Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Bojkot prestížnej filmovej ceny: Nominovali násilníka, odstúpilo celé predstavenstvo

(Zdroj: SITA/AP/Alastair Grant)

Celé predstavenstvo francúzskej Akadémie filmových umení a vied rezignovalo po vlne kritiky, ktorá sa zniesla po udelení 12 nominácií filmu od kontroverzného režiséra Romana Polańského na národné filmové ceny César.

Rozhodnutie prišlo pritom len dva týždne pred 45. ročníkom slávnostného udeľovania cien, ktoré sa uskutoční 28. februára v Paríži. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

Akadémia vo štvrtok v noci oznámila, že rozhodnutie predstavenstva rezignovať je jednohlasné a jeho cieľom je "uctiť si mužov a ženy, ktorí v roku 2019 tvorili filmy, nájsť pokoj a zabezpečiť, aby filmová slávnosť zostala len tým, čím je, slávnosťou". Tento krok podľa nej umožní "kompletnú obnovu predstavenstva". Po udeľovaní cien sa uskutoční valné zhromaždenie, na ktorom si akadémia zvolí do predstavenstva nových členov. Tí by sa mali potom zamerať na zavedenie reforiem a modernizáciu inštitúcie.


Mohlo by vás zaujímať:Drsná kritika na adresu Natalie Portman: Nemáš čo hovoriť o rovnosti žien, sama si problém!


Rozhodnutie nominovať Polańského historickú drámu J'Accuse (2019) rozhnevalo okrem iných feministické skupiny, ktoré vyzvali na bojkot cien. Na poľsko-francúzskeho filmára je totiž v USA vydaný zatykač v súvislosti so znásilnením 13-ročného dievčaťa, ktorého sa údajne dopustil ešte v roku 1977. Režisér, ktorému sa podarilo vyhnúť viacerým žiadostiam o vydanie do Spojených štátov, okrem toho čelí početným obvineniam zo sexuálneho napadnutia. Medzi kritikmi nominácií Polańského snímky je aj francúzska ministerka pre rovnosť Marlene Schiappa, podľa ktorej je nemožné, aby si "film muža niekoľkokrát obvineného zo znásilnenia" vyslúžil potlesk. Organizátori Césarov sa naopak vyjadrili, že by orgán pri udeľovaní cien nemal "zastávať morálne postoje".

Ku kritike francúzskej Akadémie filmových umení a vied sa pridali tento týždeň stovky osobností z filmového priemyslu, ktoré ju vyzvali na zmenu. V otvorenom liste odsúdili jej zlé fungovanie a neprehľadné riadenie. Signatári a signatárky, medzi nimi režiséri Bertrand Tavernier a Michel Hazanavicius či herečky Bérénice Bejo a Leila Bekhti, sa v liste tiež sťažovali na nedostatok demokracie v inštitúcii.

Francúzska Akadémia filmových umení a vied, v ktorej je 4 680 profesionálov z filmového priemyslu, tiež čelí kritike za to, že je odtrhnutá od reality a dominujú jej starší muži. Len 35 percent z jej členov tvoria ženy. Na to, aby mohol byť niekto jej členom, musí mať dvoch sponzorov a podieľať sa na troch filmoch v priebehu piatich rokov.

Viac o téme: Roman Polański
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu