Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Kevin Spacey oslavuje 60: Zažil prepadáky, bol obvinený a nikdy nechcel byť hviezdou

Kevin Spacey Zobraziť galériu (3)
Kevin Spacey (Zdroj: SITA/Evan Agostini/Invision/AP)

Najskôr dostal Oscara ako Najlepší herec vo vedľajšej úlohe za film Zvyčajní podozriví (The Usual Suspects). Vrchol hereckej filmovej kariéry amerického herca, režiséra, scenáristu a producenta Kevina Spaceyho, ktorý sa narodil pred 60. rokmi, však prišiel vo filme Americká krása (American Beauty), za ktorý získal Oscara za najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe.

Do povedomia širokej verejnosti sa dostal aj televíznym seriálom Dom zkariet (House of Cards), ktorý sa začal vysielať vroku 2013, ale po obvineniach zo sexuálneho obťažovania sním spoločnosť Netflix vroku 2017 spoluprácu na tomto mimoriadne úspešnom seriáli, vktorom hral hlavnú úlohu, ukončila.

Kevin Spacey
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Jordan Strauss/Invision/AP)

Kevin Spacey, vlastným menom Kevin Fowler (priezvisko Spacey si dal po matke, ktorá sa tak volala za slobodna) sa narodil 26. júla 1959 vSouth Orange vamerickom štáte New Jersey ako najmladšie ztroch detí. Od štyroch rokov však vyrastal na západnom pobreží USA, vKalifornii.

Prežil pomerne búrlivé detstvo akeď si nevedeli dať rodičia rady snajmladším synom poslali Kevina na vojenskú akadémiu vNorthridge Military Academy. Aj tam ale robil problémy azo školy ho vylúčili. Niektorí filmoví kritici poukázali na to, že toto problémové správanie vdetstve mohlo byť následkom toho, že Kevin Spacey počas svojej neskoršej hviezdnej hereckej kariéry obľuboval úlohy záporných hrdinov, ktoré mu boli viac než blízke.


Mohlo by vás zaujímať:TOP policajné filmy, ktoré sú jednoducho skvelé: Ak si akčný maniak, musel si ich vidieť!


Obdivovaný divadelný herec bol pre výhradne filmových fanúšikov úplne neznámy až do okamihu, kedy si zahral vromantickej komédii Pálenie záhy (Heartburn, 1986). Orok neskôr sa zhostil svojej úplne prvej úlohy záporného hrdinu, aj keď iba v jednej z vedľajších postáv, a to v seriáliThe Wiseguy.

Na začiatku 90. rokov si získal uznanie kritikov. Zlom prichádza vroku 1995, kedy bol Kevin Spacey obsadený do úlohy zlodeja Verbala Kinta vo filme Zvyčajní podozriví(The Usual Suspects). Svojej postavy sa zhostil vynikajúco, čo mu prinieslo Oscara ako Najlepší herec vo vedľajšej úlohe. Snímka režiséra Bryana Singerao piatich kriminálnikoch patrí medzi najlepšie detektívne filmy vhistórii a AFI (American Film Institute) zaradil dokonca postavu Verbala Kinta na 48. miesto vrebríčku najzápornejších postáv v histórii filmu.

Vseptembri toho istého roku sa dostal na filmové plátna jeden znajzaujímavejších thrillerov poslednej dekády 20. storočia Sedem (Se7en) v hlavných úlohách s Morganom Freemanom a Bradom Pittom. „Výkon Spaceyho vyvoláva zimomriavky na chrbte,“ napísala filmová kritika ovýkone Kevina Spaceyho, ktorý stvárnil vraha Johna Doa.

Z Kevina Spaceyho sa stala megahviezda strieborného plátna, dostával nové a nové filmové úlohy až prišiel rok 1999 asnímka Americká krása (American Beauty)asňou vrchol jeho hereckej filmovej kariéry. Za postavu stereotypom ubitého Lestera Burnhama, typického otca americkej rodiny ho americká Akadémia filmových umení a vied ocenila soškou Oscara za najlepší mužský herecký výkon vhlavnej úlohe.


Mohlo by vás zaujímať:Sú starostliví a obetaví: Títo filmoví otcovia naozaj stoja za to!


Dvojnásobný držiteľ Oscara Space zažiaril aj vo filme Svet podľa Prota (K-PAX, 2001). Nasledovali ďalšie významné úlohy vHollywoode ako napríklad Život Davida Galea (The Life of David Gale, 2003), Superman sa vracia (Superman Returns, 2006), Oko berie (21, 2008), Moon (2009), či Baby Driver (2017). Herec, ktorý získal okrem dvoch Oscarov aj viacero ďalších ocenení ahollywoodsky chodník slávy zdobí tiež jeho hviezda osvojom herectve povedal: „Stále som na mnoho svojich filmov pyšný. Bolo zopár prepadákov, ale nikdy som sa predsa nechcel stať hviezdou, ktorá točí jeden film za druhým. Som úplne spokojný.“

Svoje súkromie si herec prísne stráži, keď hovorí: „Nikdy som neveril, že by som mal kvôli publicite zverejňovať svoj osobný život. Ja verím, že existuje súkromný a verejný život. Každý má právo na súkromný život bez ohľadu na profesiu.“

Kevin Spacey
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Steven Senne)

Kevin Spacey bol súčasťou vlny obvinení zo sexuálneho obťažovania v roku 2017, po ktorej s ním bola ukončená zmluva na televíznom seriáli Dom zkariet (House of Cards). Herca obvinilo vminulosti zobťažovania viac ako tridsať mužov. Pred súdom doteraz skončila kauza zo sexuálneho obťažovania osemnásťročného chlapca, ktorého sa mal podľa obžaloby dopustiť v roku 2016 na malom ostrove Nantucket v americkom štáte Massachusetts. Vuplynulých dňoch však americká prokuratúra obvinenie voči hercovi stiahla.

Viac o téme: Kevin Spacey
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu