Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Zomrela legendárna princezná Lada: Českú herečku trápili zdravotné problémy

Princezná so zlatou hviezdou na čele, Marie Kyselková
Princezná so zlatou hviezdou na čele, Marie Kyselková

Vo veku 83 rokov zomrela česká herečka Marie Kyselková, ktorá je známa najmä ako princezná Lada z legendárnej rozprávky Princezná so zlatou hviezdou (1959)

Smutnú správu potvrdil portálu Blesk.cz jej kolega Ivo Niederle, ktorý býva tom istom dome ako ona. "Prišla za mnou dcéra z Ameriky a u mojej princeznej sme strávili dva večery. Dnes ráno za ňou šla jedna z jej dcér, princezná neotvárala. Mal som kľúče, a tak som otvoril. Odpočívala po raňajkách, už ale nedýchala," vyjadril sa Niederle, ktorý sa s Kyselkovou priatelil a často jej aj pomáhal.

Podľa Blesku mala herečka už dlhšiu dobu zdravotné problémy. Trápili ju bolesti nôh, ktoré začali po operácii chrbta, v dôsledku čoho nebola takmer schopná pohybu a nemohla sa o seba sama starať.


Mohlo by vás zaujímať:Rozprávky, ktoré pozeráme každé Vianoce: Toto ste o nich určite nevedeli


Marie Kyselková sa narodila 20. augusta v Brne. Svoju pomerne krátku hereckú kariéru začala snímkou Větrná hora (1955) režiséra Jiřího Sequensa, ktorý ju objavil, keď pracovala ako manekýnka. Po nej sa predstavila vo filmoch a Bomba (1957) a Touha (1958). Hlavnú úlohu v Princeznej so zlatou hviezdou, ktorá ju najviac preslávila a bola zároveň jej poslednou snímkou, dostala náhodou.

Vo filme si mala zahrať menšiu rolu, ale keď predstaviteľka Lady Miriam Hynková ochorela, rolu princeznej dostala Kyselková. Po nakrútení rozprávky sa herečka venovala rodine a k filmu už sa nevrátila. V roku 2008 sa objavila v dokumente Žízeň po životě z cyklu Příběhy slavných (2000 - 2013), ktorý sa venoval jej prvému manželovi, hercovi Petrovi Haničnincovi.

Viac o téme: Marie Kyselková
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu