Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Nezastaviteľný Liam Neeson: V skutočnosti zbrane nenávidí... Životnú lásku mu vzala tragédia!

Liam Neeson Zobraziť galériu (6)
Liam Neeson (Zdroj: SITA/Photo by Evan Agostini/Invision/AP, File)

Nesmrteľný akčný hrdina, ktorého nič nezastaví? Ak vás ako prvý napadol Liam Neeson, tipovali ste správne. Veď kto iný by pobil bandu mafiánov alebo sa postavil svorke vlkov? 67-ročný írsky herec napriek tomu, že vo filmoch sú zbrane jeho pravá ruka, v reálnom živote proti nim bojuje.

Celým menomLiam John Neeson je herec zo Severného Írska, ktorý sa narodil7. júna 1952vBallymene, County Antrim. Svoje meno dostal po miestnom kňazovi. Ako deväťročný sa začal zaujímať o box, ktorýsa s ním spájalaž do ukončenia strednej školy. Predtým, ako sa zaradil medzi najslávnejších hercov na svete, pracoval v príležitostných zamestnaniach od operátora vysokozdvižného vozíka v Guinnessi až po vodiča kamiónu.

V roku 1976 začal s herectvom. Svojtalent dokázal v oboch miestnych prestížnych divadlách Lyric Players Theater i Abbey Theater, kde patril k výrazným hereckým osobnostiam. Netrvalo dlho, kým ho objavilrežisér John Boorman, ktorý ho zasvätil do sveta filmu. Jeho prvotinou bolaklasika Excalibur (1981), ktorá mu otvorila dvere do sveta britského filmu.

Mladý Liam Neeson a Helen Mirren vo filme Excalibur (Zdroj: Photo © Orion Pictures Corporation)
Zobraziť galériu (6)
Mladý Liam Neeson a Helen Mirren vo filme Excalibur (Zdroj: Photo © Orion Pictures Corporation)  (Zdroj: Photo © Orion Pictures Corporation)

Medzi rokmi 1982 a 1987 hral Neeson vo viacerých filmoch, najmä po boku hereckých hviezd, ako boliMel GibsonaAnthony Hopkinsv roku 1984 vo filmeBounty, čisRobertom De Nirom aJeremym Ironsomv roku 1986 v dráme Misia. Kritické uznanie mu priniesol film Podozrivý (1987),no aj taknedokázal zaujaťširoké publikum.Prvým americkým hitom, v ktorom stvárnilNeeson hlavnú postavu,bol Darkman (1990). O tri roky neskôr hralna Broadwayi po boku budúcej manželky v hreAnna Christie.

Spielberg ho vyniesol na vrchol

HraAnna Christie mu do cesty priniesla nielen budúcu ženu, ale počas hrania predstavenia si ho všimol svetoznámy Steven Spielberg, ktorý mu zmenil život.Očarený jeho hereckým talentom mu dal ponuku, ktorá sa nedala odmietnuť. Išlo o roluOskara Schindlera vo vlastnom autorskom projekte Spielberga s názvom Schindlerov zoznam, ktorý odštartovaljeho kariéru. Neesonova kreácia postavy továrnika, ktorý pred istou smrťou v koncentračnom tábore zachránil vyše tisíc Židov, patrí bezpochyby k najlepším hereckým výkonom deväťdesiatych rokov, a bol za to nominovaný na Oscara.

Liam Neeson ako Oscar Schindler v snímke Schindlerov zoznam zachránil viac ako tisíc Židov pred smrťou (Zdroj: Photo © 1993 Universal Pictures)
Zobraziť galériu (6)
Liam Neeson ako Oscar Schindler v snímke Schindlerov zoznam zachránil viac ako tisíc Židov pred smrťou (Zdroj: Photo © 1993 Universal Pictures)  (Zdroj: Photo © 1993 Universal Pictures)

Liamovi Neesonovi sa po úspechu a pozitívnej kritike začali ponuky len tak hrnúť a dnes má za sebou desiatky filmov, ktoré patria u divákov medzi obľúbené.Objavil sav adaptáciach klasických diel, ale aj v komerčných hollywoodskych snímkach.V roku 1995 si zahral v snímkeRob Roy a o rok neskôr v historickej drámeMichael Collins, za ktorúzožal výhruza najlepší hviezdny výkon nafilmovom festivalevBenátkacha ďalšie nominácie na Zlatý glóbus.

Následnesi zahral v úspešných filmoch ako napríkladBedári (1998), vdvoch častiach Star Wars, v Láskej nebeskej (2003), či Batman začína (2005). O tri roky neskôr stvárnil hlavnú roluakčnom thrilleri96 hodín, otcaBryana, ktorý zachraňuje svoju dcéru z rúk obchodníkov s bielym mäsom. V roku 2012 nakrútili pokračovanie s názvom 96 hodín: Odplata a dva roky na to tretiu časť 96 hodín: Zúčtovanie.Okrem iného sa blysol napríklad v akčnýchdrámachMedzi vlkmi (2011), Návrat Temného rytiera (2012), Nočný bežec (2015) alebo Muž vo vlaku (2018).

Liam Neeson vo filme 96 hodín (Zdroj: Photo © Fox de)
Zobraziť galériu (6)
Liam Neeson vo filme 96 hodín (Zdroj: Photo © Fox de)  (Zdroj: Photo © Fox de)

Osobný život

Na začiatku 80. rokov žil Liam Neeson s herečkou Helen Mirrenovou, s ktorou sa stretol pri práci na filme Excalibur a bola vraj nápomocná aj pri získavaní agentov. Keď vystupoval v hre Anna Christie na Brodwayi, spoznal Natashu Richardson, ktorú si vzal v roku 1993. Počas manželstva sa im narodili dvaja synovia.

V roku 1998 sa manželia súdili kvôli urážke na cti, keď The Daily Mirror nesprávne uviedol, že majú problémy v manželstve. Vysúdili 50-tisíc dolárov, ktoré darovali obetiam teroristického útoku v Omaghu. Dňa 18. marca 2009 bol pre Neesonanajhorší v živote. Pri lyžovačke prišlao život jeho manželka, keď utrpela vážnezranenie hlavy.

Natasha Richardson a Liam Neeson tvorili krásny pár (Zdroj: SITA/AP Photo / Akira Suemori )
Zobraziť galériu (6)
Natasha Richardson a Liam Neeson tvorili krásny pár (Zdroj: SITA/AP Photo / Akira Suemori )  (Zdroj: SITA/AP Photo / Akira Suemori )

Vo filmoch vidíme Liama Neesona takmer vždyozbrojeného. V reálnom živote, naopak, protineobmedzenému právuna vlastné zbrane bojuje a vyzval aj na ich kontrolu. Jeho názory zopakoval aj v januári 2015 v rozhovore s novinami EmiratiGulf News,keď kričal na "hanba" na americký zákon o zbraniach, čo sa nepáčilo americkému výrobcovi zbraní Para USA.

Obvinenie z rasizmu

Vo februárovomrozhovore o novej dráme s názvom Mrazivá pomsta, kde hrá otca, ktorý chce pomstiť smrť svojho syna, Liam Neeson povedal, že sám mal kedysi myšlienky na pomstu.Chcel ju vtedy namieriť proti černochovi po tom, čo sa dozvedel, že jeho známu znásilnil černoch."Chodil som mestom s obuškom a dúfal, že nejaký černoch vyjde z krčmy a pustí sa so mnou do sporu. Aby som ho mohol zabiť," povedalNeeson.

Liam Neeson (Zdroj: SITA/Lorenzo Bevilaqua/ABC via AP)
Zobraziť galériu (6)
Liam Neeson (Zdroj: SITA/Lorenzo Bevilaqua/ABC via AP)  (Zdroj: SITA/Lorenzo Bevilaqua/ABC via AP)

"Trvalo mi to asi týždeň, možno týždeň a pol, než som to prekonal," dodal. Herec, hoci nad svojimi vtedajšími myšlienkami vyjadril hanbu, sa na sociálnych sieťach okamžite stal terčom obvinenia z rasizmu a dokonca niektorí požadovali, aby bol zbavený Radu britského impéria. Iní ho zase obdivujú za jeho otvorenosť. Sám však tvrdí, že rasista nie je.

Viac o téme: Liam Neeson
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu