Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Obľúbený herec je hviezdou TOP českých klasík: Smrteľná zrážka s chodcom zmenila jeho vzťah s otcom

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Photo © Česká televize / Olga Svobodová)

Herec a pesničkár Jiří Schmitzer, ktorý 25. októbra oslávi sedemdesiatiny, sa u divákov zapísal desiatkami filmových a televíznych úloh. Jeho divadelná kariéra je úzko spätá so súborom pražskej Ypsilonky. Svoje herecké pôsobenie, korunované troma Českými levmi, Schmitzer "vyvažuje" ako svojrázny pesničkár. V poslednej dobe sa objavil v úspešnom seriáli Most alebo vo filme Staříči.

K jeho najznámejším snímkam patriaPostřižiny, Slávnosti snežienok, Vesničko má středisková, Černí baroni, Marečku, podejte mi pero, Amerika alebo seriál Zdivočelá krajina.Prvého Českého leva získal v roku 1997 za rolu muklaz uránového lágru50. rokov v snímke Bumerang.Potom nasledovali ešte ďalšie dve sošky - za HřebejkovuKrásku v nesnázích (2006) a za úlohu v psychologickej dráme Ako nikdy (2013).

Jiří Schmitzer v snímke Postřižiny (Zdroj: Photo © Filmové Studio Barrandov)
Zobraziť galériu (4)
Jiří Schmitzer v snímke Postřižiny (Zdroj: Photo © Filmové Studio Barrandov)  (Zdroj: Photo © Filmové studio Barrandov)

V hudobnej brandži sa Schmitzer považuje za klasického "bigbíťáka".Hrá od mladosti, verejnosti sa však viac predstavil až v roku 1997, kedy vydal prvý album Recitál.Potom nasledovali dosky Šialenec (2000), Bouda (2003) a Zbierka kiksy (2008).K pesničkám na pomedzí rocku a folku píše Schmitzer humorné, premýšľavé, niekedy ironizujúcetexty odrážajúce obraz doby.So svojou gitarou je obľúbeným účastníkom letných festivalov.

Jiří Schmitzer v jeho najnovšom filme Staříci (Zdroj: Photo © CinemArt)
Zobraziť galériu (4)
Jiří Schmitzer v jeho najnovšom filme Staříci (Zdroj: Photo © CinemArt)  (Zdroj: Photo © CinemArt)

Začiatky kariéry a komplikovaný vzťah s otcom

Rodák z Prahy vyštudoval DAMU (1974) a svoju hereckú dráhu začal v Činohernom klube v Ústí nad Labem, odkiaľ po deviatich rokoch prešiel do pražského Studia Ypsilon.V minulosti sa skladateľsky podieľal na hudbe pre niekoľko divadelných inscenácií, v roku 2008 tiež knižne vydal pod názvom Kanimůra zo Sardona výbor svojich textov. Herec je aj nadšený parašutista.

O svojom súkromí Schmitzer nehovorí.Jeho komplikovaný vzťah s otcom,hercomJiřím Sovákom (spolu si zahrali v komédii Marečku, podejte mi pero alebo v seriáli Chalupáři), poznamenala v 70. rokoch dopravná nehoda.Schmitzer ju vtedy spôsobil pod vplyvom alkoholu, pri nehode zomrel chodec.Herecsa dostal do väzenia.

Jiří Sovák so synom Jiřím Schmitzerom vo filme Marečku, podejte mi pero (Zdroj: Photo © Filmové studio Barrandov)
Zobraziť galériu (4)
Jiří Sovák so synom Jiřím Schmitzerom vo filme Marečku, podejte mi pero (Zdroj: Photo © Filmové studio Barrandov)  (Zdroj: Photo © Filmové studio Barrandov)

Viac o téme: Jiří Schmitzer
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu