Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Choroby sa nevyhýbajú ani slávnym: Týmto hviezdam zachránila transplantácia život!

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: SITA/Photo by Richard Shotwell/Invision/AP, File)

Postavenie hviezdy nechráni pred prípadnými problémami so zdravím, niekedy aj celkom ťažkými, píše taliansky denník Corriere della Sera. Niektoré celebrity dostali orgány od priateľov, rodiny, ale aj od úplne neznámych ľudí.

Americkáherečka a speváčka Selena Gomezová trpí rokyautoimunitným ochorením nazvaným lupus, ktoré môže viesť ku komplikáciám s obličkami.Keď sa choroba zhorší, býva transplantácia jediným riešením.Jej kolegyňa a priateľka,herečkaFrancia Raisa zistila, že Selena bude musieť čakať na transplantáciu šesť až desať rokov a že do tej doby bude musieť podstupovať dialýzu, preto dlho nerozmýšľala a ponúkla sa, že jej daruje jednu obličku.

Hrdinský čin českého herca: Jeho kolega skolaboval, on nezaváhal... Zachránil mu život!

"Pomyslenie, že by som mala niekoho požiadať o darcovstvo, pre mňa bolo tak ťažké, ale ona sa dobrovoľne ponúkla a skutočnosť, že jej oblička bola pre mňa vhodná, bola takmer neuveriteľná," povedala Selena pre televízny program The Today Show.

Choroby sa nevyhýbajú ani
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Selena Gomez via AP)

AmerickáherečkaSarah Hylandová bola postihnutá dyspláziou obličiek, chorobou, ktorá vyvoláva nesprávny vývoj tohto orgánu.Hviezda televízneho seriálu Taká moderná rodinka sa musela podrobiť dvom transplantáciám: v roku 2011 jej otec daroval jednu obličku, ktorú však jej telo začalo po piatich rokoch odmietať a v máji 2017 bolo nutné ju odoperovat a nahradiť inou, ktorú jej tentoraz daroval mladší brat Ian.

Sarah Hylandová
Zobraziť galériu (6)
Sarah Hylandová  (Zdroj: SITA/Photo by Matt Sayles/Invision/AP)

V polovici 90. rokov bola slávnemu JR Ewing z televízneho seriálu Dallas Larrymu Hagmanovi diagnostikovaná tak ťažká cirhóza pečene, že mu lekári dávali sotva šesť mesiacov života.V roku 1995 sa podrobil transplantácii pečene, ktorá mu umožnila žiť až do roku 2012;zomrel vo veku 81rokov.

Larry Hagman
Zobraziť galériu (6)
Larry Hagman  (Zdroj: SITA/AP Photo/Jonathan Short, File)

Scenárista a režisér James Redford, syn herca Roberta Redforda a Loly Van Wagenenovej, mal v súvislosti s ulceróznou kolitídou, chronickou zápalovouchorobou, tak ťažko zasiahnutúpečeň, že bola nevyhnutná transplantácia.Potom, čoprvázlyhala, sa Redford podrobil ďalšiemu zákroku, ktorý mu zachránil život.V roku 1999 realizoval dokument o transplantáciách a založil Inštitút Jamesa Redforda pre informovanosť o transplantáciách, ktorý vzdeláva ľudí v tom, ako je dôležité stať sa darcami orgánov.

Obličková nedostatočnosť spôsobila, že mexicko-americký komik a herec George Lopez mal obličky tak maličké, že neboli vidieť ani na echografii.Jeho manželka Ann sa teda rozhodla, že mu jednu svoju obličku daruje.Prežité skúsenosti obochviedli k založeniu Nadácie Ann a George Lopezových, ktorá chce informovať verejnosť o tejto chorobe.Po rozvode z roku 2010 nesie nadácia len jeho meno.

George Lopez
Zobraziť galériu (6)
George Lopez  (Zdroj: SITA/Photo by Rich Fury/Invision/AP, File)

HercoviMandymu Patinkinovibol diagnostikovaný keratokonus, progresívne ochorenie rohovky, ktoré môže viesť k slepote.Dvakrát sa podrobil transplantácii rohovky, aby nestratil zrak.Dnes Patinkin aktívne podporuje darcovstvo orgánov."Možnosť zlepšiť kvalitu života druhej osoby je mimoriadny dar a krásny spôsob života," povedal pre CBS.

Mandy Patinkin
Zobraziť galériu (6)
Mandy Patinkin  (Zdroj: SITA/Photo by Richard Shotwell/Invision/AP)

Viac o téme: Selena GomezTransplantáciaJames RedfordSarah Hylandová
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu