Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Evita si filmárčenie dosýta užíva: Na pľaci si tvoríme vlastný svet

Evita Twardzik Urbaníková
Evita Twardzik Urbaníková (Zdroj: SITA/SITA/Jozef Jakubčo)

Evita Twardzik Urbaníková si filmárčenie vždy dosýta užíva. Známej autorke sa na celom procese vzniku filmu najviac páči to, ako si ľudia na pľaci vytvárajú vlastný svet.

Slovenská spisovateľka a scenáristka Evita Twardzik Urbaníková si filmárčenie podľa vlastných slov zakaždým dosýta užíva. „Mňa celkovo tá filmovačka baví, aj keď je to v princípe len jedno veľké čakanie na to, že sa znovu spraví scéna a jedno veľké opakovanie každej scény donekonečna... Ani sa nečudujem, že všetci filmári fajčia ako komíny, v princípe nemajú čo iné robiť, tak fajčia. Pri nakrúcaní Príliš osobnej známosti som bola na pľaci asi jediná, ktorá som nefajčila,“ prezradila v rozhovore pre agentúru SITA.


Mohlo by vás zaujímať:Slovenský film trhá rekordy návštevnosti: A čísla stále rastú!


Filmárčenie má však podľa nej čaro najmä z jedného dôvodu. „Ľudia sa na tom pľaci zo dňa na deň stávajú takými súdržnejšími, vytvárajú si svoj svet vo svete. A taký je v tom človek zažratý, že keď vám zrazu príde telefonát zvonku, od detí alebo od manžela, tak len pozeráte, kto to prichádza z vesmíru a s akými úplne inými problémami...,“ priblížila Urbaníková. „Strašne ma to baví. Je to iné, ako len samotársky písať. Baví ma na tom hlavne to, že to je tímová robota a nie je vždy všetko tak, ako si to ja vymyslím. Musím s ostatnými debatovať a musím si vyargumentovať svoj názor alebo musím ustúpiť, ak má niekto silnejší argument... Ale mňa to baví. Baví ma komunikovať s ľuďmi a baví ma, že je to také tvárne. A potom ma najviac na tom celom baví, že keď ten film pozerám, poznám celé to zákulisie, pamätám si všetky tie scény, ktoré tej finálnej predchádzali,“ vyznala sa známa autorka, ktorá len pred týždňom premiérovala nový film a už v tejto chvíli chystá ďalší, tentoraz podľa knihy V lete ti poviem, ako sa mám (2018). „Scenár je hotový, aj postavy sme už takmer obsadili, máme za sebou aj kamerové skúšky. Tentoraz to bude čistá komédia až do poloblázniva,“ uviedla 43-ročná rodáčka zo Žiliny.

Práve z kastu pripravovaného filmu sa pritom obľúbená spisovateľka nesmierne teší. Pri obsadzovaní jednotlivých postáv tentoraz podľa nej použili trochu iný kľúč. „Kto tú knihu čítal, vie, že tých postáv je tam oveľa viac. Je to o takej bande štyridsiatnikov. A teraz sme to obsadenie vymysleli inak. Pri prvých dvoch filmoch sme ťahali spoza hraníc chlapov a dievčatá boli naše, teraz je to garde, napriek tomu, že tam máme aj Rumuna, otočené. Chlapov máme prevažne od nás a ženy sú Rumunky. Sú to nesmierne talentované, krásne herečky,“ uzavrela Urbaníková.

Viac o téme: Evita Twardzik Urbaníková
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu