Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Filmový svet v smútku: Zomrel známy herec, zahviezdil v Batmanovi a dráme Ridleyho Scotta

Rutger Hauer Zobraziť galériu (3)
Rutger Hauer (Zdroj: SITA/Photo by Victoria Will/Invision/AP, File)

Holandský filmový herec Rutger Hauer zomrel vo veku 75 rokov. V stredu to potvrdil jeho manažment s tým, že herec zomrel už minulý týždeň v piatok vo svojej vlasti po krátkej chorobe a v stredu sa uskutočnil súkromný pohreb, informuje stanica BBC.

Hauer sa narodil 23. januára 1944 v meste Breukelen, vyrastal v Amsterdame. Ako mladý vstúpil do holandských námorných síl, herectvu sa začal venovať koncom 60. rokov. Absolvoval Amsterdamskú univerzitu umenia (AHK). Účinkoval vo vyše stovke filmov a približne 40 televíznych seriáloch.

Rutger Hauer (Zdroj: SITA/Photo by Victoria Will/Invision/AP, File)
Zobraziť galériu (3)
Rutger Hauer (Zdroj: SITA/Photo by Victoria Will/Invision/AP, File)  (Zdroj: SITA/AP Photo / Chris Pizzello, File)

Účinkoval v európskych i amerických snímkach. Bol držiteľom jedného Zlatého glóbusu a ocenenia z Medzinárodného filmového festivalu v Seattli (SIFF). V roku 2013 mu udelili Rad holandského leva. Hauer sa zaoberal i ochranou životného prostredia. Zanechal po sebe manželku a dcéru z predchádzajúceho manželstva. Zrejme najslávnejšou rolou Holanďana, ktorý sa presadil v Hollywoode, je úloha vodcu vzbúrených vražedných androidov (replikantov) Roya Battyho v ponurejsci-fi dráme Blade Runner režiséra Ridleyho Scotta.

Medzi jeho ďalšie známe filmy patria Oranžský vojak (1977), Noční dravci (1981), Jastrabia žena (1985), Útek zo Sobiboru (1987), Legenda o svätom pijanovi (1989), Obojok (1991), Zlomok sekundy (1992), Batman začína (2005) či Nostradamus (2012). Z televíznych seriálov zarezonovali Floris (1969), Zákon púšte (1989) alebo Desiate kráľovstvo (2000). Hauer patril k najznámejším holandským hercom.Vďaka svojej pohľadnejtvári, blonďavýmvlasoma vysokeja štíhlej postave dostal prezývku holandský Paul Newman.

Rutger Hauer vo filme Batman začína (Zdroj: Photo © Warner Bros.)
Zobraziť galériu (3)
Rutger Hauer vo filme Batman začína (Zdroj: Photo © Warner Bros.)  (Zdroj: Photo © Warner Bros.)

Viac o téme: Rutger Hauer
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu