Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Malý muž s veľkou charizmou: Ikonický filmový mafián jubiluje... To vážne má už toľko rokov?

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: SITA/Photo by Evan Agostini/Invision/AP, File)

Filmovú slávu priniesla Al Pacinovi postava mafiánskeho bossa Michaela Corleoneho v slávnom snímke Krstný otec. Svoju charizmu a bravúrne herecké umenie uplatnil odvtedy v mnohých rozmanitých úlohách a stal sa ikonickou postavou vo svete amerického filmu. V sobotu 25. apríla oslávi osemdesiatiny.

Alfredo James "Al" Pacino patrí už do druhej generácie amerických prisťahovalcov, ktorí sa narodili v USA, taliansky temperament mu ale zostal.Medzi americkou hereckouelitou vyniká svojou vášňou a precíznou technikou, ktorú si osvojil v slávnom newyorskom hereckom štúdiu Lee Strasberga.

Spočiatku pracoval ako poslíček aobčas prespával aj na ulici, koncom 60. rokov sa to zmenilo

Al Pacino, celým menom Alfredo James Pacino sa narodil 25. apríla 1940 v New Yorku. Svoj originálny zjav, ktorý ho predurčil hrať mafiánov, zdedil aj po svojich starých rodičoch, ktorí pochádzali zo Sicílie. Keď mal dva roky, rodičia sa rozviedli. Al Pacino žil s matkou, s ktorou býval u jej rodičov v Bronxe.

Al Pacino (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Agostini)
Zobraziť galériu (6)
Al Pacino (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Agostini)  (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Agostini)

Údajne bol citlivým a ustráchaným dieťaťom, ktoré trávilo čas prevažne doma v spoločnosti matky a starých rodičov. Rád však chodil do kina, kde čerpal inšpiráciu do obľúbeného rozprávania vlastných príbehov.Než sa dostal ku Strasbergovido Actors Studia, pracoval ako poslíček, vrátnik či poštový úradník, a občas prespával aj na ulici.Pre hercato bola dobrá škola.V roku 1963 vstúpil na divadelné dosky a úspechy neskôr zožal aj na Broadwayi.

Koncom 60. rokov sa prvýkrát objavil na striebornom plátne a už jeho druhá úloha narkomana a dílera vo filme Panika v Needle Parku mu otvorila cestu ku sláve.Všimol si ho režisér Francis Ford Copolla a ponúkol mu úlohu v mafiánskej rodinnej ságe Krstný otec.

Al Pacino vo filme Krstný otec (Zdroj: Photo © Paramount Pictures)
Zobraziť galériu (6)
Al Pacino vo filme Krstný otec (Zdroj: Photo © Paramount Pictures)  (Zdroj: Photo © Paramount Pictures)

Úloha nekompromisného a chladnokrvného mafiána novej generácie Michaela Corleoneho katapultovala Pacina medzi poprednýchhercova priniesla mu prvú nomináciu na Oscara.Samotný film, ktorý sa dočkal ďalších dvoch pokračovaní, je väčšinou kritikov radený medzi najlepšie snímky všetkých čias.

Pre mladéhohercato bola obrovská skúsenosť: "Viete si vôbec predstaviť, aké to je točiť scénu s Brandom? Keď som bol dieťa, vysedával som v kine a sledoval ho vo filmoch. A teraz s ním točím! Človeče, to je úžasné," cituje Al Pacina internetová stránka imdb.com.

Krstný otec mu otvoril dvere k elitným režisérom

Úspech Krstného otcaotvoril Pacinovidvere k elitným režisérom a v ďalších rokoch tak natočil sériu filmov, ktoré dnes patria do zlatého fondu svetovej kinematografie.Bol okrem iného psychicky labilným tulákom (psychologická dráma Strašiak), odvážnym policajtom odhaľujúcim korupciu vo vlastných radoch (Serpico) či bisexuálnym zlodejíčkom, ktorému sa z rúk vymkne prepadnutie banky (Psie popoludnie).Dva posledne menovanésnímky na motívy skutočných udalostí v réžii Sidnyeho Lumeta mu vyniesli ďalšie dve nominácie na Oscara.

V roku 1977 sa úspešne vrátil na Broadway a v 80. rokoch nakrútil napríklad slávne kriminálna dráma Zjazvená tvár s režisérom Brianom de palmy.

Prvejpozlátenejsošky sa konečne dočkal v roku 1993 za rolu zatrpknutého slepého plukovníka v snímke Vôňa ženy.V roku 1995 sa pred kamerou stretol s ďalšou hereckou legendou svojej generácie - Robertom de Nirom.Bol z toho strhujúciduet dvoch hereckých hviezd stojacich na opačnej strane zákona vo filme Neľútosnýsúboj.

Al Pacino v snímke Vôňa ženy (Zdroj: Photo © Universal Pictures)
Zobraziť galériu (6)
Al Pacino v snímke Vôňa ženy (Zdroj: Photo © Universal Pictures)  (Zdroj: Photo © Universal Pictures)

V ďalších rokoch nakrútil napríklad ďalšie mafiánske drámyKrycie meno Donnie Brasco, tiesnivý thriller z aljašských pustín Insomnia, či v kriminálnej komédiiDannyho trinástka.

Popri tom Al Pacino skúsil aj iné žánre - v roku 2004 si zahral v adaptácii klasickej divadelnej hry Williama Shakespeara Kupec benátsky a v roku 2003 sa objavil v šesťdielnej televíznej minisérii Anjeli v Amerike. V roku 2019 sa Al Pacino objavil po boku Roberta De Nira, Joea Pesciho či Harveyho Keitela vo filme režiséra Martina Scorseseho Irčan (The Irishman).

Menej známe je pôsobenie Al Pacina v oblastiach akými sú réžia, produkcia a scenáristika. V roku 1985 natočil vo svojej vlastnej produkcii prepis hry Heathcata Williamsa The Local Stigmatic, v ktorom stvárnil hlavnú úlohu. V roku 1996 dokončil svoj umelecký dokumentárny film Al Pacino - Richard III., v ktorom skombinoval film s vlastnými úvahami o súčasnom prístupe k shakespearovským drámam. Za celoživotné dielo bol Al Pacino ocenený na Medzinárodnom filmovom festivale (MFF) v Benátkach (1994) a na MFF v San Sebastiane (1996).

Muž, ktorý vedel priveľa (Zdroj: Photo © 1999 Touchstone Pictures)
Zobraziť galériu (6)
Muž, ktorý vedel priveľa (Zdroj: Photo © 1999 Touchstone Pictures)  (Zdroj: Photo © 1999 Touchstone Pictures)

Vekom nestratil na hereckej kvalite, no nikdy sa neoženil

Ani vo vyššom veku nestratil tento muž s chrapľavým hlasom a hlbokými tmavými očami nič zo svojich hereckých kvalít.Svedčí o tom okrem iného Zlatý glóbus, ktorý získal za rolu v televíznom filme Doktor Smrť z roku 2010, za rolu kontroverzného amerického lekára a zástanca eutanázie Jacka Kevorkiana.

Medzi hollywoodskymi hviezdami vyniká Pacinonostaromládenectvo: "Som jednoducho typ, čo dáva prednosť slobode pred manželstvom. Ale to neznamená, že som osamelý. Je dobré mať v živote niekoho, ku komu sa môžete vracať," tvrdíherec, ktorý miluje čiernu farbu, Shakespeara a operu.Žil okrem iného s Diane Keatonovou či Jill Clayburghovou.S učiteľkou herectva Jane Tarrantovou má dcéru Júliu Máriu a herečka Beverly D'Angelová mu porodila dvojčatá.

Al Pacino (Zdroj: SITA/AP Photo/Chris Pizzello)
Zobraziť galériu (6)
Al Pacino (Zdroj: SITA/AP Photo/Chris Pizzello)  (Zdroj: SITA/AP Photo/Chris Pizzello)

Viac o téme: Al Pacino
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu