Dnes Malek nepočuje nič iné než „zlomový výkon“, „očarujúce stvárnenie“ či to, že je „najlepším dôvodom“, prečo si pozrieť seriál. Za svoj výkon si vyslúžil množstvo nominácií. V súčasnosti je v pláne premiéra štvrtej série.

Božský Freddie Mercury

Kým nepríde v jeho živote ďalší zlom, diváci si ho budú pamätať navždy ako legendárneho speváka skupiny Queen Freddieho Mercuryho. Je to Malekova najnovšia úloha, za ktorú získal Zlatý Glóbus a najnovšie si vyslúžil aj nomináciu na Oscara. Film bol dlhoočakávaným projektom, ktorý vznikal osem rokov a na ktorom sa podieľal aj gitarista Queen Brian May. Celosvetovo zarobil 774 miliónov a stal sa siedmym najlepšie zarábajúcim filmom za rok 2018.

Napriek tomu tento film sprevádza mierna kontroverzia. Síce sa stal populárny avyslúžil si prestížne ocenenia či nominácie, kritici ho ohodnotili nie viac ako lepší priemer. Zdá sa však, že to nemá na úspech snímky vplyv. Koniec-koncov, keď sa medzi na Oscara nominované filmy môže dostať Čierny panter, snímke Bohemian Rhapsody niet čo vyčítať. Sám Malej považuje túto úlohu za nejdôležitejšiu v jeho živote.

Utiahnutý, no bláznivý Malek

„Je to úloha, o ktorej si nemyslím, že by mohla byť prekonaná. Myslím si, že vždy hľadáme ďalšiu skvelú a veľkú rolu a myslím, že som šťastný, že ja som sa už s takou úlohou stretol. Rád by som si myslel, že je tam vonku toho pre mňa viac, a aj je, no pochybujem, že je to niečo väčšie či niečo, čo sa vyrovná tejto skvelej úlohe a bytosti, ktorú som mohol mať vo svojom živote,“ povedal na adresu bohemian Rhapsody Malek. Dúfajme, že ho ešte uvidíme v minimálne tak dobrých úlohách ako bol Mercury.

Rami Malek naľavo s Lucy Boynton, napravo s Portiou Doubleday. (Foto: SITA/AP/Jordan Strauss, Matt Sayles/Invision)
Zobraziť galériu (6)
Rami Malek naľavo s Lucy Boynton, napravo s Portiou Doubleday. (Foto: SITA/AP/Jordan Strauss, Matt Sayles/Invision)  (Zdroj: SITA/AP/Jordan Strauss, Matt Sayles/Invision)

Malek je veľmi striedmy v rozhovoroch a snaží sa zachovať si anonymitu v zahraničí. Dokonca sa vyhýba aj sociálnym sieťam a mnohí novinári uviedli, že si v rozhovoroch dáva veľký pozor. Napriek tomu sám seba označuje za bláznivého človeka, ktorý sa rád rozpráva s cudzími ľuďmi a rád spoznáva ich príbehy. Čo sa v konečnom dôsledku nevylučuje, strážiť súkromie si môžete, aj keď ste bláznivý. Objavili sa špekulácie, že randí so svojou hereckou kolegyňou Lucy Boynton z Bohemian Rhapsody, no zatiaľ nič nie je oficiálne. Predtým však krátko chodil so svojou kolegyňou zo seriálu Mr. RobotPortiou Doubleday.

Viac o téme: Mr. RobotRami MalekBohemian Rhapsody
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu