Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Bláznivá a temperamentná herečka skúšaná osudom prvej dámy: VIDEO Havlová je opäť na filmových plátnach

Zobraziť galériu (7)
(Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

Je to svojrázna a energická herečka, ktorá svoju úspešnú kariéru prerušila a stala sa prvou dámou a manželkou Václava Havla. Mnohí z nás si ju pamätajú najmä z komediálnych filmov, no na dlhých jedenásť rokov prerušila svoju hereckú dráhu, aby sa naplno venovala povinnostiam manželky prezidenta. Napriek nevôli verejnosti a ťažkým časom sa nakoniec vrátila na filmové plátna. Aj takýto bol život Dagmar Havlovej-Veškrnovej.

Dagmar Havlováalebo, ako ju mnohí poznáme, Veškrnová sa narodila v Brne a pochádza z divadelnej rodiny. V rodnom meste vyštudovala konzervatórium a pokračovala štúdiom na Janáčkovej akadémii muzických umení (JAMU). Prvú mimoškolskú divadelnú skúsenosť získala v Divadle na provázku.

Rýchly nástup temperamentnej Veškrnovej

Neskôr jej kariéra pokračovala v hlavnom meste Čiech. So svojím prvým manželom Radvítom Novákom sa presťahovala do Prahy, kde prijala angažmá v Divadle J. Wolkera. Hosťovala tiež v Semafore a v roku 1979 nastúpila do Divadla na Vinohradoch, kde pôsobila takmer 20 rokov. Z prvého manželstva, ktoré skončilo rozvodom, má dcéru Ninu.

Temperamentnú mladú herečku si ešte počas jej vysokoškolského štúdia všimol režisér Juraj Herz a obsadil ju do komédie Holky z porcelánu. Krátko na to jej dal hlavnú úlohu vo filme Holka na zabití. Rýchlo sa dostala do povedomia filmárov aj divákov. Ďalšiu väčšiu príležitosť jej poskytol Petr Schulhoff v komédiách Zítra to roztočíme, drahoušku, Co je doma, to se počítá a ďalšie.

Naivná, bláznivá i vyspelá

Často sa objavovala aj v Československej televízii, v rozprávkach aj televíznych inscenáciách. V 80. rokoch sa stala jednou z najobsadzovanejších televíznych a filmových herečiek a v rebríčku diváckej popularity útočila na popredné miesta. Počas veľmi krátkej doby natočila vyše 60 filmov a vyše 250 televíznych hier. Išlo prevažne o komédie. Spočiatku ju obsadzovali do úloh naivných a bláznivých dievčat.

Neskôr sa dostala do polohy temperamentných a ostrieľaných žien ako napríklad vo filmoch Křtiny či Dědictví aneb Kurvahošigutntag. Väčšina z filmov však spadá do bežnej a nevýraznej dobovej komercie, len málo z nich je nadčasových. Napriek tomu sú mnohé filmy dodnes veľmi obľúbenými komédiami.

Herecká kariéra prerušená

Oveľa zaujímavejšie bolo jej pôsobenie v divadle, kde sa objavila aj v mnohých náročných úlohách, ktoré si vyžadovali vyspelé charakterné herectvo. Zahrala si napríklad v Shakespearovom Skrotení zlej ženy. V českej televízii zažiarila v polovici 90. rokov v úlohe mamy v rodinnom seriáli Bylo nás pět. Jej poslednou úlohou bola hlavná postava barovej speváčky a vyšetrovateľky v televíznej sérii Hříchy pro diváky detektivek.

Bláznivá a temperamentná herečka
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: archív TASR)

Po jej poslednej úlohe sa jej život ubral úplne iným smerom. V polovici 90. rokov sa zoznámila s úradujúcim prezidentom Václavom Havlom a po smrti jeho prvej ženy sa za neho v roku 1997 vydala. Povolanie herečky považovala za nevhodné v postavení partnerky prezidenta, preto svoju hereckú kariéru prerušila. Začala pôsobiť ako prvá dáma na plný úväzok. Sprevádzala manžela na služobných cestách, stretávala sa s mnohými prominentnými ľuďmi a venovala sa charite.

Pani Havlová - prvá dáma na plný úväzok

Do svojej novej úlohy vstúpila odhodlane a vložila do nej aj všetky svoje herecké skúsenosti i životnú energiu. Koniec koncov, predtým nemala s podobným spoločenským postavením žiadne skúsenosti. Aj preto najmä v počiatkoch svojej kariéry prehrávala nielen s bulvárom, ale aj s Havlovými politickými oponentami. Nevýhodou bol aj fakt, že k svadbe došlo len krátko po smrti Havlovej prvej manželky. Verejnosť voči nej zaujala rezervovaný postoj.

Bláznivá a temperamentná herečka
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: archív TASR)

Počas druhej prezidentskej kandidatúry či iných oficiálnych príležitostiach na ňu komerčné médiá vyťahovali zábery zo starších filmov, ktoré mali erotický podtext. Zrejme aj takéto traumatické skúsenosti viedli k tomu, že jej herecká prestávka trvala dlhšie, než mala v pláne. Trvala totiž ešte niekoľko rokov potom, čo Havel ukončil svoj druhý prezidentský mandát.

Nadačné aktivity

Spolu so svojím manželom založili Nadáciu Dagmar a Václava Havlovcov VIZE 97, ktorá vznikla po zlúčení s pôvodnou Nadáciou Václava a Olgy Havlovcov. Havlová sa stala predsedkyňou Správnej rady a nadácia pôsobí v oblasti sociálnej, zdravotníckej, vzdelávacej a kultúrnej. V roku 1997 usporiadala štyri nadačné predstavenia Kráľovnej Kristíny a výťažok takmer 5 miliónov českých korún venovala na výstavbu domova pre seniorov v povodniach postihnutých oblastiach Moravy.

Bláznivá a temperamentná herečka
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/Vladimír Benko)

V rámci nadácie sa podieľala okrem iného na organizácii prevencie rakoviny hrubého čreva, ktorej výsledkom je bezplatné preventívne vyšetrenie pre všetkých občanov ČR nad 50 rokov. V rámci projektu Fond porozumenia dlhodobo podporuje Domov sv. Rodiny pre mentálne postihnutých a Domov sv. Karla Boromejského pre seniorov. Založila Mikulášsky charitatívny bazar, založila botanickú záhradu na zámku v Lánoch, aktívne sa angažuje v boji proti rasovej neznášanlivosti a diskriminácii a pravidelne udeľuje záštity kultúrnym a zdravotným projektom.

Bláznivá a temperamentná herečka
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/AP)

Návrat k filmu

Kvôli neustálej spoločenskej povinnosti bola neustále vyťažená a k návratu k hereckej kariére ju nič nemotivovalo. Necítila potrebu nadviazať na svoju ranú tvorbu. Po takmer desiaťročnej prestávke prišiel nečakaný zvrat. Jej prvým divadelným projektom po hereckej pauze sa stala hra Israela Horovitza Chvíle pravdy inscenovanej na vinohradskom divadle, kde je dodnes stálou členkou.Niekoľko ďalších pokusov vrátane hlavnej úlohy v Havlovej hre Odcházení na doskách Národného divadla z rôznych dôvodov stroskotalo.

Havlová v hre Chvíle pravdy
Zobraziť galériu (7)
Havlová v hre Chvíle pravdy  (Zdroj: TASR/Miroslav Košírer)

Definitívny návrat Havlovej na dosky vinohradského divadla bola úloha chudobnej šľachtičnej Raněvskej v Čechovovej hre Višňový sad. Posledný celovečerný film, v ktorom hrá, je komédia Václava Havla Odcházení z roku 2011. V tom istom roku zomrel na obehové zlyhanie aj Václav Havel. O dva roky sa objavila v pokračovaní legendárneho seriálu Sanitka, v ktorom stvárnila jednu z hlavných postáv. Od roku 2016 používa meno Dagmar Havlová-Veškrnová. Tento rok by sa mala objaviť v ďalšom filme Jiřího Havelku Vlastníci.

Viac o téme: Dagmar Havlová
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu