Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Najznámejší malý muž na svete, kvôli výške brzdil kariéru: VIDEO S Tyrionom sme si veľmi podobní

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: SITA/AP/Jordan Strauss/Invision, YouTube/Movieclips)

Všetci ho poznajú ako Tyriona Lannistera. V minulosti mal veľký problém so svojím malým vzrastom, bol naštvaný a nechcel v žiadnom prípade hrať škriatka. To ho dlhé roky držalo mimo filmový svet. Nakoniec s vekom začal povoľovať a postupne sa s tým zmieril. Jeho tvrdohlavosť ho takmer odradila od úlohy Tyriona. Tvorcovia ho však presvedčili a dnes patrí k najznámejším malým mužom na svete. S Tyrionom má toho dokonca spoločného viac, ako si mnohí mysleli. Aj taký je Peter Dinklage.

Herectvo objavil už v detstve

Peter Dinklage sa narodil v New Jersey pred päťdesiatimi rokmi do rodiny poisťovacieho agenta a učiteľky v hudobnej škole. Má staršieho brata, ktorý sa preslávil ako huslista. Od svojich rovesníkov sa však postupne začal odlišovať. Narodil sa s chorobou zvanou achondroplázia. Je to forma nanizmu, teda trpasličieho vzrastu, kedy je telo dobre formované, iba dlhé kosti na rukách a na nohách nedorastajú do normálne dĺžky. Nikto iný z rodiny týmto ochorením netrpí.

Petrovi to však nezabránilo v tom, aby sa stal jednou z najpopulárnejších tvárí Hollywoodu. Už v detstve prejavoval svoj záujem o hranie. Spolu s bratom robili pre susedov bábkové muzikály. Svojho brata označuje za jediného umelca v ich rodine. Pôvodne chcel aj on byť hercom, no vášeň pre husle mu bola prednejšia.

Škriatkov som hrať nechcel

Dinklage najprv rozvíjal svoje herectvo na katolíckej škole. Neskôr navštevoval školu vo Vermonte a v roku 1991 promoval s titulom z dramatického herectva. Ešte počas štúdia sa objavil v mnohých hrách. Po promóciách sa presťahoval do New Yorku spolu so svojím kamarátom Ianom Bellom, aby založili divadelnú spoločnosť. Nezvládali však splácať nájom a museli sa vysťahovať. Dinklage pracoval šesť rokov v spoločnosti na spracovanie dát a až potom sa stal hercom na plný úväzok.

Najznámejší malý muž na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP/Eric Jamison)

Spočiatku mal problém nájsť nejakú úlohu ako herec. Bolo to aj tým, že odmietal elfov, škriatkov či leprikónov. Aj preto mal problémy s platením nájmu.„Nikdy nebolo jednoduché povedať nie. Samozrejme, malo to následky. Myslím, že vtedy som bol viac arogantný. Mal som jasnú predstavu, kým som chcel byť. Možno až príliš jasnú,“ povedal Dinklage v rozhovore pre Playboy v roku 2017. Nikto a nič mu nesmeli zabrániť v jeho predstave.

Môj vzrast je súčasťou toho, kým som

V mladosti bol veľmi obranný, čo sa jeho osoby týka, a to najmä kvôli jeho malému vzrastu. „Očakával som, že zábavný priemysel bude hľadieť len na môj vzrast a na nič iné,takže som sa snažil predstierať, že moja výška vôbec nemala nič spoločné s tým, kto som. Chcel som hrať len v úlohách, ktoré s tým nemajú nič spoločné,“ vysvetľoval herec. „Týmto som však kompletne limitoval seba, ale aj svoju kariéru, pretože tá výška je súčasťou toho, kto som. Pozrite sa na Tyriona. Moja výška je zjavne dôvodom, prečo som dostal tú úlohu. Nehral by som Tyriona, ak by som nemal malý vzrast.“

Dinklage sa so svojím vzrastom napriek tomu roky nevedel zmieriť. Priznal, že v mladosti bol často naštvaný a zatrpknutý, no časom sa to zlepšovalo. Pomáhal mu aj zmysel pre humor.„Prakticky som sa rozhodol, že nebudem mať žiadnu kariéru,“ povedal s tým, že si myslel, že to je jeho jediná možnosť. Potom sa však začal stretávať so svojimi kamarátmi spisovateľmi a režisérmi a našiel zadné dvierka.

„Obsadili ma do nezávislých filmov ako napríklad Život v oblakoch. Došiel som do štádia, kedy som začal využívať svoju výšku namiesto toho, aby ma využívala ona,“ dodal. Práve Život v oblakoch z roku 1995 bol debutomjeho hereckej kariéry. Objavil sa ešte v niekoľkých filmoch, no skutočný zlom prišiel až o niekoľko rokov neskôr.

Ak by nehral Tyriona, neviem, čo by sme spravili

V roku 2003 si zahral úlohu vo filme Prednosta stanice (The Station Agent), za ktorú bol nominovaný na niekoľko cien. Okrem toho sa dodnes aktívne venuje aj divadelnému herectvu. Objavil sa vo filmoch ako Dokážte mi vinu, v modernej rozprávke Penelope či v pokračovaní rodinného fantasy s názvom Letopisy Narnie: Princ Kaspian. Skutočný komerčný úspech prišiel s úlohou Tyriona Lannistera v jednom z najpopulárnejších seriálov dnešnej doby Hra o tróny. V tejto role ostal od začiatku až do konca celých osem rokov.

Spočiatku chcel úlohu odmietnuť práve preto, že nebude hrať žiadneho škriatka. No tvorcovia mu vysvetlili, že v tomto prípade ide o úplne inú „malú osobu“. Nakoniec zmluvu podpísal. „Pokiaľ by rolu neprijal... Bože, neviem, čo by sme spravili,“ povedal v rozhovore pre Rolling Stonesám autor knižnej predlohy George R. R. Martin. Dinklage bol pre tvorcov jedinou možnosťou. Hra o tróny mala obrovský úspech a s Dinklagea spravila doslova megahviezdu. Seriál skončil ôsmou sériou v máji tohto roka.

Obrovský úspech v koži Lannistera

Dinklage neskôr priznal, že naozaj nechcel hrať vo fantasy. Je herec a tak chcel hrať reálne postavy. „No toto bolo niečo iné. Aj kvôli vzťahu medzi postavami a aj kvôli tomu, kým Tyrion je. Je z mäsa a kostí. Je to jedna z najrealistickéjších šou, akú som kedy robil, aj keď sú tam draky a nemŕtvi,“ priznal herec. Ako jeden z mála mal možnosť pracovať naozaj so všetkými hercami, čo sa nepodarilo každému. „Je to ten najlepší tím, s akým som kedy robil. Sme rodina,“ dodal na adresu hercov. „Tyrion sa stal pre mňa naozaj blízkou osobou, vzhliadam k nemu a máme veľa spoločného. Chce jednoducho dosiahnuť spravodlivosť a bojovať za ľudí, ktorí nemajú svoj hlas.“

Jeho výkon v seriáli zožal naozaj pozitívnu kritiku. Nielen kritici, ale aj diváci boli z jeho výkonu nadšení. Stal sa jednou z najobľúbenejších a najčastejšie citovaných postáv. V roku 2014 sa spolu so svojimi štyrmi kolegami so seriálu sa Dinklage stal jednýmz najlepšie platených seriálových a televíznych hercov. „Tento seriál spravil môj život naozaj skvelým, ale v mnohom ho aj zničil,“ povedal so smiechom Dinklage. Na ulici ho totiž často oslovujú ako Tyriona. Vďaka úspechu seriálu sa objavil v ďalších projektoch. Daboval jednu z postavičiek v Dobe ľadovej 4, zahral si v X-Menoch v časti s podnázvom Budúca minulosť,vo filme Tri billboardy kúsok za Ebbingom či v marvelovke Avengers: Infinity War.

Najznámejší malý muž na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP/HBO)

Zamilovaný vegetarián

Dinklage sa okrem televíznemu a filmovému herectvu venuje aj tomu divadelnému. Rád občas sám napíše hru a aktívne pracuje ako divadelný herec v divadle na ManhattaneOff-Broadwaydodnes. V roku 2005 stretol lásku svojho života, divadelnú režisérku Ericu Schmidt, ktorú si vzal. Žijú spolu dodnes a majú dve deti. Svoje súkromie si stráži naozaj veľmi dobre, nikdy nezverejnil mená svojich detí, pri druhom sa dokonca nevie ani, či to je chlapec, alebo dievčatko.

Najznámejší malý muž na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP/Richard Shotwell/Invision)

Z 90. rokov pochádza jeho jazva na tvári. Stalo sa mu to v čase, keďhral v punkovej kapele Whizzy. Na jednom z koncertov v New Yorku. Dostal kolenom do hlavy tak silno, že spadol a na javisku začal krvácať. Odvtedy má jazvu od krku cez tvár až po obočie. Od 16-ich rokov je vegetariánom a pracuje ako zvierací advokát či hovorca mnohých organizácií na ochranu zvierat.

Viac o téme: Hra o trónyPeter DinklageTyrion Lannister
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu