Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Filmový milenec, Judáš či detektív: Život slávneho herca... Toto by ste na neho nepovedali!

Harvey Keitel Zobraziť galériu (2)
Harvey Keitel (Zdroj: SITA/Photo by Richard Shotwell/Invision/AP)

Amerického herca Harveyho Keitela preslávili role vo filmoch, ktoré sú dnes označované ako kultové. Hral Judáša v Scorseseho filme Posledné pokušenie Ježiša Krista, organizátora upratovania mŕtvoly Wolfa v Taratinovej Pulp Fiction a pána Bieleho v ďalšej jeho snímke Gauneri, milenca hlavnej hrdinky Barnesa vo filme Piano Jane Campionovej, detektíva Slocumba v road movie Thelma a Louisa Ridleyho Scotta aj majiteľa obchodu s cigarami vo filme Smoke režisérov Wayna Wanga a Paula Austera.

Za svoje výkony získal tentoherec, ktorý 13. mája oslávi osemdesiatiny, množstvo prestížnych cien.Oscar sa mu zatiaľ vyhýba, nomináciu získal za najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe za stvárnenie gangsterského bossa vo filme Bugsy (1991).

Keitel sa narodil v newyorskom Brooklyne židovským emigrantom z východnej Európy.V šestnástich rokoch narukoval do armády a prešiel drsnouškolou u americkej námornej pechoty.V uniforme pôsobil koncom 50. rokov napríklad v Libanone.Po návrate domov začal predávať topánky a rozhodol sa, že sa stanehercom.Začal študovať a už čoskoro sa postavil na divadelné dosky v druhoradých hrách, v ktorých si overil, že má talent a schopnosti sa presadiť.

Šťastie sa na neho usmialo, keď stretol začínajúceho režiséra Martina Scorseseho, ktorý hľadalhercado svojho študentského filmu Kto to klope na moje dvere (1968).Odvtedy hral Keitel v niekoľkých ďalších Scorseseho filmoch ako Špinavé ulice (1973) a Taxikár (1976) a stal sa jedným z jeho "kmeňových"hercov.

Harvey Keitel a Robert De Niro si spolu zahrali vo filme Taxikár
Zobraziť galériu (2)
Harvey Keitel a Robert De Niro si spolu zahrali vo filme Taxikár  (Zdroj: SITA/Photo by Charles Sykes/Invision/AP)

Keitel nedávno nakrúcal v Česku, prijal totiž úlohu kňaza v pripravovanejsnímke Václava Marhoula Nafarbené vtáča.V Česku tiež získal jednu zo svojich mnohých cien - ocenenie za celoživotné dielo z MFF v Karlových Varoch z roku 2004. Hosťom karlovarského festivalu bol aj v roku 2015.

Viac o téme: Harvey Keitel
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu