Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Woody Allen chcel v tichosti predať memoáre: Jasné NIE kvôli kampani MeToo

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: SITA/AP/Thibault Camus)

Americký oscarový režisér Woody Allen sa v uplynulom roku v tichosti pokúšal predať svoje memoáre, u vydavateľov sa však stretol len s nezáujmom a s odmietaním. Podľa magazínu Variety je to ďalší dôkaz toho, ako sa z kedysi obletovanej filmárskej ikony stala kvôli hnutiu MeToo nežiaduca osoba.

Od Allena sa kvôli obvineniu zo znásilnenia, ktoré proti nemu v minulosti vzniesla jeho adoptívna dcéra Dylan Farrowová, dištancovalrad hercov i filmových štúdií. Režisér sexuálne napadnutie poprel. Ešte pred vypuknutím kauzy by Allen mohol spoliehať na to, že ponuka jeho pamätí by vyvolala obrovský boj medzi vydavateľmi a že by mu vyniesla až sedemmiestnu sumu, napísal denník The New York Times.


Mohlo by vás zaujímať:Položí kampaň MeToo ďalšiu legendu? Woody Allen skončí zrejme bez peňazí i zmluvy


Vydavateľstvá sa obávajú negatívnych ohlasov

Dôvod odmietavých reakcií je ten, že vydavatelia sa obávajú negatívnych ohlasov, ktoré by pre nich spolupráca s režisérom mohla mať. V rámci kampane MeToo, v ktorej ženy, vrátane tých z umeleckých odborov, hovoriao tom, ako boli sexuálne zneužívané, sa opäť začalo pretriasať obvinenie zo znásilnenia, ktoré proti Allenovi vzniesla Farrowová.

Woody Allen so svojou partnerkou Soon-Yi Previn. (Foto: SITA/AP/Matt Sayles)
Zobraziť galériu (3)
Woody Allen so svojou partnerkou Soon-Yi Previn. (Foto: SITA/AP/Matt Sayles)  (Zdroj: SITA/AP/Matt Sayles)

Allen síce nikdy nebol oficiálne obvinený a vždy popieral, že by sa niečoho takého dopustil, tvrdenie jeho adoptívnej dcéry však napriek tomu malo pre jeho tvorivú činnosť ďalekosiahly vplyv. Napríklad spoločnosť Amazon odmietla uviesť režisérovu už hotovú komédii A Rainy Day in New York (Daždivý deň v New Yorku). Allen kvôli tomu tento rok spoločnosť zažaloval o 68 miliónov dolárov a v žalobe ju tiež obvinil, že nechce pokračovať v nakrúcaní ďalších troch dohodnutých snímok.

V Európe klesla jeho popularita menej ako v USA

Medzitým sa v Spojených štátoch rad hercov od Allena verejne dištancoval. Uviedli, že svojupredošlúspoluprácus režisérom ľutujú. Urobili tak okrem iného Greta Gerwigová, Colin Firth, Ellen Pageová, Michael Caine alebo Timothée Chalamet.

Woody Allen chcel v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Evan Agostini/Invision)

Magazín Variety poznamenal, že v Európe na rozdiel od USA utrpela Allenova povesť menej, pretože so španielskou produkčnou spoločnosťou MediaPro pripravuje nakrúcanie nového filmu. Variety tiež nevylučuje, že sa Allenovi sa podarí pamäti predať nejakému francúzskemu vydavateľovi, o podrobnostiach sa však magazín nezmienil.

Viac o téme: Woody Allen
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu