Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VIDEO Legendárna príhoda Evy Krížikovej: Počas milostnej scény sa všetci začali smiať!

(Zdroj: Youtube Slovenský filmový ústav)

Vo veku 85 rokov zomrela divadelná, filmová a televízna herečka Eva Krížiková. Umelkyňa bola dlhoročnou poprednou členkou činohry SND, ale na svojom konte má aj mnoho filmových postáv. A na jednu jej príhodu spred kamier sa nedá zabudnúť.

Už od mladých rokov získavalaEvaKrížiková aj filmové skúsenosti. Prvý raz sa pred kameru postavila vo filme Lazy sa pohli (1951) režiséra Paľa Bielika, išlo však o drobnú rolu. Oveľa väčší priestor jej dal ten istý režisér vo svojej známej komédii V piatok trinásteho (1953), čo bol prvý film dokončený vo filmových štúdiách na bratislavskej Kolibe.EvaKrížíková a František Dibarbora vytvorili postavy súrodencov trpiacich pod prísnym dohľadom ich čerstvo penzionovaného otca (Ondriš Jariabek).

Už o dva roky nasledovala ďalšia populárna komédia Štvorylka z dielne režisérov Jozefa Medveďa a Karola Kršku. Po poviedkovej satire Čert nespí (Peter Solan, František Žáček, 1956) malaEvaKrížiková príležitosť zahrať aj na filmovom plátne Vierku, kolegyňu nešťastného Jožka Púčika.

Film Statočný zlodej na motív Stodolovej hry nakrútil v roku 1958 režisér Ján Lacko. Milostnú scénu so svojím šéfom v podaní Martina Gregora pritom herečka okorenila detailom, ktorý si sama vymyslela. "Ako ma bozkával, tak ma bozkával, ja som sa naraz pozrela na hodinky, akože ma to už nebaví, tá bozkávačka. A zrazu sa ozval strašný smiech," zaspomínala si herečka na moment, ktorým dala najavo, že disponuje vzácnym komediálnym nadaním.

Viac o téme: Eva KrížikováStatočný zlodej
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu