Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Legendárny osobný strážca, ktorému žiadna neodolala: Hviezdny sukničkár zbalil aj francúzsku prvú dámu

Zobraziť galériu (8)
(Zdroj: SITA/Photo by Matt Sayles/Invision/AP)

Americký filmový herec, režisér a producent Kevin Costner sa v sobotu 18. januára dožíva 65 rokov. Okrem herectva miluje aj hudbu, v roku 2010 so svojou kapelou Modern West aj Bratislavu, aby tu odohral strhujúci koncert v štýle súčasného countryrocku. Čo všetko ste o tejto hereckej hviezde nevedeli?

Jedným znajžiadanejších mužov Hollywoodu sa stal KevinCostner vďaka filmu Dances with Wolves (Tanec svlkmi, 1990). Medzi ďalšie filmy známeho a uznávanéhohercapatria historická romanca Robin Hood: Prince of Thieves (Robin Hood - Kráľ zbojníkov, 1991), pod ktorej réžiu sa podpísal Kevin Reynolds a The Bodyguard (Osobný strážca, 1992) v réžii Micka Jacksona.

Kevin Costner vo filme Tanec s vlkmi (Zdroj: Photo © 1990 Metro-Goldwyn-Mayer Studios Inc.)
Zobraziť galériu (8)
Kevin Costner vo filme Tanec s vlkmi (Zdroj: Photo © 1990 Metro-Goldwyn-Mayer Studios Inc.)  (Zdroj: Photo © 1990 Metro-Goldwyn-Mayer Studios Inc.)

KevinMichaelCostnersanarodil18. januára 1955 vLynwoode vKalifornii ako najmladší ztroch detí. Mal staršieho brata Dana, druhý brat zomrel pri narodení. Na strednej škole sa venoval športu, dokonca vážne uvažoval o kariére profesionálneho športovca.

Od marketingového špecialistu cez vodiča autobusu k herectvu

Od roku 1973 študoval marketing na Kalifornskej štátnej univerzite a zároveň denne navštevoval herecké kurzy. Až náhodné stretnutie s britským hercom Richardom Burtonom ho motivovalo, aby zanechal profesiu marketingového špecialistu, na ktorú získal aj diplom, a pracoval na splnení svojho hereckého sna.

Presťahoval sa s rodinou do Hollywoodu, pracoval istý čas aj na rybárskej lodi či ako vodič autobusu. Jeho premiérou na striebornom plátne bol nepresvedčivý film Sizzle Beach U.S.A. (Horúca pláž USA) z roku 1981. Objavil sa tiež v silnom životopisnom príbehu Frances (Graeme Clifford, 1982).

Kevin Costner (Zdroj: SITA/Photo by Scott Roth/Invision/AP)
Zobraziť galériu (8)
Kevin Costner (Zdroj: SITA/Photo by Scott Roth/Invision/AP)  (Zdroj: SITA/Photo by Scott Roth/Invision/AP)

Napokon jeho úspešnú kariéru odštartoval western Silverado (1985) v réžiiLawrencea Kasdana. Nasledovali filmy z baseballového prostredia Bull Durham (Durhamskí býci, Ron Shelton, 1988) a Field of Dreams (Ihrisko snov, 1989) vréžii Phila Aldena Robinsona. Úlohy mu vzhľadom na športové skúsenosti sedeli ako uliate.

Prelomový úspech prišiel v roku 1990

Už v roku 1990 sa dostavil prelomový úspech v podobe legendárneho filmu Tanec s vlkmi. Trojhodinová snímka sminimom dialógov vréžii samotnéhoCostnerazískala sedem Oscarov vrátane kategórií najlepší film roka anajlepšia réžia.

O rok neskôr Costner stvárnil hlavnú postavu vo filme JFK. Príbeh o vyšetrovaní atentátu na amerického prezidenta Kennedyho nakrútil Oliver Stone. Nasledoval divácky obľúbený film bol The Bodyguard (Osobný strážca). V snímke Micka Jacksona z roku 1992 vytvoril Costner dvojicu s vtedajšou popovou hviezdou Whitney Houstonovou.

Whitney Houston a Kevin Costner v snímke Osobný strážca (Zdroj: Photo © Warner Bros.)
Zobraziť galériu (8)
Whitney Houston a Kevin Costner v snímke Osobný strážca (Zdroj: Photo © Warner Bros.)  (Zdroj: Photo © Warner Bros.)

Vo vrcholnej forme saKevinCostnerpredviedol tiež vchlapskej melodráme APerfect World (Dokonalý svet, 1993) vréžii Clinta Eastwooda i vdobrodružnej sci-fi Kevina Reynoldsa Waterworld (Vodný svet, 1995).

Hlavné úlohy aprácu režiséra si Kevin Costner vyskúšal opäť vsnímke The Postman (Posol budúcnosti, 1997) i vo westerne Open Range (Krajina strelcov, 2003). Vroku 2000 zaujal publikum aj film Thirteen Days (Trinásť dní). Snímka priblížila dramatických trinásť dní počas tzv. Karibskej krízy v roku 1962, počas ktorých sa ľudstvo nachádzalo pred možnou jadrovou vojnou.

Kevin Costner a Steven Culp vo filme Trinásť dní (Zdroj: Photo © 2001 New Line Cinema)
Zobraziť galériu (8)
Kevin Costner a Steven Culp vo filme Trinásť dní (Zdroj: Photo © 2001 New Line Cinema)  (Zdroj: Photo © 2001 New Line Cinema)

Svoj hrecký talent potvrdil Costner aj v Davisovej dobrodružnej dráme The Guardian (Záchranári, 2006). S Benom Affleckom a Tommym Lee Jonesom hrali vo filme The Company Men (Manažéri, 2011) - v aktuálnom príbehu Johna Wellsa o troch mužoch, ktorí stratili zamestnanie a sú nútení nanovo definovať svoj život. Objavil sa aj v žánre fantasy vsnímke snázvom Man of Steel (Muž zocele, 2013).

Filmovou novinkou hollywoodskej hviezdy sa stala vroku 2019 kriminálna dráma v réžii Johna Lee Hancocka - The Highwaymen (Diaľničná hliadka) nakrútená podľa skutočných udalostí.

Woody Harrelson a Kevin Costner v Diaľničnej hliadke (Zdroj: Photo © Netflix)
Zobraziť galériu (8)
Woody Harrelson a Kevin Costner v Diaľničnej hliadke (Zdroj: Photo © Netflix)  (Zdroj: Photo © Netflix)

Vyhlásený sukničkár, hudobník a vynálezca

Costnerje podľa médií aj vyhlásený sukničkár.Medzi jeho milenky údajne patrila aj manželka bývalého francúzskeho prezidenta Carla Bruni-Sarkozy.Jeho prvé manželstvo s bývalou spolužiačkou Cindy skončilo v roku 1994 rozvodom.Pár má spolu tri deti aCostnerje tiež otcom nemanželského syna Liama, ktorého má z krátkeho vzťahu s dedičkou tímu amerického futbalu Pittsburgh Steelers Bridget Rooneyovou.V septembri 2004 sa oženil s modelkou a stylistkou Christine Baumgärtnerovou.S ňou má ďalšie tri deti, najmladšia dcéra Grace Every sa narodila v júni 2010.

Kevin Costner s manželkou Christine Baumgartnerovou (Zdroj: TASR/Photo by Matt Sayles/Invision/AP)
Zobraziť galériu (8)
Kevin Costner s manželkou Christine Baumgartnerovou (Zdroj: TASR/Photo by Matt Sayles/Invision/AP)  (Zdroj: TASR/Photo by Matt Sayles/Invision/AP)

AmerickýherecKevinCostnersa rozhodol vroku 2010, že pomôže svojím vynálezom britskému koncernu British Petroleum v boji proti ropnej škvrne v Mexickom zálive.Herecvlastní firmu, ktorá vyrába 1800-kilogramové centrifúgy. Toto zariadenie vymyslel Costner spolu so svojím bratom, vedcom, začiatkom 90. rokov. Stroj nasáva ropou znečistenú vodu z mora, odstredí ju vysokou rýchlosťou a vypustí 99 percent čistej vody a jedno percento ropy."To je cesta na boj s ropou v 21. storočí,"vyhlásilCostner v roku 2010 pre televíziu CNN.

Jeho veľkou vášňou je okrem herectva tiež šport, hudba a spev. Už od detstva sa učil hrať na klavír a ako dieťa spieval v chrámovom zbore.Prvú hudobnú skupinu založil v 80. rokoch s kamarátom Johnom Coinmanem a basgitaristom Blairom forwardov pod názvom Roving Boy.Po dlhšej prestávke sa trojica opäť zišla, aby vznikla formácia Modern West.Jej hudba si získala fanúšikov zmesou rocku a country.

Kevin Costner hudbu miluje (Zdroj: SITA/AP Photo/Misha Japaridze)
Zobraziť galériu (8)
Kevin Costner hudbu miluje (Zdroj: SITA/AP Photo/Misha Japaridze)  (Zdroj: SITA/AP Photo/Misha Japaridze)

Najznámejší "bodyguard" navštívil vroku 2010 so svojou kapelou Modern West aj Bratislavu, aby tu odohral strhujúci koncert vštýle súčasného countryrocku. Požiadavkyhercapočas pobytu vBratislave boli skromné. Najviac si zakladal na prvotriednom čajovom sete všatni aako fanúšik dobrého vína chcel mať exkluzívny výber slovenských vín, pričom si niekoľko balení objednal aj na cestu domov.

Viac o téme: Kevin Costner
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu