Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Oldo Hlaváček hviezdi aj mimo divadelných dosiek: Vytvoril reklamu na Primky a je skvelý kuchár

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: TASR/Martin Baumann, Pavel Neubauer)

Vždy usmiaty herec, zabávač a moderátor Oldo Hlaváček získal obrovskú popularitu vďaka tomu, že uvádzal, ale aj autorsky pripravoval zábavnú televíznu reláciu Vtipnejší vyhráva. Rovnako však odohral veľa úloh na divadelných doskách. Menej sa o ňom vie, že ako scenárista vytvoril aj reklamu na hodinky Prim, je znamenitým kuchárom a má za sebou neradostnú skúsenosť politického väzňa. Oldo Hlaváček sa dožíva 85 rokov.

Oldo Hlaváček sa narodil 26. januára 1934 vBratislave. Prvú hereckú príležitosť dostal už ako prváčik, keď v školskom predstavení Chrobáci hral Ferda Mravca na kolobežke. Na divadlo nezabudol ani na pedagogickom gymnáziu v Žiline. Hral v ochotníckom súbore Ľudová scéna mesta Žiliny a v gymnaziálnom Divadelnom krúžku Maxima Gorkého.

Na skle maľované

Neskôr študoval na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave. V roku 1963 sa stal členom Činohry Slovenského národného divadla (SND) v Bratislave. Roky sa obliekal do kostýmu Čerta v muzikáli Na skle maľované. Kdlhému zoznamu divadelných hier, vktorých účinkoval, patria Bratia Karamazovci, Chrobák v hlave, Tak sa na mňa priplepila, Sluha dvoch pánov, Dobrodružstvo pri obžinkoch, Ženský zákon, Pokus olietanie či Krčma pod zeleným stromom.

Oldo Hlaváček hviezdi aj
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann, Pavel Neubauer)

Priestor pre svoju komiku, zmysel pre paródiu a karikatúru našiel predovšetkým vrozhlase atelevízii. Účinkoval vnespočetnom množstve zábavných programov vrátane tých silvestrovských. S kolegom Ivanom Krajíčkom stvárnili nezabudnuteľných gazdov v scénkach v Hostinci Pod gaštanom.

Raketový vzostup

Raketový vzostup popularity však Oldovi Hlaváčkovi v 70. rokoch 20. storočia priniesla televízna súťaž Vtipnejší vyhráva, vktorej známi herci rozprávali vtipy aich úspech meral "potleskomer". Hlaváček reláciu nielen uvádzal, ale aj autorsky pripravoval. O najvyššiu métu 100 bodov sa v nej pravidelne uchádzali herci ako Marián Labuda, Maja Velšicová, Ivan Rajniak, Ivan Krivosudský, alebo Ivan Krajíček, ktorý neskôr Hlaváčka vystriedal vjej moderovaní. Kolegovia oceňovali Hlaváčkovu precíznosť ausilovnosť, s ktorou sa na nakrúcanie pripravoval a ktorá motivovala aj ostatných.

Vo filme debutoval Oldo Hlaváček v roku 1966 v snímke Tango pre medveďa. Diváci ho mohli vidieť aj vo filmovej dráme Zajtra bude neskoro (1972), v komédii Hroch (1973), Rača, moja láska (1977), v rozprávke Múdra Gabriela (1983) a v televíznom filme Bankinghouse Khuwich and comp. (1985). So synom Ivom Hlaváčkom účinkoval v programe Hore nohami a moderovali reláciu Kurnikšopaholubník v súkromnej televízii.

Politický väzeň

Za významné zásluhy v rozvoji divadelnej, rozhlasovej a filmovej tvorby udelil prezident SR Rudolf Schuster 20. februára 2004 hercovi Oldovi Hlaváčkovi pri príležitosti jeho 70. narodenín vyznamenanie Kríž prezidenta Slovenskej republiky II. stupňa. Herec Oldo Hlaváček sa v októbri 2013 zúčastnil na odhalení tabule na pamiatku politických väzňov, ktorých v budove Ústavu na výkon väzby a Ústavu na výkon trestu odňatia slobody v Bratislave držal v rokoch 1948–1989 komunistický režim.

On sám bol v roku 1957 uväznený na jeden rok za poburovanie proti republike. Hlaváček bol v tom čase podľa vlastných slov neopatrný a ľahkovážny, svoje názory na diktát Sovietskeho zväzu vyjadroval veľmi otvorene. Obvinenie sa s ním ťahalo a napríklad, keď bol po dvadsiatich rokoch navrhnutý na zaslúžilého umelca, ocenenie nezískal práve pre to, že bol vo väzení.

Po návrate zväznice ho prijali do bratislavského Slovnaftu na miesto vodiča parného valca, napokon však ponuka zDivadla Jonáša Záborského (DJZ) vPrešove umožnila umelcovi pokračovať vhereckej dráhe. Neskôr však zažil aj takú mieru popularity, že si nemohol ani len sadnúť vkaviarni na kávu bez toho, aby si knemu neprisadali ďalší anenútili ho vypiť si snimi pohárik. Najnovšie mohli diváci vidieť Olda Hlaváčka vtelevíznych seriáloch Tajné životy (2015) aZOO (2016).

Viac o téme: Oldo HlaváčekVtipnejší vyhráva
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu