Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Americká oscarová hviezda s českou krvou v žilách: Má manželstvo, ktoré jej budete závidieť!

Sissy Spacek Zobraziť galériu (4)
Sissy Spacek (Zdroj: SITA/Photo by Rich Fury/Invision/AP)

Za rolu slávnej country speváčky Loretty Lynnovej v životopisnej dráme Prvá dáma country music získala americká herečka Sissy Spaceková, narodená 25. decembra 1949, Oscara a prvý Zlatý Glóbus.

Tie potom dostala ešte dva - v roku 1987 za rolu nevernej a z pokusu o vraždu obžalovanej Rebeky Magrathovej, najmladšej z troch sestier v tragikomédii Zločiny srdca, a o pätnásť rokov neskôr za úlohu matky zavraždeného syna v dráme V spálni.Herečkas českou krvou v žilách (z otcovej strany)vyrastala na farme svojho otca v Texase, ale viac než vyťaženírodičia sa o ňu staral jeden z jej dvoch starších bratov.

Po strednej škole vystupovala ako speváčka sostriedavým úspechom na menších newyorských javiskách, nejakú dobu sa živila aj ako modelka a na začiatku sedemdesiatych rokov ju definitívne pritiahlo herectvo.V roku 1967 bola vtedy 17-ročná Spaceková výrazne ovplyvnená smrťou jej18-ročného brata Robbieho, ktorý zomrel naleukémiu,čo nazvala „určujúcou udalosťou môjho celého života“.

Sussy Spaceková
Zobraziť galériu (4)
Sussy Spaceková  (Zdroj: SITA/Photo by Rebecca Cabage/Invision/AP)

Za svoju viac ako štyri desiatky rokov trvajúcu filmovúkariérustvárnila na striebornom plátne najrôznejšie charaktery a vždy mala šťastie na hrdinky, ktoré pod nenápadným vzhľadom ukrývajú neobyčajnú silu.Prvýkrát na seba výraznejšie upozornila vo filmovom spracovaní románu Stephena Kinga Carrie (1976) od režiséra Briana De Palmy, kde si zahrala nesmelé tyranizovanédievča, ktoré v sebe objavínadprirodzené schopnosti.

Sissy Spaceková vo filme Carrie (Zdroj: Photo © United Artists)
Zobraziť galériu (4)
Sissy Spaceková vo filme Carrie (Zdroj: Photo © United Artists)  (Zdroj: Photo © United Artists)

Okrem toho si zahrala vo viacerých známychfilmoch, ako napríklad Dobrú noc, mami (1986),Affliction (1997), Kruh 2 (2005), Americká kliatba (2005), Dievča mojich snov (2006), Lake City (2008), Farba citov (2011), Chladnokrvný (2012), či najnovšie v kriminálnej dráme Gentleman s revolverom (2018). Na konte má aj niekoľko úspešných seriálov, a to Veľká láska (2010), Bloodline (2015 - 2017), Homecoming (2018) a Castle Rock (2018).

Spaceková je od roku 1974 vydatá za výtvarníka a režiséra Jacka Fiska, s ktorým má dcéry Madison a Schuyler, ktorá sa tiež venuje herectvu, píše pesničky a spieva.

Sissy Spaceková s dcérou Schuyler Fisk (Zdroj: SITA/Photo by Jordan Strauss/Invision/AP)
Zobraziť galériu (4)
Sissy Spaceková s dcérou Schuyler Fisk (Zdroj: SITA/Photo by Jordan Strauss/Invision/AP)  (Zdroj: SITA/Photo by Jordan Strauss/Invision/AP)

Viac o téme: Sissy Spaceková
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu