Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Superhrdina či geniálny fyzik: VIDEO Z právnika hercom, Cumberbatch prežil počas natáčania aj únos

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: SITA, Facebook)

Vďaka skvelému herectvu a postavám sa stal medzi divákmi, ale aj kritikmi, obľúbeným hercom. Počas natáčania prežil únos, svoje súkromie si stráži a stravuje sa výlučne ako vegán. Rodičia z neho chceli mať právnika, no jeho duša tiahla inam. Má nezameniteľný hlas, venuje sa fotografovaniu či charite a obľubuje jazdu na koni i motocykle. Poznáme ho ako Sherlocka, Doctora Strangea či Stephena Hawkinga. Aj taký je Benedict Cumberbatch.

Rodený Londýnčan, celým menom Benedict Timothy Carlton Cumberbatch, je dnes divákom veľmi dobre známy. V marvelovkách si zahral postavu Doctora Strangea, predstavil sa ako legendárny Sherlock Holmes, poznáme ho aj ako divadelného Hamleta a najnovšie sa objavil v hlavnej úlohe v televíznom filme Brexit. Pôsobí ako divadelný, filmový, televízny aj rozhlasový herec.

Najlepší herec na škole

Prvé náznaky svojej hereckej kariéry sa u Cumberbatcha objavili už v útlom detstve. Obaja jeho rodičia boli hercami. Má nevlastnú sestru Tracy Peacockz matkinho prvého manželstva. Najprv študoval na súkromnej škole v Západnom Sussexe a neskôr na prestížnej škole Harrow School v Londýne. Rodičia z neho síce chceli mať právnika, no jeho láska k herectvu bola silnejšia. Už na škole si zahral v mnohých Shakespearových školách.

Benedict s mamou. (Foto: Facebook/Benedict Cumberbatch)
Zobraziť galériu (6)
Benedict s mamou. (Foto: Facebook/Benedict Cumberbatch)  (Zdroj: Facebook/Benedict Cumberbatch)

Jeho debutom ako 12-ročného bola úloha Titania v Sne noci svätojánskej a jeho učiteľ ho označil za najlepšieho herca - školáka s akým kedy pracoval.Po úspešnom absolvovaní školy odišiel na rok učiť angličtinu do tibetského kláštora. Potom sa definitívne rozhodol, že bude hercom a vyštudoval herectvo na univerzite v Manchestri. Jeho herecké ambície však siahali ešte ďalej, preto pokračoval v štúdiu na Londýnskej akadémii hudby a dramatických umení.

Benedict s otcom. (Foto: Facebook/Benedict Cumberbatch)
Zobraziť galériu (6)
Benedict s otcom. (Foto: Facebook/Benedict Cumberbatch)  (Zdroj: Facebook/Benedict Cumberbatch)


Mohlo by vás zaujímať:Slovenka zažila unikátne stretnutie: Benedict Cumberbatch je milý, vtipný a obrovský fešák!


Divadelná hviezda

Na divadelné dosky vstúpil prvýkrát v roku 2001. Dostával mnohé úlohe v prestížnych britských divadlách. Dokonca bol nominovaný na Cenu Lawrenca Oliviera za najlepší výkon vo vedľajšej úlohe v hre Heda Gablerová. Objavil sa aj v charitatívnom predstavení Detskémonológyrežiséra Dannyho Boylea. V roku 2011 si zahral Victora Frankensteina i jeho výtvor. Frankenstein sa neskôr dostal ako záznam aj do kín.

Z túto úlohu získal ocenenie „Triple Crown of London Theatre“, keď získal tri ocenenia - Cenu Lawrenca Oliviera, Evening Standard Award aj cenu kritikov Critics' Circle Theatre Award. Podobne sa na divadelných doskách objavil aj ako Hamlet v roku 2015. Toto predstavenie bolo tiež premietané v kinách.

Únos počas natáčania

Veľký úspech mal aj vďaka práci v televízii. Stvárnil hlavnú úlohu v televíznom filme Hawking, za čo vol v roku 2004 nominovaní na cenu BAFTA a odniesol si aj ocenenie Zlatá nymfa. O rok neskôr hral mladého šľachtica Edmunda Talbota v britskej minisérii To The Ends of The Earth, ktorá bola založená na trilógii Williama Goldinga. Počas natáčania v Juhoafrickej republike sa stal spolu so svojimi dvoma kolegami obeťou ozbrojeného prepadnutia.

Únosci ich uniesliz pokazeného auta a nikoľko hodín držali v zajatí. „Naučilo ma to, že na svet prichádzate rovnako, ako z neho odídete. Sám,“ povedal po únose.V roku 2008 si zahral vo vynikajúcej minisérii BBC The Last Enemy. Za svoju úlohu dostal cenu Satelite pre najlepšieho herca vo filme alebo minisérii. Objavil sa v niekoľkých ďalších minisériách a televíznych adaptáciách, dostal ďalšie ceny, no skutočný zlom ho ešte len čakal.

Zlom v podobe Sherlocka

Prišla úloha legendárneho Sherlocka Holmesa z dielne BBC v modernom šate. V roku 2010 uzrel svetlo sveta prvý diel britského seriálu Sherlock, ktorým si Cumberbatch definitívne získal srdcia miliónov divákov po celom svete, získal uznanie vo filmovom aj televíznom priemysle a jeho kolegovia zastávali názor, že nie je otázka, či sa preslávi, ale kedy to príde. Sherlockovi predchádzal film Kráľova priazeň, kde si zahral s Jamesom McAvoyom, Keirou Knightley, Juno Temple a ďalšími.

Rok po Sherlockovi dostal obrovskú príležitosť pracovať so Stevenom Spielbergom v jeho veľkofilme Vojnový kôň. V roku 2012 si zahral vo filme Jeden musí z kola von s Garym Oldmanom, Colinom Firthom a Tomom Hardym. Okrem toho ste ho mohli vidieť vo filmoch Star Trek: Do temnoty, kde na seba upozornil nielen nový okruh fanúšikov, ale aj zahraničné filmové štúdiá. To so sebou prinieslo hereckú príležitosť vo filme 12 rokov v reťaziach či úloha draka Smauga v Hobbitovi.

Assange vyzval Benedicta, aby ho nehral

V roku 2013 natočil s priateľmi prvý krátkometrážny nezávislý akčný film Little Favour, kde bol vôbec prvýkrát v úlohe drsného bitkára zaliateho krvou. V tom istom roku sa objavil aj ako zakladateľ kontroverzných webových stránok WikiLeaks Julian Assange. Sám Assange však nadšený nebol, pretože predlohou sa stala kniha jeho bývalého spoločníka Daniela Berga, ktorý po nezhodách Assangea opustil. Odmietol sa s Cumberbatchom stretnúť a napísal mu dokonca list s výzvou, aby sa v tejto úlohe nepredstavil.

Benedict Cumberbatch ako Julian Assange. (Foto: SITA/AP/Dreamworks Pictures, Frank Connor)
Zobraziť galériu (6)
Benedict Cumberbatch ako Julian Assange. (Foto: SITA/AP/Dreamworks Pictures, Frank Connor)  (Zdroj: SITA/AP/Dreamworks Pictures, Frank Connor)

Benedict však svoje účinkovanie vo filme i v tejto úlohe hájil s tým, že tento film pomôže otvoriť diskusiu o oprávnenosti a neoprávnenosti utajovania informácií. Napriek tomu, že bol tento film úspešný u kritikov i divákov, veľmi veľký ohlas nemal a nepomohla mu ani distribúcia. Ďalším filmom roka 2013 bola adaptácia divadelnej hry s názvom Blízko od seba, kde sa stretol s Meryl Streep, Juliou Roberts, Chrisom Cooperom či Ewanom McGregorom.


Mohlo by vás zaujímať:Dráma z prostredia upadajúcej britskej smotánky: VIDEO Patrick Melrose odkrýva pravdu, vyznanie autora


Doctor Strange, Patrick Melrose a Brexit

V roku 2014 si zahral profesora matematiky a kryptoanalytika Alana Turinga v snímke Kód Enigmy. V tom istom roku sa objavil aj v snímke Black Mass: Špinavá hra, kde si zahral s Johnnym Deppom. O dva roky prišla ďalšia prelomová úloha. Zahral si Doctora Strangea v rovnomennom filme o hrdinovi z radu Marvel. V tejto úlohe sa objavil aj v snímke Thor: Ragnarok a Avengers: Infinity War.

K jedným z jeho posledných prelomových úloh patrí postava Patricka Melrosa podľa predlohy autoa Edwarda St. Aubyna v britskej minisérii s rovnomenným názvom. Príbeh odhaľuje skazenú britskú smotánky, jej nástrahy, závislosti i veľký obrat. Jeho zatiaľ posledným počinom je televízny film Brexit, kde sa objavil v hlavnej úlohe aktuálnej a pálčivej drámy zo zákulisia kampane referenda o brexite.

Osudová láska

Cumberbatch je čo sa jeho vzťahov týka veľmi opatrný. Niekoľkokrát sa stal najsexi mužom, fascinujúcim človekom či najkreatívnejším zabávačom. Svoje súkromie či však stráži a dlhodobo sa odmieta bližšie vyjadrovať. Kedysi mal vzťah s herečkou Oliviou Pouletovou, s ktorou sa zoznámil ešte na univerzite. Po dvanástich rokoch spolužitia sa však rozišli. Neskôr udržiaval rok vzťah s londýnskou umelkňou Annou Jamesovou.

Benedict Cumberbatch so svojou manželkou Sophie Hunter. (Foto: SITA/AP/Richard Shotwell/Invision)
Zobraziť galériu (6)
Benedict Cumberbatch so svojou manželkou Sophie Hunter. (Foto: SITA/AP/Richard Shotwell/Invision)  (Zdroj: SITA/AP/Richard Shotwell/Invision)

Po dlhom hľadaní však zakotvil v náručí svojej dlhoročnej priateľky Sophie Hunter. V roku 2014 sa zasnúbili a o rok neskôr si Cumberbatch anglickú divadelnú a opernú režisérku vzal. Spoločne vychovávajú svoch synov - Christophera Carltona a Hala Audena. Benedict sám seba označuje ako budhistu a striktne dodržiava veganskú stravu.

Fotograf s nezameniteľným hlasom

Okrem iných kvalít má Benedict veľmi varibilný hlas, ktorý uplatnil nielen vo filme a divadle, ale aj v rozhlase. Daboval herca Alana Rickmana v Simpsonovcoch či vlka v Tučniakoch z Madagaskaru. Okrem iného spolupracuje s rádiom BBC 4, kde sa načítava množstvo príbehov. Okrem iného načítal aj príbeh milovníka žien Cassanovu i mnoho ďalších audiokníh. Nahovoril aj mnoho dokumentov pre kanály National Geographic či Discovery.

Okrem iného sa venuje foteniu a svoju prácu poskytuje časopisom Time QC, Elle, Harper's Bazaar a podobne. K jeho koníčkom patrí jazda na koni, potápanie a motocykly. Benedict je dlhé roky fanúšikom britskej sci-fi série Doctor Who, no jeho plánovanej účasti v seriáli zabránil práve Sherlock. Venuje sa charite a je proti vojne.

Bonus na záver: Ako Benedict Cumberbatch nevedel povedať slovo tučniak. :) (V angličtine penguin)

Viac o téme: Benedict CumberbatchDoctor StrangeSherlock
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu