Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Oscarový hrdina Russell Crowe: Herec mnohých tvárí... TOTO by ste na neho netipovali!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Joel Ryan)

Najzásadnejšou filmovou rolou herca Russella Crowa bola postava v historickom veľkofilme Gladiátor v réžii Ridleyho Scotta. Za stvárnenie generála Maximusa získal Crowe prestížne filmové ceny Oscar a Zlatý glóbus ako najlepší herec v hlavnej úlohe. V nedeľu 7. apríla má známy filmový hrdina 55 rokov.

Najzásadnejšou filmovou rolou hercaRussellaCrowabola postava vhistorickom veľkofilme Gladiátor vréžii Ridleyho Scotta. Za stvárnenie generála Maximusa získal Crowe prestížne filmové ceny Oscar aZlatý glóbus ako najlepší herec vhlavnej úlohe. Vnedeľu 7. apríla má známy filmový hrdina 55 rokov.

RussellCrowesa narodil 7. apríla 1964 vmeste Wellington na Novom Zélande. Keď mal štyri roky, rodina sa presťahovala do austrálskeho Sydney. Jeho rodičia pracovali vo filmovom priemysle ako dodávatelia. Bystrý a bezprostredný chlapec sa čoskoro stal súčasťou televízneho nakrúcania. Už ako osemročný si zahral epizódnu postavu vseriáli Spyforce (1972), neskôr účinkoval vseriáli The Young Doctor. Vroku 1978 sa spolu srodičmi vrátil na Nový Zéland, kde nasledujúce roky študoval na gymnáziu.

Russell Crowe
Zobraziť galériu (4)
Russell Crowe  (Zdroj: SITA/AP Photo/Antonio Calanni)

Čo možno mnohí nevedeli a netrúfali si ani tipovať, vpolovici 80. rokov 20. storočia vystupoval aj ako rockový spevák vkapele Russ Le Roq, sktorou vydal hudobný album "I Want to Be Like Marlon Brando". Vrokoch 1986 - 1988 sa objavilRussellCrowevdivadelnej show The Rocky Horror Show. Hral aj v televíznychseriáloch Neighbours a Living with the Law (1988).

Prvý celovečerný film a zbieranie cien

Prvým celovečerným filmomRussellaCrowabola dráma The Crossing (1990). Vroku 1992 sa predstavil vo filme Romper Stomper, za čo bol ocenený Austrálskym filmovým inštitútom ako najlepší herec. Ďalšia významnejšia rola vo filme The sum of us (My dvaja spolu, 1994) dostala herca do povedomia nielen Austrálčanov, ale aj amerických filmárov. Jeho filmový debut v USA sa uskutočnil po boku herečky Sharon Stoneovej, Gena HackmanaaLeonarda DiCapriavo westerneThe Quick and the Dead (Rýchlejší ako smrť, 1995). V sci-fi filmeVirtuosity (Virtuozita, 1995) saRussellCrowestal počítačovo virtuálnym masovým "vrahom akriminálnikom". Russellovým americkým filmom bola úspešná snímka L.A. Confidential (L.A. – Utajené skutočnosti, 1997), kde sa objavil bo boku pôvabnej herečky Kim Basingerovej. Za výkon v dráme The Insider (Insider: Muž, ktorý vedel príliš mnoho, 1999) bolRussellCroweprvýkrát nominovaný na Oscara. Snímka si získala mimoriadnu pozornosť zo strany kritiky, vrátane nominácie na cenu Akadémie pre najlepší film aréžiu.

Vroku 2000 prišla najzásadnejšia filmová úlohaRussellaCrowavhistorickom veľkofilme Gladiátor, za ktorú dostal Oscara aZlatý glóbus ako najlepší herec vhlavnej úlohe. Veľkolepý film získal spolu 12 nominácií na cenu Akadémie azároveň 5 Oscarov.

Russel Crowe vo filme Gladiátor
Zobraziť galériu (4)
Russel Crowe vo filme Gladiátor  (Zdroj: Photo © DreamWorks & Universal Pictures)

Ďalším nezabudnuteľným filmomRussellaCrowabola životopisná dráma ABeautiful Mind (Čistá duša, 2001), vktorej stvárnil vedca amatematika oceneného Nobelovou cenou Johna Nasha. Rola mu opäť vyniesla cenu Zlatý glóbus atiež cenu BAFTA. Už ako slávny herec siRussellCrowezahral vmnohých oceňovaných filmoch, napríklad Master and Commander: The Far Side of the World (Master & Commander: Odvrátená strana sveta, 2003), Cinderella Man (Ťažká váha, 2005). Divákov uchvátila aj oddychová romantická snímka A Good Year (Dobrý ročník, 2006). Pútavý príbeh z francúzskeho Provence majstrovsky kombinuje životné ingrediencie ako sú práca, humor, láska a víno.

Kjeho úspešným filmovým úlohám patria dobrodružná historická snímka Robin Hood (2010) a filmová verzia slávneho muzikálu Les Misérables (Bedári, 2012). Vynikajúci herecký výkon podal Crowe aj v dobrodružno-historickej dráme Noah (Noe, 2014) vréžii Darrena Aronofskeho. Crowe v nej stvárňuje biblickú postavu Noeho, ktorý podľa Božieho návodu postavilarchua zachránilľudský rodaživočíšne druhyna tejto zemi pred potopou.

Russell Crowe  a Nicole Kidman vo filme Boy Erased
Zobraziť galériu (4)
Russell Crowe a Nicole Kidman vo filme Boy Erased  (Zdroj: SITA/Focus Features via AP)

Medzi posledné filmy herca patrí Boy Erased (2018), kde si zahral s austrálskou herečkou Nicole Kidmanovou.RussellCrowebol ženatý odroku 2003 s herečkou a speváčkou Danielle Spencerovou. Majú spolu dvoch synov. Manželský pár sa rozviedol v roku 2012.

Viac o téme: Russell Crowe
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu