Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Obľúbený český herec so srdcom na pravom mieste: Predvádzal sa už v detstve... Nikdy sa neoženil

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Photo © VAV film, Julie Vrábelová / Pavla Černá)

Profesijné aktivity herca Jiřího Lábusa sú veľmi široké. Deťom je známy ako čarodejník Rumburak zo seriálu Arabela či ako hlas plyšového Jůheláka, popularitu si získal televíznymi vystúpeniami s Oldřichom Kaiserom. Dlhé roky je tiež verný pražskej Ypsilonke, hrá vo filme, pracuje pre rozhlas a známe sú jeho kvality v dabingu. Lábus, ktorý získal niekoľko cien vrátane dvoch Českých levov a divadelné Thálie, oslávi 26. januára sedemdesiatiny.

V poslednej dobe zaujal v úspešnej komédii režiséra Jiřího Havelky s názvom Vlastníci (2019), a to ako vypočítavý muž spomínajúc na "staré dobré časy". Výkon hercovipriniesol ďalší z nominácií na Českého leva. Lábus ju premenil už v roku 1995, kedy získal sošku za vedľajšiu úlohu vo filme Vladimíra Michálka Amerika. Ďalšieho Českého leva potom pridal ešte v roku 2014 za výkon vo filme Klauni, v ktorom sa opäť stretol s Kaiserom v ich prapôvodných úlohách komikov.

Jiří Lábus v rozprávke Traja bratia (Zdroj: SITA/Biograf Ján Svěrák)
Zobraziť galériu (4)
Jiří Lábus v rozprávke Traja bratia (Zdroj: SITA/Biograf Ján Svěrák)  (Zdroj: SITA/Biograf Ján Svěrák)

Lábus sa v 80. rokoch preslávil vďaka televíznej estráde Možno príde aj kúzelník, v ktorej práve s Kaiserom a spevákom Jiřím Kornom zohrali množstvo dodnes nezabudnuteľných skečov. S Kaiserom potom spoluvytvárali tiež relácie Ruská ruleta či Zemegula.V roku 2005 potom Lábus spolu s Petrom Čtvrtníčkom plnili sály v parodickej inscenácii Ivanka, kamarát, môžeš hovoriť?.

Roly, vďaka ktorým si ho diváci zamilovali

Z množstvarolí vo filmoch pre deti bola podľa jeho slov kľúčovú postava čarodejníka druhej kategórie Rumburak v televíznom seriáli Arabela. "Dostal som tam najväčší priestor, bola to dlhoročná krásna práca, do smrti na to nemôžem zabudnúť," uviedol Lábus v roku 2012 s tým, že práve táto rola mu priniesla popularitu. Zahral si tiež v snímke Páni kluci alebo v rozprávkach Lotrando a Zubejda, Čert vieprečo či Traja bratia.

Jiří Lábus vo filme Rumburak (Zdroj: Photo © Filmové studio Barrandov)
Zobraziť galériu (4)
Jiří Lábus vo filme Rumburak (Zdroj: Photo © Filmové studio Barrandov)  (Zdroj: Photo © Filmové studio Barrandov)

Diváci si Lábusa pamätajú aj z komediálnejtrilógie Slnko, seno, jahody (1983), Slnko, seno a pár faciek (1989) a Slnko, seno, erotika (1991), v ktorej stvárnilBéďu. K jeho ďalším filmom sa radia Obsluhoval som anglického kráľa (2006), Odcházení (2011), Hmyz (2018) alebo Hastrman (2018). Účinkoval tiež v seriáloch Život na zámku, Zdivočelá zeměalebo Sanitka II. Známa je tiež Lábusova úloha v dieli Mimikry zo seriálu Tridsať prípadov majora Zemana.

Predvádzal sa už od detstva, rodičia to vnímali ako hanbu

Jeden z najvýraznejších hercov svojej generácie sa narodil 26. januára 1950 v Prahe. Už ako malé dieťa sa vraj rád predvádzal a spôsoboval tým trápenia svojmu otcovi - architektovi - a matke, ktorá pracovala ako zdravotná sestra. "Predvádzal som sa pred návštevami, vykladal historky a ľudiasa smiali, to bolo pre mňa strašne bláznivé. Aj keď mi potom doma matka nadávala, že robím hanbu," povedal Lábus.

Na prelome 60. a 70. rokov vyštudoval Divadelnú fakultu Akadémie múzických umení. Prvýa doteraz jediný angažmán dostal v roku 1973 vo vtedy ešte libereckom Studiu Ypsilon, s ktorým neskôr prešiel do Prahy. Počas rokov v ňom stvárnil množstvovážnych i komických postáv. Za rolu spisovateľa Bonneaua v hre Borisa Viana Hlava Medúzy získal Lábus v roku 1997 cenu Thálie. Hosťuje ale aj na ďalších scénach.

Český herec Jiří Lábus počas preberania ocenenia Hercova misia v rámci 27. ročníka medzinárodného filmového festivalu Art Film Fest 2019 (Zdroj: SITA/Peter Stas/AFF)
Zobraziť galériu (4)
Český herec Jiří Lábus počas preberania ocenenia Hercova misia v rámci 27. ročníka medzinárodného filmového festivalu Art Film Fest 2019 (Zdroj: SITA/Peter Stas/AFF)  (Zdroj: SITA/Peter Stas/AFF)

Je výborným dablérom, nikdy sa neoženil

Ako dablér pracoval napríklad na seriáli MASH, nahovoril hrdinu v kreslených filmoch Asterix alebo Doba ľadová. Lábusovým "majstrovstvom"je aj postava Marge v seriáli Simpsonovci. Úspech v Česku zožalo aj ním nahovorené audiovydanie populárneho Harryho Pottera.

Lábus je slobodný. Jeho bratom je známy architekt a profesor ČVUT Ladislav Lábus (68), ktorý sa podieľal či spolupodieľal napríklad na prestavbe pražského paláca Langhans, rekonštrukciivily Lídy Baarovej, rekonštrukciiJazdiarne na Hrade, stavbe Domu opatrovateľskej služby v Českom Krumlove či na projektoch množstvasúkromných víl.

Herec je dlhoročným patrónom zbierky Pozdvihnite slabé!, ktorá pomáha tým, ktorí topotrebujú. "Ak človek má sily a má prostriedky pomáhať ľuďom, ktorí pomoc potrebujú, tak by som povedal, že je to doslova povinnosť. Život je niekedy veľmi zložitý. Do takýchto situácií, kedy potrebujú pomoc, sa môžu dostať ľudia, ktorým sa to zo začiatku ani nezdá, a zrazu ich ten osud zomelie," povedal už skôr Lábus.

Viac o téme: Jiří Lábus
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu