Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Legenda, ktorého vášňou boli autá a ženy: Trpký osud! Začalo sa to kašľom... Zomrel na zástavu srdca

Steve McQueen Zobraziť galériu (3)
Steve McQueen (Zdroj: Photo © Česká televize)

Steve McQueen (vlastným menom Terence Steven), ktorý sa narodil 24. marca 1930, bol jedným z najpopulárnejších amerických filmových hercov. Pôsobil aj ako producent a v neposlednom rade je známy ako automobilový pretekár. Jeho život sa skončil predčasne, zomrel na zástavu srdca.

Po štúdiu herectva a účinkovaní na newyorských divadelných scénach sa preslávil ako predstaviteľ tvrdých a odvážnych mužov vo westernoch a v kriminálnych a dobrodružných filmoch. Bol jedným zo Siedmich statočných, uprchlým väzňom v Motýlikovi, zažiaril napríklad aj v snímkach Bullittov prípad, Le Mans, Nevada Smith a Sklenené peklo.Svoju poslednú úlohu stvárnil v kriminálke Lovec (1980) režiséra Buzza Kulika.

Steve McQueen v snímke Le Mans (Zdroj: Photo © Solar Productions)
Zobraziť galériu (3)
Steve McQueen v snímke Le Mans (Zdroj: Photo © Solar Productions)  (Zdroj: Photo © Solar Productions)

McQueen, prezývaný The King of Cool, bol tiež vášnivým automobilovým pretekárom a svoje husársky kúsky často predvádzal aj vo filmoch.Vlastnil niekoľko športových áut. Steve McQueenmiloval ženy,bol tri krát ženatý.Steve McQueen je synonymom dobrodružných, kriminálnych, napínavých snímkov tej najvyššej úrovne, napriek tomu ide aj o jedného z najlepších charakterových hercov vôbec.

Osudové roky

V roku 1978 začal McQueena trápiť neustály kašeľ. Prestal fajčiťa podstúpil liečbu antibiotikami, no jeho stav sa nezlepšoval.Problémy s dýchaním sa zhoršili v decembri 1979 po nakrúcaní Lovcaa následná biopsia u neho odhalila mezotelióm, t.j.rakovina spájaná s azbestom, na ktorý neexistuje žiaden známy liek. Vo februári 1980 už mal rozsiahle metastázy.

Steve McQueen vo filme Lovec (Zdroj: Photo © Paramount Pictures)
Zobraziť galériu (3)
Steve McQueen vo filme Lovec (Zdroj: Photo © Paramount Pictures)  (Zdroj: Photo © Paramount Pictures)

Keď mu americkí lekári oznámili, že pre neho nedokážu nič urobiť, rozhodol sa pre kontroverznú liečbu v Mexiku, ktorá v USA nebola povolená. Liečba nezabralaa McQueen zomrel 7. novembra 1980 ako 50-ročný v mexickom Ciudad Juárez po chirurgickom zákroku, ktorého cieľom bolo odstránenie veľkých nádorov v bruchu. Americkí lekári tvrdili, že je nemožné, aby zvládol operáciu, pretožejeho srdce zákrok nevydrží. Napriek tomu sa dal operovať. McQueen skonal na zástavu srdca deň po operácii. Jeho telo spopolnili a popol rozprášili v Tichom oceáne.

Viac o téme: Steve McQueen
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu