Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Obľúbená česká herečka, ktorú preslávila Sanitka: To vážne už oslavuje taký vek?

Zlata Adamovská Zobraziť galériu (4)
Zlata Adamovská (Zdroj: ČSFD)

Už ako dvadsaťročná dostávala úlohy vo filme a v televízii. Obľúbenou sa stala v 80. rokoch 20. storočia vďaka seriálu Sanitka z prostredia záchrannej služby v Prahe. Herečka Zlata Adamovská sa v piatok 9. marca dožila 60 rokov.

Zlata Adamovská sa narodila 9. marca 1959 v Prahe. Už od základnej školy snívala o dráhe herečky. V 15 rokoch ju prijali na konzervatórium a už vtedy začala získavať prvé herecké skúsenosti. Objavila sa vo filme Karla Kachyňu Robinsonka (1974), a tiež ako rádová sestra v seriáli 30 prípadov majora Zemana.

Nasledovala rozprávka Václava Vorlíčka Princ a Večernice (1978) a v tom istom roku tiež jedna z najoceňovanejších úloh zo začiatkov jej hereckej kariéry, postava Nadi vo filme Mladý muž a biela veľryba, ktorý nakrútil Jaromil Jireš podľa románovej predlohy Vladimíra Párala.

Zlata Adamovská
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: ČSFD)

Ten istý režisér obsadil Zlatu Adamovskú aj do svojej divácky obľúbenej komédie Causa Králík, kde stvárnila sekretárku po boku Miloša Kopeckého v úlohe advokáta. V roku 1979 hrala aj v ďalšom filme Karla Kachyňu Láska mezi kapkami deště.

Sanitka jej priniesla veľký úspech

V roku 1984 vtedy len 25-ročná herečka získala širokú divácku popularitu vďaka seriálu Sanitka, ktorý podľa scenára Jiřího Hubača nakrútil režisér Jiří Adamec. Účinkovala aj v slovenskom filme Iná láska Dušana Trančíka (1985).

Pre veľkú vyťaženosť v televízii a vo filme sa Zlatá Adamovská v divadle objavovala spočiatku len ako hosťujúca herečka. Vystupovala predovšetkým v Divadle Na Vinohradoch, v Realistickom divadle či v Divadle Jiřího Wolkera. Stály angažmán prijala až v roku 1986, keď sa stala členkou Mestských divadiel pražských.

Účinkovala napríklad v predstaveniach Svätá rodina či Sklenený zverinec. V roku 1990 prešla do vinohradského divadla, kde hrala v inscenáciách ako Večer trojkráľový od Williama Shakespeara, či Sto rokov samoty podľa slávneho románu Gabriela Márqueza.

Zlata Adamovská
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: ČSFD - Jaroslav Trousil)

Režisér Dušan Klein obsadil Zlatu Adamovskú do svojho detektívneho seriálu Hříchy pro pátera Knoxe nakrúteného v roku 1992. Vytvorila v ňom postavu barovej speváčky, ktorá sa však na vlastnú päsť púšťa aj do riešenia kriminálnych prípadov. A práve Dušan Klein tiež poskytol obľúbenej herečke príležitosť v trpkej komédii Andělské oči (1994).

Zlata Adamovská bodovala u divákov ako madam Champsboisy v televíznom spracovaní známej hry Georgesa Feydeaua Chrobák v hlave, ktorú v roku 2002 nakrútil Zdeněk Zelenka. Objavila sa v ďalšom sfilmovanom diele Vladimíra Párala Milenci a vrazi (Viktor Polesný 2004), či v komédii Probudím sa včera (Miloslav Šmídmajer, 2012).

Vydala sa aj do tretice

V posledných rokoch sa herečka upísala divácky obľúbenému seriálu Ordinácia v ružovej záhrade. Nemohla tiež chýbať v pokračovaní Sanitky, ktoré v roku 2013 nakrútil Filip Renč. Momentálne sa do kín dostáva film Ženy v běhu, v ktorom režisér Martin Horský zveril hlavnú rolu práve Zlate Adamovskej.

Zlata Adamovská
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: ČSFD)

Zlata Adamovská sa prvý raz vydala za hudobníka a novinára Vadima Petrova, no rozviedla sa s ním už ako 23-ročná. Jej druhým manželom bol známy český publicista a neskôr aj politik Radek John. Majú spolu dcéru Barboru a syna Petra. Tretím manželom Adamovskej je jej herecký kolega Petr Štěpánek.

Viac o téme: Zlata Adamovská
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu