Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Smutná správa, zomrela úspešná režisérka (†68): Preslávil ju oceňovaný film

Tonie Marshallová
Tonie Marshallová (Zdroj: SITA/AP Photo/Francois Mori)

Vo veku 68 rokov zomrela 12. marca francúzsko-americká herečka, režisérka a scenáristka Tonie Marshallová. Informovala o tom agentúra AFP.

Marshallovejfilm Salón krásy Venuša získal v roku 2000 štyri prestížne francúzske filmové ceny César. Podľa agentky zosnulej umelkyne Elisabeth Tannerovej zomrela Marshallová po dlhej chorobe.

Dcéra amerického herca a režiséra Williama Marshalla a francúzskej herečky Micheline Presleovej začala kariéru ako herečka. Zahrala si okrem iného v niekoľkých filmoch predstaviteľa francúzskej novej vlny Jacquesa Demyho, napríklad v komédii Najväčšia udalosť od chvíle, kedy človek vstúpil na Mesiac z roku 1973.

Neskôr sa ale Marshallová začala venovať réžii. Prvý celovečerný film nakrútila v roku 1989. Jej najznámejším filmom je komédia Salón krásy Venuša (1999), za ktorý dostala v roku 2000 francúzsku filmovú cenu César za najlepší film, réžiu a pôvodný scenár. Štvrtú cenu vtedy film získal vďaka Audrey Tautovej, ktorá si v komédii zahrala a ktorú porota označila za najväčšiu nádej roka medzi herečkami.

K ďalším filmom, ktoré Marshallová natočila, patrí romantická snímka Nebo na dosah s Catherine Deneuveovou (2002), komédia Prachy v prachu (2008) či komédia Tu veux ou tu veux pas(Chceš alebo nechceš, 2014). Posledný film, drámu Číslo jedna, natočila Marshallová v roku 2017.

Viac o téme: Tonie MarshallováSalón krásy Venuša
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu