Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Česká hviezda, ktorá prerazila v zahraničí: TOTO všetko neviete o Vašutovi... S depresiou bojuje roky

Marek Vašut Zobraziť galériu (5)
Marek Vašut (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Prvý film natočil Marek Vašut, narodený 5. mája 1960, už v piatich rokoch. Z rolí detských lumpov časom prešiel k drsňákomm typu boxera Vilda v snímke Päste v tme, ktorý ho preslávil. V nedávnej dobe bol napríklad starnúcim svetákom v Románe pre ženy či skorumpovaným ministrom v Bestiári. Uplatňuje sa aj v zahraničných filmoch, vie dobre po anglicky. Tiež moderuje, dabuje a fotografuje.

Prvým filmom, kde sa objavil, bola komédia Káťa a krokodíl režisérky Věry Plívovej-Šimkovej a Vašut na neho teraz spomína vo vlastnej relácii: "Obchádzame už tretírokČesko s one man show - Káťa a krokodíl alebo50 rokov v šoubiznise, kde o tom rozprávam."

Na voľnej nohe je už 25 rokov: "Niekedy mám veľa, inokedy menej práce. Som však šťastlivec, ktorému telefón s ponukami zvoní," povedal k tomu.Televízni diváci ho poznajú ako detektíva Martina Tomsa z rovnomenného seriálu. Zahral si aj vpokračovaní seriálu Sanitka, kde stvárnil záchranára.A v seriáli Doktoři z Počátků zase hrá hulvátského krčmára RuduŘezáča. My ho však poznáme aj z filmovej série Kameňák, kde si zahral primára.

Marek Vašut a Eva Tauchenová vo filme Kameňák 3 (Zdroj: Photo © Prospero)
Zobraziť galériu (5)
Marek Vašut a Eva Tauchenová vo filme Kameňák 3 (Zdroj: Photo © Prospero)  (Zdroj: Photo © Prospero)

Umelecké prostredie spoznal v rodine, mamička bola baletka v Národnom, otec prednýbaletnýteoretik, ktorý učil dejiny umenia na AMU.Napriek tomu si vraj neskôr herectvo na DAMU vybral "nie srdcom, ale hlavou".

O imidž zlého chlapca sa snažil sám

O imidž "zlého chlapca" sa vraj za minulého režimu snažil sám: "Tak sa znižovalo nebezpečenstvo, že budem hrať nejakého priblblého zväzáka, esenbáka či komunistu," hovoril.Hral teda prevažne ich podlýchprotivníkov.Na typ záporáka ho vraj tiež prijali aj do Národného divadla, kde strávil sedem sezón, po ročnom pôsobení v Štátnom divadle v Brne.

Marek Vašut (Zdroj: SITA/Nina Bednáriková)
Zobraziť galériu (5)
Marek Vašut (Zdroj: SITA/Nina Bednáriková)  (Zdroj: SITA/Nina Bednáriková)

V roku 1990 dostal Vašut štipendium a rok študoval v Amerike na prestížnej hereckej škole Lee Strasberga v New Yorku, živil sa pri tom ako čašník.Svoje skúsenosti a jazyky (okrem angličtiny, francúzštiny, slovenčiny a ruštiny sa dohovorí aj nemecky, taliansky, španielsky alebo poľsky) tak dnes uplatňuje v zahraničných filmoch.

Zahral si po boku svetových hviezd

Okrem trháku Mission: Impossible, kde hral po boku Toma Cruisa, sa objavil vedľa Anthonyho Hopkinsa v Českej spojke, hral tiež v Lige výnimočných, v seriáli Deti planéty Duna, vo Van Helsing a nedávno napríladakoVršovec v americkom filme KněžnaLibuše.

Z viac ako stovky jeho natočených filmov je tých zahraničných asi viac.Hrať v cudzej reči ho baví a nevadí mu menšie ale predsa neprehliadnuteľné role.Odtiaľ zrejme pramení jeho časté tvrdenie, že Kněžně Libuši.

Marek Vašut (Zdroj: SITA/Nina Bednáriková)
Zobraziť galériu (5)
Marek Vašut (Zdroj: SITA/Nina Bednáriková)  (Zdroj: SITA/Nina Bednáriková)

Okrem herectva vyskúšal viaceré profesie, píše básne, maľuje aj fotografuje

Vyskúšal si už tiež profesiu tvorcureklamných klipov a podnikateľa.Často sa venuje moderovaniu a ako obdivovateľ vedy a nových technológií rád uvádza odborníkonferencie.

"Som Viking, čo viem z analýzy DNA, mám rád teploty do 25 stupňov a ľahký vietor. Milujem sneh, keď sa blyští na slnku, som vášnivý lyžiar. Leto musím trochu pretrpieť," tvrdí Vašut, ktorý tiež píše básne, kreslí a maľuje.A tiež fotografoval, vytváral fotoobrazy, prepadol počítačovejmaľbe, abstrakcii.Má za sebou niekoľko výstav.Tvorba mu pomáhala pri zvládaní depresií, s ktorými úspešne bojuje už vyše 15 rokov."Som depresák, ktorý sa rád smeje," charakterizoval sám seba v jednom rozhovore.

Český herec Marek Vašut sprístupnil 20. júna 2005 v Katovom dome v Trenčíne výstavu svojich fotografií a fotoobrazov (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)
Zobraziť galériu (5)
Český herec Marek Vašut sprístupnil 20. júna 2005 v Katovom dome v Trenčíne výstavu svojich fotografií a fotoobrazov (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)  (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

Na prahu šesťdesiatky Vašut cvičí, lyžuje a jazdí na koni.A plánuje si zaobstarať psa: "Poznáte to príslovie? Chcete mať vyprané ponožky a teplé večere? Ožeňte sa. Chcete mať čistú, bezpodmienečnú lásku? Kúpte si psa. Pretože pes, ako píše môj obľúbený Michel Houellebecq, je stroj na lásku."

Viac o téme: Marek Vašut
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu