Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Hereckej kráske by ste vek hádali márne: Do sveta šoubiznisu prenikla už ako 16-ročná

Monica Bellucci Zobraziť galériu (4)
Monica Bellucci (Zdroj: SITA/AP Photo/Mosa'ab Elshamy)

Talianska herečka Monica Bellucci, ktorá 30. septembra oslávila 55. narodeniny, začala svoju kariéru ako modelka. Pracovala pre firmy Dolce & Gabbana alebo Dior. Bola tvárou niekoľkých kampaní. Vo filme prerazila najmä titulnou rolou v Malente (2000), ktorá jej zaistila popularitu. V posledných rokoch sa potom Bellucci objavila napríklad v bondovke Spectre (2015), a to ako vôbec najstaršia herečka, ktorá si kedy zahrala "Bond Girl".

Monica Bellucciová sa narodila 30. septembra 1964 vtalianskej dedinke Cita di Castello. Do sveta šoubiznisu Bellucci prenikla v 16 rokoch, s modelingom začala vraj preto, aby si zarobila na štúdium práv.Oslnivý životný štýl ju ale zlákal natoľko, že z plánov na právnickú kariéru nebolo nič.

Mala väčšie ambície ako byť modelkou. Túžila sa stať herečkou aztoho dôvodu sa zapísala na herecké kurzy, ktoré zúročila v televíznom filme Vita coi figli (Život sdeťmi, 1990). Pôvabnú herečku si všimol na začiatku 90. rokov minulého storočia všimol aj americký režisér Francis Ford Coppola, ktorý ju obsadil do filmu Dracula (Dracula, 1992). Nasledoval film Joseph (Biblické príbehy: Jozef, 1995), kde si zahrala po boku oscarového britskéhohercaBena Kingsleyho.

Monica Bellucci (Zdroj: SITA/Photo by Arthur Mola/Invision/AP)
Zobraziť galériu (4)
Monica Bellucci (Zdroj: SITA/Photo by Arthur Mola/Invision/AP)  (Zdroj: SITA/Photo by Arthur Mola/Invision/AP)

V roku 1996 sa upriamila na francúzske filmy, čím sa dostala do širšieho povedomia európskych kritikov. So svojím budúcim druhým manželom Vincentom Casselom sa zoznámila pri nakrúcaní gangsterskej akčnej snímky Dobermann (Dobermann - vojna gangov, 1997).Vroku 2013 sa snfrancúzskymhercomVincentom Casselom rozišla.Majú spolu dve dcéry - Devu a Leonia.

Režisér Stephen Hopkins sa dlho nevedel rozhodnúť, akú herečku obsadí do americkej kriminálnej drámy Under Suspicion (Podozrenie, 2000). Svoju ponuku poslal aj Bellucciovej, ktorá ju s nadšením prijala. V thrilleri si zahrala výraznú rolu manželky Gene Hackmana. Svoju postavu odohrala tak, že sa jej začali hrnúť herecké ponuky.

Celosvetový úspech prišiel v roku 2000

Celosvetový úspech zaznamenala pôvabná herečka v roku 2000 v dráme Guiseppe Tornatoreho Maléna. Romanca nenávidenej ženy a platonicky zamilovaného chlapca zasadená do obdobia druhej svetovej vojny bola umocnená hudbou skladateľa Ennia Morriconeho. Zásluhu na výslednom melancholickom vyznení snímky malo predovšetkým hviezdne duo Monica Bellucciová a Giuseppe Sulfaro. Film od režiséra oceneného Oscarom za film Bio raj zobrazuje intímny portrét a epický príbeh o nezávislosti, intrigách, odvahe anezabudnuteľnej prítomnosti naozajstnej lásky.

Talentovaná herečka sa následne objavila vo filme Le pacte des loups (Bratstvo vlka, 2001) aexcelovala spolu so známymihercamiGérardom Depardieu a Christianom Clavierom aj vsnímke Asterix a Obelix: Mission Cleopatre (Asterix a Obelix: Misia Kleopatra, 2002).

Monica Bellucci ako Kleopatra vo filme Asterix a Obelix: Misia Kleopatra (Zdroj: Photo © Miramax Films)
Zobraziť galériu (4)
Monica Bellucci ako Kleopatra vo filme Asterix a Obelix: Misia Kleopatra (Zdroj: Photo © Miramax Films)  (Zdroj: Photo © Miramax Films)

Herečka neodmietla ani ponuku na rolu v kontroverznom filme Irréversible (Zvrátený, 2002), ktorý doslova šokoval širokú filmovú obec svojou otvorenosťou a realistickým zobrazením násilia. Snímku označili na filmovom festivale v Cannes za najbrutálnejší film podujatia.

Po mediálnom šume okolo tohto filmu sa v roku 2003 sa zhostila úlohy v poslednom pokračovaní trilógie Matrix Revolutions. Na filmovom plátne sa objavila aj v postave Márie Magdalény v ďalšom kontroverznom filme Mela Gibsona The Passion of the Christ (Umučenie Krista, 2005).

Znovších filmov zaujala Bellucciová vkanadsko-nemeckej dráme zBalkánu The Whistleblower (Informátorka, 2010). Pod snímku sa podpísala režisérka Larysa Kondracki, ktorá sa inšpirovala skutočným príbehom nebraskej policajtky.

Monica Bellucci vo filme Informátorka (Zdroj: Photo © Samuel Goldwyn Films)
Zobraziť galériu (4)
Monica Bellucci vo filme Informátorka (Zdroj: Photo © Samuel Goldwyn Films)  (Zdroj: Photo © Samuel Goldwyn Films)

Temperamentná Talianka si zahrala po boku Daniela Craiga vbondovke Spectre. Snímka režírovaná Samom Mendesom, ktorý spolupracoval aj na predchádzajúcom titule Skyfall z roku 2012, sa americkej premiéry dočkala 6. novembra 2015. Pútavý triler o dobrodružstvách agenta 007 Jamesa Bonda sa nakrúcal v exteriéroch v Londýne, Mexiku, Ríme, ako aj v marockých mestách Tanger aErfúd.

Medzi najnovšie filmy slávnej Talianky patrí Nekrotronic zroku 2018. Snímka zachytáva démonov a ich lovcov, ktorí zaplavili internetový priestor. Cenu bratov Lumiérovcov za celoživotné dielo udelili Monice Bellucciovej vo februári 2019. Figurína zvosku sympatickej herečky zdobí aj Parížske múzeum Alfreda Grévina, ktoré je francúzskou paralelou slávnejšieho londýnskeho múzea voskových figurín Madame Tussaudovej.

Viac o téme: Monica Bellucci
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu