Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Kontroverzný prejav Borata: VIDEO Keby Hitler žil, na Facebooku by mu prešlo všetko!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: SITA/AP/Chris Pizzello/Invision)

Keby Facebook existoval v 30. rokoch, mohol by tam nacistický vodca Adolf Hitler pomocou sociálnych sietí propagovať svoje antisemitské názory. Aj týmto výrokom vo štvrtok kritizoval uvedenú platformu britský herec Sacha Baron Cohen počas prejavu v New Yorku, ktorý si všimli médiá z celého sveta. Komik sa popri Facebooku oprel aj do ďalších technologických gigantov, tieto firmy podľa neho spoločne tvoria "najväčšiu propagandistickú mašinériu v dejinách".

Vo svojom prejave kritizoval sociálne médiá, medzi nimi aj Google, Twitter a YouTube za to, že podsúvajú „absurdnosti miliardám ľudí“. Vyjadril sa tak na na konferencii židovskej mimovládnej organizácie Liga proti hanobeniu (ADL).

Na vine sú sociálne siete! Klamstvo sa šíri rýchlejšie než pravda

Vo štvrtok večer stvárnil svoju "najmenej obľúbenú postavu", teda seba samého. "Som iba komik a herec, nie som akademik. Ale jedna vec je mi celkom jasná," vyhlásil po tom, čo hovoril o ústupe demokracie a náraste útokov proti náboženským a etnickým menšinám. "Tejto nenávisti a tomuto druhu násilia napomáha hŕstka internetových spoločností, ktoré sú v zásade najväčšou propagandistickoumašinériou v dejinách," povedal.

Okrem Facebooku menoval britský herec ako pôvodcusúčasných problémov tiež Twitter, YouTube a Google. "Algoritmy, o ktoré sa tieto platformy opierajú, zámerne zvyšujú dosah takéhoto obsahu, ktorý udržuje užívateľa aktívnym. Príbehy, ktoré cielia na naše nižšiepudy a ktoré spúšťajú pobúrenie a strach. To je dôvod, prečo mal konšpirátor Alex Jones na YouTube miliardy odporúčaní. To je dôvod, prečo safalošnýmsprávamdarí lepšie ako pravdivým, pretože štúdie ukazujú, že lži sa šíriarýchlejšie ako pravda," povedal.

Zvrátená logika Facebooku, Hitler by mohol šíriť svoju propagandu

Cohen nie je zďaleka prvým, kto sociálne siete označuje za efektívne nástroje propagandy a kto kritizuje ich nemalý vplyv a snahu za každú cenu maximalizovať aktivitu používateľov, rovnako ako aj zisky. Mnoho expertov i politikov už volá po prísnejšej regulácii, pričom v posledných týždňoch sa skloňuje najmä fungovaniepolitickej reklamy na týchto platformách. Cohen v tejto súvislosti hovoril o "zvrátenej logike" Facebooku.

Sacha aron Cohen s manželkou, herečkou Islou Fisher. (Foto: SITA/AP/Jordan Strauss/Invision)
Zobraziť galériu (4)
Sacha aron Cohen s manželkou, herečkou Islou Fisher. (Foto: SITA/AP/Jordan Strauss/Invision)  (Zdroj: SITA/AP/Jordan Strauss/Invision)

"Ak im zaplatíte, Facebook zverejní akúkoľvek politickú reklamu, aj keď je to klamstvo. Ešte vám aj pomôžu presne zacieliť tieto klamstvá na ich používateľov pre maximálny efekt. Na základe tejto zvrátenej logiky, keby Facebook existoval v 30. rokoch, umožnil by Hitlerovi zverejňovať 30-sekundové reklamy na jeho 'riešenie židovského problému',“ vyhlásil Cohen. Podľa jeho slov preto prišiel čas „od základov prehodnotiť“ sociálne médiá a to, ako šíria „nenávisť, konšpirácie a klamstvá“.

Tlak na sociálne siete, Twitter a Google zaviedol zákaz politickej reklamy

Spoločnosť Marka Zuckerberga je pod značným tlakom, aby prístup v tejto veci zmenila. Zákaz politickej reklamy dnes začal platiť na sociálnej sieti Twitter a Google v noci na štvrtok oznámil, že obmedziazameriavanie plateného politického obsahu. Facebook zatiaľ zmeny neohlásil, podľa denníka The Wall Street Journal však tiež zvažuje koniec zacieleniapolitických reklám na úzko definovanéskupiny.

Foto: SITA/AP/Jordan Strauss/Invision
Zobraziť galériu (4)
Foto: SITA/AP/Jordan Strauss/Invision  (Zdroj: SITA/AP/Jordan Strauss/Invision)

Podľa Cohena by internetové platformy mali niesť zodpovednosť za "chybné výrobky" rovnako ako každá iná spoločnosť."Keď vybuchne motor alebo sa pokazí bezpečnostný pás, automobilka stiahne z trhu desaťtisíce vozidiel a stojí ju to miliardy dolárov. Zdá sa mi celkom spravodlivé povedať Facebooku, YouTube a Twitteru: 'Váš výrobok je chybný, máte povinnosť to napraviť, bez ohľadu na to, koľko to stojí a koľko moderátorov musíte zamestnať '," uviedol.

Fiktívne postavy

Sacha Baron Cohen je známy fiktívnymi postavami ako Ali G, Borat, Brüno či admirál generál Aladeen, ktoré stvárnil vo filmoch Ali G Indahouse (2002), Borat: Nakúkanie do ameryckej kultúry na objednávku slavnoj kazašskoj národa (2006), Brüno (2009) a Diktátor (2012). Zahral si tiež v snímkach Rýchlo a desivo: Šialené preteky (2006), Sweeney Todd: Čertovský holič z Fleet Street (2007), Hugo a jeho veľký objav (2011), Bedári (2012), Grimsby (2016) alebo Alica v Krajine za zrkadlom (2016).

Viac o téme: Isla FisherSacha Baron CohenBoratFacebook
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu