Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Britská herečka žne slávu: Najskôr Oscar, teraz ocenenie od princeznej

Olivia Colmanová
Olivia Colmanová (Zdroj: TASR/Photo by Joel C Ryan/Invision/AP)

Olivia Colman získala titul CBE. Umelkyňu vyznamenali za prínos v oblasti drámy.

Anglická herečka Olivia Colman získala Rad britského impéria CBE. Štyridsaťpäťročnej umelkyni ho vo štvrtok udelila princezná Anna za prínos v oblasti drámy. Predstaviteľka kráľovnej Alžbety II. zo seriálu The Crown (2016) vyznamenanie prijala pod svojím občianskym menom Sarah Sinclair.

Princezná Anna vo štvrtok tiež udelila tituly MBE jaskynným potápačom Joshuovi Bratchleymu a Connorovi Roeovi, ktorí sa vlani podieľali na záchrane chlapčenského futbalového tímu v zaplavenej jaskyni v Thajsku.


Mohlo by vás zaujímať:Skrývajú elixír mladosti? Týchto 12 hereckých hviezd vôbec nestarne... FOTO ako dôkaz!


Sarah Caroline Olivia Colman je známa najmä ako seriálová herečka. Diváci ju mohli vidieť ako Sally Owen v komediálnom seriáli Twenty Twelve (2011 - 2012), Sophie Chapman v sitkome Peep Show (2003), Alex Smallbone v projekte Rev. (2010) alebo Ellie Miller v detektívnom seriáli Broadchurch (2013 - 2017). Chvály kritiky si vyslúžila za herecký výkon v dráme Tyranosaurus (2011), ktorá jej vyniesla napríklad British Independent Film Award, Evening Standard British Film Award alebo tiež špeciálnu cenu poroty z filmového festivalu Sundance.

British Independent Film Awards jej vyniesli aj snímky Kráľovský víkend (2012) a Homár (2016). Na konte má tiež tri televízne ceny BAFTA za úlohy v seriáloch Obvinení (2010 - 2012), Twenty Twelve a Broadchurch a Zlatý glóbus z roku 2017 za vedľajšiu rolu v sérii Nočný recepčný (2016). Veľké úspechy zaznamenala vďaka historickej dramédii Favoritka (2018), v ktorej stvárnila anglickú kráľovnú Annu. Snímka jej vyniesla British Independent Film Award, filmovú cenu BAFTA, Zlatý Glóbus i Oscara pre najlepšiu herečku v hlavnej úlohe.

Viac o téme: Olivia Colman
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu