Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

VIDEO Shakespearovský klasik i filmový Poirot: Zomrel večný čakateľ na Oscara Albert Finney

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Youtube)

Britský herec Albert Finney sa do pamäte filmových divákov zapísal napríklad úlohou slávneho belgického detektíva Hercula Poirota. Hrdinu z románov Agathy Christie síce stvárnil v jedinom filme - Vražda v Orient exprese, 1974, no práve Finneyho detektív je ale podľa mnohých tým najlepším. Finney bol ale aj shakespearovským hercom a jedným z "rozhnevaných mužov" britského povojnového divadla. Večný čakateľ na Oscara a držiteľ mnohých ocenení zomrel v piatok 8. februára vo veku 82 rokov.

Na Oscara bol Finney nominovaný päťkrát, inak mal na konte celý rad ocenení, vrátane dvoch britských cien BAFTA alebo troch Zlatých glóbusov. Veľké úspechy žal Finney aj na divadelných doskách, kde vynikol najprv ako člen Kráľovskej shakespaerovskejspoločnosti.

Publicitu neznášal

Finney bol preslávený svojím odporom k publicite, nedával takmer žiadne rozhovory a povestným sa aj stalo jeho umenie povedať "nie". V roku 1980 napríklad odmietol Rád britského impéria a o 20 rokov neskôr pohrdol rytierskym stavom. „Prečo by som sa mal stať šľachticom za to, že robím prácu, ktorá ma baví? Nášho mliekara práca tiež baví, stále si píska a vyzerá veselo, ale rytiera impéria z neho nikto nerobí,“vysvetlil Finney. V 60. rokoch tiež povedal "nie" slávnemu Laurenceovi Olivierovi, ktorý po ňom chcel, aby ho vystriedal vo vedení britského národného divadla.

Finney sa narodil 9. mája 1936 v Salforde v blízkosti Manchestraa telo aj dušu plne oddal divadlu už v detstve, keď bol nadšeným protagonistom školských predstavení. Herecké vzdelanie získal na Kráľovskej akadémii dramatických umení v Londýne, kam bol prijatý vo svojich 17-ich rokoch. Vhviezdnom ročníkusa zišiel s Richardom Harrisom, Alanom Batesom alebo Petrom O'Tooleom.

Shakespearovský klasik

Divadlo hral najprv v Birminghame a v roku 1959 vstúpil do Kráľovskej shakespearovskej spoločnosti. Na domácej scéne v Stratforde vzbudil pozornosť svojimi interpretáciami hrdinov Shakespearových diel; bol napríklad najmladším anglickým Hamletom. Pred kamerou sa prvýkrát objavil v roku 1960 vo filme Komik režiséra Tonyho Richardsona, v ktorom si zahral syna hlavného hrdinu, starnúceho varietného komika v podaní Oliviera.

Foto: TASR/AP/Max Nash
Zobraziť galériu (5)
Foto: TASR/AP/Max Nash  (Zdroj: TASR/AP/Max Nash)

Prestíž a slávu mu priniesol sociálneladený film V sobotu večer, v nedeľu ráno (1960) a historický dobrodružný film Tom Jones (1963), ktorý mu vyniesol prvú nomináciu na Oscara. Ďalšie nominácie mal za filmy Vražda v Orient exprese (1974), Garderobier (1983), V tieni vulkána(1984) a Erin Brockovich (2000). Naposledy stál pred kamerou v roku 2012, kedy stvárnil úlohy v bondovke Skyfall a thrilleriBourneov odkaz.

Slávny Poirot

Kvôli filmu Tom Jones odmietol Finney úlohu Lawrencaz Arábie, ktorého si nakoniec zahral O'Toole. V roku 1978 zasnechcel hrať Hercula Poirota vo filme Smrť na Níle. Finney tohto slávneho detektíva z dielne Agathy Christie bravúrne zahral už vo Vražde v Orient exprese a dôvodom odmietnutia bolimuky, ktorévraj pretrpel v horúcom prostredí pod nánosmi makeupu pri natáčaní. Rolu nakoniec získal ďalší slávny kolega Peter Ustinov.

Foto: TASR/AP/William Conran/PA
Zobraziť galériu (5)
Foto: TASR/AP/William Conran/PA  (Zdroj: TASR/AP/William Conran/PA)

Ťažiskom Finneyho tvorby však naďalej zostávalo divadlo a Finney sa stal jedným z "rozhnevaných mužov" britského povojnového divadla. Postupne vystriedal rad prestížnych súborov, hosťoval napríklad na Broadwayi a hral aj v britskom národnom divadle. Vždy však dokázal s noblesou skĺbiť divadlo s filmom a spolu s hercom Michaelom Medwinom tiež založil produkčnú spoločnosť Memorial Enterprises.

Foto. SITA/AP/R. Dear
Zobraziť galériu (5)
Foto. SITA/AP/R. Dear  (Zdroj: SITA/AP/R. Dear)

Dlhoročný fanúšik futbalového klubu Manchester United bol trikrát ženatý. Z prvého manželstva s herečkou Jane Wenhamovou mal syna Simona, ktorý pracuje ako technik vo filme. V rokoch 1970 až 1978 bola jeho manželkou francúzska herečka Anouk Aimée. Posledný sobáš uzavrel v roku 2006 s Penelope Delmage.

Viac o téme: Hercule PoirotAlbert Finney
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu