Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

V Černobyle si zahral hlavnú úlohu: Kto je herec, ktorý stvárnil sovietskeho fyzika Legasova?

Jared Harris Zobraziť galériu (3)
Jared Harris (Zdroj: HBO)

Päťdielna miniséria z dielne HBO sa minulý rok dočkala obrovského úspechu. Seriál Černobyľ priniesol príbeh jadrovej havárie z roku 1986, ktorá je považovaná za jednu z najväčších katastrof v histórii. V hlavnej úlohe fyzika Valerija Legasova, ktorý spáchal samovraždu, sa predstavil britský herec Jared Harris. Pozrite sa na jeho kariéru, ale aj osobný život.

Jared Harris sa narodil v Londýne a má 58 rokov. Hoci hral v mnohých filmoch a seriáloch, slávu mu priniesol až Černobyľ. Aj vďaka nemuzískal Zlatý glóbus v kategórii najlepší herec v minisérii. Umelecké nadanie mal v krvi - jeho otec Richard a rovnako tak matkaElizabeth pôsobili ako herci.

Jeho mladším bratom je herec Jamie Harris a starším režisér Damian Harris. A práve v jeho režijnom debute sa objavil aj Jared, ktorý si zahral vo filme Spis o Ráchel. Prvou veľkou úlohou jeho života pre neho bola postava Andyho Warhola v snímke Strelila som Andyho Warhola. Významnou rolou bolo aj stvárnenie Johna Lennona vo filme My dvaja (2000).

Jared Harris
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Photo by Jordan Strauss/Invision/AP)

Jared Harrissa predstavil aj vo filme Sherlock Holmes: Hra tieňov. Postavu profesora Moriartyho pritom dostal úplne na poslednú chvíľu. Natáčanie začalo iba desať dní po tom, ako sa dozvedel, že rola je naozaj jeho. Harrispre serverVulture priznal, že mal záujem aj o rolu Najväčšieho vrabčiaka v Hre o tróny, ale úlohu napokon dostalJonathanPryce. Zahral si aj vo filmoch Pompeje, Lincoln, Posledný mohykán,Resident Evil: Posledná kapitola či v seriáloch Koruna, Šialenci z Manhattanu, Hranice nemožného či Zákon a poriadok: Útvar pre zvláštne obete.

V súčasnosti je známy herec už tretíkrát ženatý. Najskôr sa v roku 1989 jeho manželkou stala Jacqueline Goldenberg, no bola to len krátka epizóda. Následne sa v roku 2005 na päť rokov stala jeho vyvolenouherečka Emilia Fox a od roku 2013 taktiež herečkaAllegra Riggio, ktorá je o 14 rokov mladšia. Má exotické korene, jej matka pochádza z Trinidadu.

Jared Harris a jeho súčasná manželka Allegra Riggio
Zobraziť galériu (3)
Jared Harris a jeho súčasná manželka Allegra Riggio  (Zdroj: SITA/Photo by Jordan Strauss/Invision/AP)

Najväčším úspechom jeho hereckej kariéry je miniseriál Černobyľ. Divákov si získal nielen kvôli autenticite, ale aj výkonmi hlavných postáv. V roli popredného sovietskeho jadrového fyzika Valerija Legasova bol vyšetrovateľom hroznej tragédie práve Harris. Ak ste ho predtým nepoznali, nepovažujte to za nič neobvyklé. Teraz je už všetko inak a tvár britského herca je oveľa známejšia.

Viac o téme: Jared HarrisČernobyl
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu