Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Meryl Streepová starne s noblesou: Znamenie osudu... TOTO jej hereckí kolegovia závidia!

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: SITA/Photo by Grant Pollard/Invision/AP)

Meryl Streepová patrí medzi tie umelkyne, ktoré si ohlas a popularitu nezískali škandálmi a búrlivým životom, ale "len" skvelým herectvom. V brandži sa tiež hovorí, že snáď nie je úloha, ktorú by táto americká herečka nezahrala. Z posledných rokov ilustruje tak odlišné snímky, ako je odľahčený muzikál Mamma Mia! s hitmi skupiny ABBA či dráma Železná lady. Trojnásobná držiteľka Oscara oslávi 22. júna sedemdesiatiny.

V životopisnej snímke Železná lady (2011) stelesnila Streepová bývalú britskú premiérku Margaret Thatcherovú.Pri príprave na rolu sa s političkou nemohla stretnúť, starostlivo ale študovala archívne záznamy.Podľa kritiky bol výkon Streepovej strhujúci.Herečkaza rolu získala svojho tretieho Oscara.Okrem toho má ešte rekordných 21 nominácií na túto sošku a vyhrala tiež osem Zlatých glóbusov či Zlatého medveďa za celoživotné dielo z festivalu v Berlíne.

Aj kolegovia majú pre Streepovúslová chvály, napríklad Robert Redford, s ktorým hrala v Spomienkach na Afriku (1985): "Tréning a skúsenosti ju doviedli tak ďaleko, že podvedome zvláda veci, na ktoré musia iní vynakladať obrovské úsilie."Poklonu jej zložila aj Nicole Kidmanová, kolegyňa z drámy Hodiny (2002): "Ukázala, čo môže dosiahnuť ako žena, matka aj akoherečka.Stále môžete mať vlastný život a byť pritomherečkou, ona predvádza, ako sa to má robiť ... "

Robert Redford s Meryl Streepovou vo filme Spomienky na Afriku (Zdroj: Photo © Universal Pictures)
Zobraziť galériu (6)
Robert Redford s Meryl Streepovou vo filme Spomienky na Afriku (Zdroj: Photo © Universal Pictures)  (Zdroj: Photo © Universal Pictures)

Streepová, ktorá nikdy nebola klasickým sexsymbolom, ale skôr ženou s charizmou, je známa ako veľká perfekcionistka.Kvôli filmu Hudba môjho srdca (1999) sa napríklad učila hrať na husle a osem týždňov cvičila až šesť hodín denne.Pre úlohu v komorných Madisonských mostoch (1995; s Clintom Eastwoodom) potom bola nútenápribrať, kvôli Spomienkam na Afriku sa zase musela naučiť hovoriť s akcentom, riadiť ťažké terénne vozidlo a zbaviť sa strachu zlevov.

Nietúlohy, ktorú by Meryl Streepova nezahrala

Spočiatku sa venovala divadlu.Na sklonku 70. rokov ale okúsila film a vzápätí získala prvú nomináciu za Lovca jeleňov (1978).Zlatá soška na seba nenechala dlho čakať a Streepová si ju mohla poťažkať už v roku 1980 za rozvodovúdrámu Kramerová versus Kramer (s Dustinom Hoffmanom).V roku 1983 potom pribudla aj druhá za jej zrejme najslávnejší film Sophiina voľba podľa románu Williama Styrona o žene, ktorá má za sebou traumatizujúca skúsenosť z koncentračného tábora.

Meryl Streepová a Kevin Kline vo filme Sophiina voľba (Zdroj: Photo © Universal Pictures)
Zobraziť galériu (6)
Meryl Streepová a Kevin Kline vo filme Sophiina voľba (Zdroj: Photo © Universal Pictures)  (Zdroj: Photo © Universal Pictures)

Medzi ďalšie filmy Streepovej patrí Francúzova milenka (1981), Silkwoodová (1983), Zamilovať sa (1984), Pohľadnice z Hollywoodu (1990), Smrť jej pristane (1992), Dom duchov (1993), Divoká rieka (1994), Marvinova izba (1996), Diabol nosí Pradu (2006), Pochyby (2008), Julie & Julia (2009), Nejako sa to komplikuje (2009), Blízko od seba (2013), Božská Florence (2016) alebo Akta Pentagon: Skrytá vojna ( 2017).

Meryl Streepová v snímke Diabol nosí pradu (Zdroj: Photo © 20th Century Fox)
Zobraziť galériu (6)
Meryl Streepová v snímke Diabol nosí pradu (Zdroj: Photo © 20th Century Fox)  (Zdroj: Photo © 20th Century Fox)

Znamenie osudu, vďaka ktorému je dnes herečkou

Bývalý americký prezident Barack Obama udelil Streepovej za jej zásluhy v roku 2014 najvyššie civilné vyznamenanie USA - Medailu slobody.Súčasnému šéfovi Bieleho domu Donaldovi Trumpovi ale herečkanemôže prísť na meno.Napríklad v roku 2017 pri udeľovaní Zlatých glóbusov mu pred zrakmi miliónov televíznych divákov vytýkala, že je arogantný.Trump sa proti tomu ohradil a Streepovúoznačil za "milovníčku Hillary", teda jeho demokratickej súperky z volieb.

Meryl Streepová (Zdroj: Photo by Jordan Strauss/Invision/AP, File)
Zobraziť galériu (6)
Meryl Streepová (Zdroj: Photo by Jordan Strauss/Invision/AP, File)  (Zdroj: SITA/Jordan Strauss/Invision/AP)

Mary Louise Streep sa narodila 22. júna 1949 v malom meste Summit v štáte New Jersey.Na strednej škole bola premiantkou a venovala sa aj opernému spevu, tancovala ako roztlieskavačka, privyrábala si ako servírka.Herecké vzdelanie potom Streepová získala na univerzite v Yale.Pôvodne sa síce prihlásila na štúdium práva, ale pretože v deň prijímacích skúšok zaspala, brala to ako znamenie osudu, že sa má venovať niečomu úplne inému.

Rodinu stavia nad kariéru

Jednoznačne nad svoju úspešnú kariéru staviaherečkarodinu.Od roku 1978 je vydatá za sochára Dona Gummer (72) a má s ním tri dcéry (Mamie, Grace a Louisu) a syna Henryho."Milujem chvíle, keď nie som za hviezdu a stojím doma pri sporáku," povedala.Dcéry s herectvom tiež koketujú, Mamie sa napríklad so svojou matkou zišla v komédii Nikdy nie je neskoro, v ktorej Streepová hrá rockovú speváčku a gitaristku.

Meryl Streep s dcérou Mamie Gummer (Zdroj: SITA/Dave Allocca/Starpix via AP)
Zobraziť galériu (6)
Meryl Streep s dcérou Mamie Gummer (Zdroj: SITA/Dave Allocca/Starpix via AP)  (Zdroj: SITA/Dave Allocca/Starpix via AP)

V roku 1995 bolaherečkaso svojou rodinou a režisérom Sophiinej voľby Alanom J. Pakulomhosťom Medzinárodného filmového festivalu Zlatý Golem v Prahe.Prezrela si tiež Mělník a Český Krumlov a stretla sa s vtedajším prezidentom Václavom Havlom.

Viac o téme: Meryl Streepová
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu