Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Hugh Laurie mal byť veslárom, infekčné ochorenie všetko zmenilo: TOTO je život Dr. Housa

Hugh Laurie Zobraziť galériu (5)
Hugh Laurie (Zdroj: SITA/Photo by Richard Shotwell/Invision/AP, File)

Britský herec Hugh Laurie sa celosvetovo preslávil rolou výstredného, arogantného a súčasne geniálneho lekára Gregoryho Housa v seriáli Dr. House. Vo svojej rodnej krajine je ale známy hlavne ako komediálny herec v seriáloch ako napríklad Čierna zmija s Rowanom Atkinsonom, známejším ako Mr. Bean. Objavil sa aj v rade filmov, napríklad v snímkach Myšiak Stuart Little, Muž so železnou maskou či Rozum a cit. V súčasnosti sa držiteľ troch Zlatých glóbusov, ktorý 11. júna oslávi šesťdesiatku, úspešne venuje aj hudobnej kariére.

Bez desiatich centimetrov dvojmetrový Hugh Laurie je najmladší zo štyroch detí lekára a olympijského víťaza vo veslovaní z roku 1948 Rana Laurieho.Narodil sa 11. júna 1959 vOxforde.Po štúdiu na Eton College, čo je jedna z najelitnejších britských chlapčenských internátnych preduniverzitních škôl, išiel študovať na Selwynovej vysokej školespadajúcejpod Cambridge.Rovnakú školu študoval aj jeho otec a rovnako ako on aj mladý Hugh za školu veslovali.

Hugh Laurie ako obľúbený Dr. House (SITA/AP Photo/FOX, Adam Taylor)
Zobraziť galériu (5)
Hugh Laurie ako obľúbený Dr. House (SITA/AP Photo/FOX, Adam Taylor)  (Zdroj: SITA/AP Photo/FOX, Adam Taylor)

Hugh nakoniec vyštudoval archeológiu a antropológiu a prebojoval sa aj do juniorskej veslárskejreprezentácie.V roku 1977 bol dokonca štvrtý na juniorských majstrovstvách sveta a vyzeralo to, že pôjde v otcových šľapajach.Nádejnú Veslársky kariéru ale zmarila mononukleóza.

Emma Thompsová pobláznila Lauriemu hlavu

Laurie sa tak zapojil do univerzitného divadelného spolku Cambridge Footlights, kde začínalo mnoho úspešných britských komikov.Tu stretol Emmu Thompsonovú, chvíľu spolu chodili a dodnes sú dobrými priateľmi.Thomsonová Laurieho zoznámila s ďalšou hviezdou britskej komediálnej scény Stephenom Fryom, s ktorým vytvoril komické duo Fry and Laurie.

Hoci bol Hugh Laurie známy v Británii už od 80. rokov, do povedomia amerického publika sa dostal až v roku 2004, kedy si prvýkrát zahral lekára Gregoryho Housav seriáli Dr.House, ktorý sa s úspechom objavil aj na slovenskýchobrazovkách.Celkovo bolo do roku 2012 odvysielaných 177 dielov v ôsmich radoch a Laurie si kvôli natáčaniu musel osvojiť americký prízvuk a práca ho tiež na čas donútila žiť v Los Angeles.V Londýne tak musel na čas nechať manželku Jo, ktorú si vzal v roku 1989, dcéru a dvoch synov.

Hugh Laurie ako Dr. House (Zdroj: SITA/AP Photo/Fox, Jaimie Trueblood)
Zobraziť galériu (5)
Hugh Laurie ako Dr. House (Zdroj: SITA/AP Photo/Fox, Jaimie Trueblood)  (Zdroj: SITA/AP Photo/Fox, Jaimie Trueblood)

"V amerických seriáloch býva zvykom, že hrdinom je dobrák od kosti, frajer a navyše peknýmuž. Tu išlo o človeka, ktorý je neobľúbený, komplikovaný a kríva. Mne sa ale od začiatku páčil a plne som ho chápal. Je to predovšetkým lekár. Nestojí o aplauz, o to, aby ho niekto poklepalpo ramenách a hovoril mu, ako je dobrý. To, čo robí pre pacientov, nedáva na obdiv, zaujíma ho pravda, vedecké poznanie a záchrana ľudského života za každú cenu. Zdvorilosť a láskavosť sú až na ďalšom mieste, "odpovedal pred rokmi na otázku, prečo bol seriál tak obľúbený.

Seriál bol populárny nielen u divákov, ale aj u kritikov.Získal tak niekoľko cien, samotný Laurie dostal v rokoch 2006, 2007 a 2016 Zlatý glóbus.Prvé dva boli za Housa, ten zatiaľ posledný za vedľajšiu úlohu v snímke Nočnýrecepčný.Vlani dostal od britskej kráľovnej Alžbety II.Rád britského impéria.

Hugh Laurie mal byť
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Kevork Djansezian, File)

Úspešný nielen ako herec, ale aj ako hudobník

Laurie je nielen dobrýmhercom, ale aj uznávaným spisovateľom alebo hudobníkom.Bestsellerom sa stala jeho prvotina The Gun Seller (Obchodník so smrťou) z roku 1996, ako hudobník čerpá inšpiráciu z tradičných žánrov amerického juhu, teda jazzu a blues.

Zdroj: SITA/AP Photo/MTI, Bea Kallos
Zobraziť galériu (5)
Zdroj: SITA/AP Photo/MTI, Bea Kallos  (Zdroj: SITA/AP Photo/MTI, Bea Kallos)

V Českuvystúpil v rokoch 2013 a 2014. Hneď pri svojom českomdebute zožal ohromný úspech a koncert pre tri tisícky ľudí sa musel vo vypredanom Kongresovom centre v Prahe opakovať.O rok neskôr ordinoval jazz a blues v brnenskej hale Rondo. Laurie je aj vášnivým športovcom.Okrem veslovaniaprepadol v posledných rokoch boxu.

Viac o téme: Hugh LaurieDr. House
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu