Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Herec a humorista Miro Noga jubiluje: Nikdy nehral klasických princov... Toto mu kolegovia závideli

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: TASR - Michal Svítok)

Oficiálne zdroje uvádzajú, že prvý raz sa na televíznych obrazovkách objavil už v roku 1971. Vo vtedajšom veľmi populárnom zábavnom programe Vtipnejší vyhráva. Divadlom žije už od mladosti. Už ako štrnásťročný začal vystupovať v súbore LUDUS. V piatok 25. októbra sa herec, humorista, moderátor i spevák Miroslav Noga dožil jubilea 60 rokov.

Miroslav Noga sa narodil 25. októbra 1959 v Bratislave. V rokoch 1975 – 1979 študoval na bratislavskom gymnáziu a po jeho úspešnom ukončení nastúpil na štúdium herectva na Vysokej škole múzických umení v Bratislave (VŠMU). V rokoch 1987 – 1990 bol členom činohry Novej scény v Bratislave. Počas svojho pôsobenia tu odohral napríklad predstavenia Ach otecko, otecko, Don Juan, Kúpeľ, či Pokrvní príbuzní. No účinkoval na jej doskách aj ako hosťujúci herec (Revízor, Niekto to rád horúce, 12 stoličiek, Klietka bláznov).

Od roku 1990 a teda už od jeho založenia je členom divadla Astorka Korzo '90. Na počiatku svojej umeleckej dráhy stál pri zrode kabaretnej skupiny Strapatí gentlemani. Sňou sa autorsky podieľal aúčinkoval vprogramoch Fujarová šou, Rýchlokurz geniality aShow mix. Od roku 1983 moderoval spolu sPaľom Juráňom aŠtefanom Skrúcaným populárnu televíznu hitparádu 5xP.

Sprava herci Marta Sládečková, Ady Hajdu a Miroslav Noga počas inscenácie Višňový sad (Zdroj: TASR - Martin Baumann)
Zobraziť galériu (6)
Sprava herci Marta Sládečková, Ady Hajdu a Miroslav Noga počas inscenácie Višňový sad (Zdroj: TASR - Martin Baumann)  (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Vo svojich začiatkoch sa etabloval vmnohých komických postavách. No nielen vnich. Vprípade jeho hereckého registra nesmieme zabudnúť na jeho veľký počet tragických atragikomických postáv. Medzi nezabudnuteľné výkony patria jeho úlohy z predstavení ako Mŕtve duše, Kazimír a Karolína, Matka, Zločin a trest, Othello, Rómeo a Júlia, Kentauri a samozrejme Gazdova krv, v ktorej stvárnil gazdu a bol za svoje výkony odmenený ocenením Dosky 2011 za najlepší mužský herecký výkon sezóny.

Popri stálom angažmán vDivadle Korzo Astorka 90 hosťoval najmä v90. rokoch minulého storočia aj vŠtúdiu Sa vDivadle West. Zahral si tu sdlhoročným hereckým kolegom Skrúcaným vhre No comment autorov Radič-Banáš.

Dlhoročná spolupráca so Skrúcaným

Špeciálnu kapitolu jeho kariéry tvorí veľmi úspešná dlhoročná spolupráca so Štefanom Skrúcaným. Konkrétne v ich politicko - satirických televíznych a rozhlasových reláciách Apropo Plus, Telecvoking, Vox papuli, O 3 štart, Dvaja zjedného cesta. No účinkovali ivpopulárnych Stredoslovákoch. Spolu vydali hudobné albumy Keby som bol detským kráľom, Bomba kšeft, Molotov koktejl, No Problem, NoSkruDamus, Hity Noga-Skrúcaný, Život je karneval.

Miroslav Noga a Štefan Skrúcaný divákov bavili (Zdroj: TASR/Ivan Majerský)
Zobraziť galériu (6)
Miroslav Noga a Štefan Skrúcaný divákov bavili (Zdroj: TASR/Ivan Majerský)  (Zdroj: TASR/Ivan Majerský)

V roku 1997 vydal Miroslav Noga sólový hudobný album Hra na telo. Na margo už spomínanej spolupráce so Štefanom Skrúcaným predovšetkým vpoliticko-satirických programoch uviedol: "Celé roky ma ľudia oslovujú sotázkou, že prečo nerobíme to, čo pred dvadsiatimi piatimi rokmi. Mám však pocit, že sme išli hlavou proti múru. Celý čas sme sa oniečo snažili, aj tak sa nič nezmenilo. Boli sme pravicoví, bojovali sme za politikov, od ktorých sme očakávali zmenu, no potom tiež sklamali. Politici sa nemenia, vždy si budú napĺňať vrecká." Kjeho častým spolupracovníkom patril aj Jaro Filip, Rasťo Piško, či Zuzana Tlučková.

Miroslav Noga a Štefan Skrúcaný (Zdroj: TASR/Ivan Majerský)
Zobraziť galériu (6)
Miroslav Noga a Štefan Skrúcaný (Zdroj: TASR/Ivan Majerský)  (Zdroj: TASR/Ivan Majerský)

Za sebou má aj bohatú filmografiu

Miroslav Noga má okrem divadelných postáv aj bohatú filmografiu. Už vroku 1978 debutoval vo filme Sneh pod nohami, orok neskôr si zahral vo filme Kamarátky. Medzi divákmi dodnes rezonujú príbehy Sojky vhlave aVýlet do mladosti (1983). Bohatým vtomto smere bol pre neho rok 1986: Alžbetin dvor, Mahuliena, zlatá panna, dodnes nezabudnuteľný Polepetko a komédia Utekajme, už ide. Vrokoch 1993 až 1996 sa zaskvel vtelevíznych groteskách Bud Bindi. Nedá sa zabudnúť na český televízny seriál Ranč uzelené sedmy, vktorom stvárnil vobdobí rokov 1994 až 2004 otca rodiny Kudrnovcov. Atiež televíznu komédiu Stůj, nebo se netrefím zroku 1998.

Zahral si ivo filmovom prepise románu Petra Pišťánka Rivers of Babylon (1998). Za ostatné roky je dôležité uviesť dva filmy: Hanele (1999), rozprávku Sedmero krkavců (2015), Agáva (2016) atiež rozprávku Dušana Rapoša Když draka bolí hlava (2018).

Lada Jelínková a Miroslav Noga vo filme Hanele (Zdroj: Photo © Česká televize)
Zobraziť galériu (6)
Lada Jelínková a Miroslav Noga vo filme Hanele (Zdroj: Photo © Česká televize)  (Zdroj: Photo © Česká televize)

Negatívne postavy podľa neho herci milujú akolegovia mu ich podľa jeho slov aj veľmi často závideli. Nikdy nehral klasických princov, skôr také atypické postavičky, rôznych "polepetkov", či rôznych škriatkov. Tým sa mohol schuťou vžiť do veľmi pestrých charakterov.

Výborný dabingový herec

Spolu soŠtefanom Skrúcaným,Petrom Cmoríkom,Robom Opatovským,Barborou Švidraňovou,Bibianou Surovčíkovoua slovenskými paralympijskými športovcami naspievali hymnuOrli bez krídelpre Slovenské paralympijské družstvo kLetným paralympijským hrámv vRiu de Janeiro.Okrem iného je taktiež výborným dabingovým hercom, za čo si vyslúžil aj ocenenie Zlatá slučka v roku 1999, za najlepší mužský dabingový výkon.

Miroslav Noga (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer)
Zobraziť galériu (6)
Miroslav Noga (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer)  (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer)

Monodráma Všetky úžasné veci v podaní Mira Nogu je pútavým rozprávaním o živote muža, ktorý vyrástol v tieni opakovaných pokusov o samovraždu svojej mamy. Hovorí nám svoj vlastný príbeh, príbeh milujúceho syna, ktorý sa rozhodol vytvoriť zoznam všetkého úžasného, čo na tomto svete je, aby svojej depresívnej mame dokázal, že každý deň môže objaviť niečo nové, prečo stojí za to žiť. Premiéra bola vmáji 2019.

Miro Noga je rozvedený, z prvého manželstva má dvoch synov, Olivera a Mareka. Mal vzťah sherečkouGabrielou Škrabákovou. V súčasnosti žije spolu s priateľkou Janou aspolu majú päťročnú dcéru. Miro je aj vášnivým lyžiarom a obľubuje jazdu na koni.

Viac o téme: Miroslav Noga
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu