Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Narodil sa legende a má veľmi príjemný hlas: Jeden z najlepších slovenských hercov oslávil jubileum

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

Počas svojej kariéry vytvoril herec Ivan Romančík desiatky zaujímavých hereckých kreácií v divadle, v televíznych filmoch, inscenáciách či seriáloch. Svoj hlas prepožičiava dabingu, za ktorý okrem niekoľkých prémií získal aj dve Zlaté slučky za najlepší herecký výkon v tejto oblasti. Vo štvrtok 9. apríla oslávil známy herec Ivan Romančík 70 rokov.

IvanRomančíksa narodil 9. apríla 1950 vMartine ako syn legendárneho slovenskéhohercaEla Romančíka. Po absolvovaní štúdia herectva na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave nastúpil do Divadla SNP v Martine, v ktorom začínal aj jeho otec. Počas dvanástich sezón na jeho doskách stvárnil mnoho pôsobivých postáv, za ktoré získal viaceré ocenenia.

Zaujal napríklad vpostavách Riečana vPomocníkovi, Podkolesina vŽenbe, Salieriho vAmadeovi či vroli Galileiho vrovnomennej divadelnej hre. Po presťahovaní do Bratislavy sa pôsobiskomIvanaRomančíkastala Nová scéna. Na javisku bratislavského divadla zažiaril napríklad vroli Thomasa Moorea v hre Človek pre všetky časy.

Ivan Romančík a Rudolf Hrušínský vo filme Dedičstvo (Zdroj: Photo © Archiv STV)
Zobraziť galériu (3)
Ivan Romančík a Rudolf Hrušínský vo filme Dedičstvo (Zdroj: Photo © Archiv STV)  (Zdroj: Photo © Archiv STV)

Bohatá televízna filmografia

Jeho bohatú televíznu filmografiu tvoria inscenácie Dolina (1973), Ako sa Vinco zaťal (1977), Tri svadby (1979), Dedičstvo (1982), Tá tajovská voda mútna (1987), Zuzanka Hraškovie (1991), Albert, Albert (1994), Kráľovská hra (1999) amnohé ďalšie. Zahral si aj vúspešných filmoch ako napríklad Nedodržaný sľub (2009) a Legenda o lietajúcom Cypriánovi (2010).

Vostatných rokoch účinkoval IvanRomančíkvniekoľkých televíznych seriáloch, medzi inými vDruhom dychu (2011), Búrlivom víne (2012), alebo vDivokých koňoch (2014). Na svoju premiéru v tomto roku čaká pokračovanie úspešného filmu Juraja Jakubiska Perinbaba 2, v ktorej diváci uvidia aj Ivana Romančíka a takisto rodinný seriál RTVS Mami, kúp mi psa.

Ivan Romančík v seriáli Divoké kone (Zdroj: Photo © Archiv TV JOJ / Marián Ďatko)
Zobraziť galériu (3)
Ivan Romančík v seriáli Divoké kone (Zdroj: Photo © Archiv TV JOJ / Marián Ďatko)  (Zdroj: Photo © Archiv TV JOJ / Marián Ďatko)

Svoj príjemný hlas často prepožičiava dabingu, za ktorý okrem niekoľkých prémií získal aj dve Zlaté slučky (2002, 2003) za najlepší herecký výkon v tejto oblasti. Hereckú tvorbu a umelecký prednes mladých adeptov herectva učí Ivan Romančíkna Konzervatóriu v Bratislave. S manželkou, herečkou Oľgou Solárovou žije vBratislave.

Viac o téme: Ivan Romančík
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu