Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Tvorili dokonalú komickú dvojicu: Emotívna spoveď Lasicu... Tieto slová dojmú aj vás!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: SITA/Diana Černáková)

Slovenský herec Milan Lasica preferuje film ako divák, ako herec má však radšej divadlo. Českým novinárom to v utorok povedal na Letnej filmovej škole (LFŠ) v Uherskom Hradišti, kde neskoro večer dostal výročnú cenu usporiadateľskej Asociácie českých filmových klubov (AČFK).

"Už niekoľko rokov sa celkom úspešne filmovaniuvyhýbam, nielen preto, že by som nerád filmoval, ale viac menej aj preto, že mi málokto niečo ponúka. Ja totiž filmovanie nemám rád. Ako divák mám rád film, mám ho radšej než divadlo. Ale ako herec mám radšej divadlo, kontakt s obecenstvom, nejakú celistvosť predstavenia, čo vo filme neexistuje. Vo filme herec málokedy vie, o čo ide, pretože sa filmuje na preskáčku, vie o tom jedine režisér, a niekedy ani on nie," uviedolLasica, ktorý sa rád pozrie aj opakovane na "bondovky" či na filmy Woodyho Allena, ktoré sú mu blízke humorom.

Komiku treba podľa Lasicu robiť s vážnou tvárou."Nemám rád, keď sa používajú v komických situáciách takzvané komické prostriedky, že herec chce, aby vyzeral smiešne. Som rád, keď sa veselé alebo komické veci robia s vážnou tvárou," uviedolLasica, ktorý sa preslávil ironickým nadhľadom aj prácou s jazykom.

Milan Lasica (Zdroj: SITA/Marko Erd)
Zobraziť galériu (3)
Milan Lasica (Zdroj: SITA/Marko Erd)  (Zdroj: SITA/Marko Erd)

Pre komika je podľa neho dôležité ľudí rozosmiať."Keď som na javisku a počujem smiech, tak je to pre mňa taká droga. Ešte stále to funguje, aj keď je pravda, že už nie som tak unesený, ako keď som začínal," uviedolLasica.

Dojímavé slová o dlhoročnom partnerovi Satinskom

79-ročný herec je rád, že je stále spájaný so svojím dlhoročným spolupracovníkom Júliusom Satinským."Nie som sólista, potrebujem mať partnera, potrebujem, aby partner dlho hovoril a ja potom poviem jednu vetu, a to väčšinou býva pointa. Našiel som ideálneho partnera v Satinskom, ktorý rád rozprával, na javisku i v súkromí. Keď bol v nejakej spoločnosti a nastala chvíľka ticha, tak Julo Satinský mal pocit viny," uviedolLasica.

(Zdroj: SITA/Michal Burza)
Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: SITA/Michal Burza)  (Zdroj: SITA/Michal Burza)

"Boli sme zavedeníako komická dvojica. Film pre nás vznikol len jeden, a to bol Srdečný pozdrav zo zemegule. Potom sme hrali vo filmoch spolu aj zvlášť viacmenej náhodne, nie ako dvojica. Napríklad v Troch veteránoch sme sa pri filmovaní vôbec nestretli," uviedolLasica, podľa ktorého z neho úmrtím Satinského odišla jeho polovica."Nemal som potom chuť si nájsť nového partnera, vedel som, že je to kapitola, ktorá skončila a je zbytočné ju naťahovať," uviedolLasica.

Spolupráca s Bolkom Polívkom

Herec teraz vystupuje v divadelnej inscenácii Kliešť s Boleslavom Polívkom v Polívkovom brnenskom divadle."Spolupráca je veľmi príjemná, pretože Polívka je síce predovšetkým sólista, ale ako partner nič nepokazí, je veľmi spoľahlivý, veľmi nápaditý. Spolupráca s ním je nielen na skúškach aj pri predstavení často plná improvizácie, väčšinou veľmi vydarenej," povedalLasica, ktorý s Polívkom hral už v inscenáciách Garderobier a Mínus dva.

Viac o téme: Milan LasicaJúlius Satinský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu