Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Úžasná žena, ktorá mala so synom až biblický osud: Osobnosti spomínajú na zosnulú herečku

Táňa Fischerová Zobraziť galériu (2)
Táňa Fischerová (Zdroj: profimedia)

Zosnulá herečka a občianska aktivistka Táňa Fischerová bola podľa speváčky Marty Kubišovej neobyčajne statočná žena, ktorá svoj neľahký osud niesla s veľkou noblesou.

Na Fischerovú, ktorá zomrela vo veku 72 rokov, Kubišová spomína s láskou, rovnako ako jej dlhoročný spolupracovník, režisér a herec Jan Kačer. Fisherovú obdivovali aj ďalší jej kolegovia, herec Jan Potměšil a režisér Jiří Strach.

"Je to veľká strata. Bola to úžasná žena, ktorá mala až biblický osud so svojím synom. Vyrovnávala sa s tým úžasne,"povedala Kubišová ČTK. Fischerová sa celý život starala sama o svojho postihnutého syna, starostlivosť o neho sa pre ňu stala jedným z impulzov jej záujmu o chorých."Táňu Fisherovú som mal veľmi rád. Mal som to šťastie, že sme sa stretávali aj na javisku, predovšetkým v Lyre Pragensis, pri charitatívnej práci aj v súkromí. Obdivoval som jej silu, odvahu, citlivosť a zároveň noblesu. V mojom srdci žije ďalej," povedal dnes ČTK herec Jan Potměšil.

Kubišová spolu s Fischerovou a Kačerem rokymoderovali charitatívne adventné koncerty vysielané v televízii. Kubišová uviedla, že ju správa o Fischerovej smrti prekvapila. "Viem, že bola mladšia ako ja. Mala len 72 rokov, nemôže mi to stále nejako dôjsť," uviedla.

Táňa Fischerová
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia)

Na filmovom plátne sa Fischerová v posledných dvoch dekádach už príliš neobjavovala, jedným z posledných filmov bol titul Operácia Silver A režiséra Jiřího Stracha. "Veľmi mi vtedy pomohla, pretože jedna významná česká herečka to odmietla, že to je malá rola. Táňa bola taká frajerka, že mi tam išla pomôcť," povedal Strach ČTK."To je rozmer ľudskej charizmy, ak je človek veľký a hlboký a s pánom bohom obdarenou dušou, tak vám stačia dve sekundy a hneď vidíte, že je takto vybavený. Preto nepotrebovala hlavné úlohy na to, aby sa preslávila, nepotrebovala ich desať, len pár menších, aby sme si ju všetci takto krásne pamätali," uviedol. S Fisherovou podľa neho svet stráca pokojnú, rozumnú, múdru bytosť a dušu.

Kačer s Fischerovou hovoril ešte minulý týždeň. "V piatok mi volala, usmievala sa a hovorila mi, že sa so mnou lúči," povedal. Podľa neho sa na svoj zdravotný stav nikdy nesťažovala. "Odchádzala s takým nežným úsmevom. Ja som sa jej pýtal, čo tu bez nej budeme robiť. Ona mi na to odpovedala, že som sa zbláznil, že tu bude všetko pekné," uviedol režisér. Baviť sa s Fischerovou o smutných veciach sa vraj ani nedalo. "Ja na ňu nikdy nezabudnem a chcel by som, aby na ňu ľudia spomínali s úsmevom," dodal Káčer.

Na sociálnych sieťach reflektovalo na smrť Fischerovej aj ministerstvo kultúry. "S ľútosťou sme prijali správu, že zomrela česká herečka, aktivistka a politička Táňa Fischerová. Žena, ktorá vždy pomáhala tým, ktorí to potrebovali," uviedol úrad.

Viac o téme: Jan PotměšilTáňa FischerováMarta KubišováJan KačerJiří Strach
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu