Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Seriál Hniezdo si divákov získal: Obrovské emočné trápenie Norisovej, TENTO herec zamotá dej

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Photo © Archiv RTVS / Zuzana Gucmanova)

Nový pôvodný seriál Hniezdo, ktorý od 12. januára ponúka svojim divákom RTVS, pokrstili tvorcovia a herci tento týždeň v Mlynskej doline v Bratislave. Dvanásťdielny dramatický seriál prináša sondu do príbehov a osudov ľudí, ktorí nemôžu mať deti, no ktorí túžia po deťoch, chcú si ich adoptovať, čo je dnes stále častejšie sa vyskytujúci fenomén generácie tridsiatnikov. Ale hovorí aj o tých, ktorí deti mať nechcú.

Dej sa odohráva v malom meste v priebehu dvoch mesiacov. Rozvíja niekoľko zdanlivo samostatných príbehov, ktoré sa však prepletajú a dramaticky ovplyvňujú. Soňa Norisová stvárňuje jednu z hlavných hrdiniek - Kristínu Važanovú, vzornú manželku a matku dvoch detí, ktorá sa tretieho dieťaťa splodeného neželane, mimo manželského zväzku, vzdá pri anonymnom pôrode. Postavu Petra Fialu, spolumajiteľa firmy, vizionára, ktorý rád riskuje, užíva si život, hrá Marián Mitaš. Divákov by podľa neho nemalo od televíznych obrazoviek odradiť rodinné nastavenie sériu.

"Je to dramatický seriál, ktorý dokážu vnímať tak ženy, ako aj muži. Je to materská, ženská téma, ale odohrávajú sa tam aj iné linky, ktoré vedú divoké vody do jednej rieky. Je to tak pre mužov, ako aj pre ženy, je to nastavené fajn," uviedol v rozhovoreMitaš, ktorého diváci uvidia v úlohe dobrodruha, hazardného hráča, pôžitkára a egoistu. Ten k šťastiu nepotrebuje deti, no pre firmu chce len to najlepšie. "Moja postava zamotá dej, je ten štartovací prvok konfliktu, o ktorý tam ide."

Marián Mitaš (Zdroj: TASR/ Jakub Kotian)
Zobraziť galériu (4)
Marián Mitaš (Zdroj: TASR/ Jakub Kotian)  (Zdroj: TASR/ Jakub Kotian)

"Pracovali sme cez to leto na niečom výnimočnom. Za seba môžem povedať, že som sa možno pri žiadnom seriáli tak emočne nenatrápila ako pri tomto seriáli, ale stálo to za to, aspoň dúfam, že výsledok bude stáť za to," prezradila Norisová a poďakovala scenáristom za inšpiratívne dielo, do ktorého boli všetciherci"veľmi vtiahnutí". "Scenár som zhltla na jedenkrát, každý diel končí tak, že som hneď chcela čítať ten ďalší a bola som veľmi zvedavá, ako to dopadne. To rozuzlenie je naozaj veľmi zaujímavé," naznačila herečka. Norisová stvárňuje jednu z hlavných hrdiniek - vzornú manželku a matku dvoch detí, ktorá sa tretieho dieťaťa vzdá pri anonymnom pôrode.

Soňa Norisová (Zdroj: TASR/ Jakub Kotian)
Zobraziť galériu (4)
Soňa Norisová (Zdroj: TASR/ Jakub Kotian)  (Zdroj: TASR/ Jakub Kotian)

Podľa Rezníka je téma seriálu mimoriadne aktuálna

Dvanásťdielny dramatický seriál z produkcie RTVS slávnostne uviedli do života v stredu v Mlynskej doline v Bratislave. "Chcem mu zaželať, aby bol najlepším seriálom nielen v roku 2020, ale aby sa zapísal do zlatého fondu RTVS, aby ho mohli sledovať nielen súčasní diváci, ale aby bol tak obľúbený, aby sme sa k nemu mohli vracať," povedal v príhovore generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník.

Téma, ktorú nadčasová seriálová novinka prináša, je podľa neho mimoriadne aktuálna. Seriál ponúka divákom sondu do príbehov a osudov ľudí, ktorí nemôžu mať deti, no ktorí túžia po deťoch, chcú si ich adoptovať, čo je dnes stále častejšie sa vyskytujúci fenomén generácie tridsiatnikov. Ale hovorí aj o tých, ktorí deti mať nechcú. "Je mnohovrstevný, je tam nosná téma adopcie, ale sú tam línie podnikateľov, hráčska závislosť, je tam spracovaná téma odlúčenia rodiny. Mnohovrstevnosť tohto seriálu je jeden z jeho kľúčových atribútov," zhodnotilRezník.

Zdroj: TASR/ Jakub Kotian
Zobraziť galériu (4)
Zdroj: TASR/ Jakub Kotian  (Zdroj: TASR/ Jakub Kotian)

"Mňa osobne veľmi potešilo a pobavilo to, že každý diel končí nejakou prekvapivou situáciou. Pevne verím, že nás tento seriál prekvapí a bude naozaj úspešný a dúfam, že aj najúspešnejší," uviedol programový riaditeľ RTVS Marek Ťapák k Hniezdu, ktoré sľubuje emócie, napätie, manželský život v celej jeho pestrosti, ale aj kriminálnu zápletku. Účinkujú v ňom poprední slovenskíherci, ale aj úplní neherci. Jedna z hlavných úloh totiž patrí novorodencovi, ktorý skomplikuje životy jednotlivým aktérom. Novorodencov tvorcovia počas šiestich týždňov natáčania vystriedali 15, z toho jedny dvojičky, keďže sa točilo od leta do jesene.

Podľa dramaturgičky Dany Gargulákovej je Hniezdo zaujímavé aj tým, že sa jeho dej tvorcovia snažili preniesť do menšieho mesta. "Odišli sme z Bratislavy, kde sa dosť seriálov natočilo, respektíve o problémoch veľkomesta sa už viac porozprávalo. Vrátili sme sa na menšie mesto, kde ešte stále fungujú medziľudské vzťahy inak, ľudia si viac vidia poza ploty, preto aj niektoré veci, ktoré z toho vyplývajú, majú mať reálny podklad," konštatovala s tým, že snahou tvorcov bolo aj to, aby emočnú tému Hniezda nesledovali len ženy: "Je tu zakomponovaná pomerne silná linka menších podnikateľov a s tým súvisiace problémy. Preto si myslíme, že seriál by mohol zaujať širšie spektrum divákov. Prvý diel nám zatiaľ dáva za pravdu, že sme sa trafili do čierneho."

V seriáli Hniezdo, ktorý sľubuje emócie, napätie, manželský život v celej jeho pestrosti, ale aj kriminálnu zápletku, ďalej účinkujú Alexander Bárta, Andrea Karnasová, Zuzana Kubovčíková Šebová, Marek Geišberg, Pavol Višňovský i Zuzana Frenglová. Seriálová novinka bude na obrazovkách Jednotky pokračovať vnedeľu 19. januára o20.30 h.

Viac o téme: Soňa NorisováMarián MitašHniezdo
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu