Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Seriálový Gibbs z NCIS, Brandtner z Komisára Rexa či Krokodíl Dundee: Uhádli ste, čo ich spája?

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Photo © ORF / Ali Schafler, TASR - Martin Turanovič, Photo © Paramount Pictures, Photo © Reteitalia, Photo © CBS Paramount Network Television, )

Jeho tvár dnes poznajú diváci najmä z televíznych seriálov. Spomenúť možno obľúbený krimiseriál Mesto tieňov, alebo seriály z dielne RTVS Kolonáda a Hniezdo. Známy je tiež ako dabingový herec, ktorý prepožičal hlas Leroyovi Jethro Gibbsovi v NCIS, Alexovi Brandtnerovi v seriáli Komisár Rexi či Mikeovi Dundeemu v kultovom filme Krokodíl Dundee. Reč je o slovenskom hercovi Pavlovi Višňovskom, ktorý minulý týždeň oslávil 60 rokov.

Pavel Višňovský sa narodil 8. mája 1960 vo Veľkých Levároch. Detstvo prežil v Hriňovej. Keďže prišiel na chuť herectvu v ochotníckom divadle, išiel po maturite na lučeneckom gymnáziu študovať na Vysokú školu múzických umení (VŠMU) v Bratislave. Tu už prišli prvé vážnejšie dotyky sherectvom adivadlom.

Po skončení vysokej školy pôsobil v Divadle Andreja Bagara v Nitre (1983 - 1985) a tri roky na bratislavskej Novej scéne. Vyhliadli si ho aj režiséri z filmových štúdií na Kolibe i na pražskom Barrandove, väčšinu jeho filmografie však tvoria televíznefilmya seriály.

Prvýkrát pred kamerou stál v roku 1981

Prvýkrát stál Višňovský pred kamerou v lyrickej televíznej komédii Dievča do dažďa, ktorú v roku 1981 nakrútil Ľubomír Fifík). Prvá hlavná úloha prišla o dva roky neskôr vofilmeJozefa Zachara Muž nie je žiadúci. NasledovalifilmyNoc smaragdového měsíce (Václav Matějka, 1984), či Portrét Doriana Graya – filmovú adaptáciu rovnomenného románu Oscara Wildea nakrútil vroku 1988 Vladimír Strnisko. Vtom istom roku stvárnil Višňovský hlavnú rolu v snímke Vida Horňáka Húkanie sovy, tento raz opäť zdetektívneho žánru.

Zora Kolínska a Pavel Višňovský vo filme Portrét Doriana Graya (Zdroj: Photo © Archiv STV)
Zobraziť galériu (4)
Zora Kolínska a Pavel Višňovský vo filme Portrét Doriana Graya (Zdroj: Photo © Archiv STV)  (Zdroj: Photo © Archiv STV)

Sľubne sa rozbiehajúcu kariéru filmového herca dočasne pribrzdili spoločenské zmeny po roku 1989, ktoré so sebou priniesli i útlm v kinematografii. V tomto období sa začal Pavel Višňovský profilovať aj ako dabingový herec. Časom sa však opäť pravidelne objavoval v snímkach českých i slovenských režisérov.

Vroku 1991 to bolfilmzlekárskeho prostredia Rozruch na onkológii, ktorý nakrútila Ľuba Vančová-Velecká podľa knižného bestselleru Nevena Orhela, známeho apopulárneho vtom čase aj na Slovensku. Višňovský hral vtelevíznychfilmochJežišova matka (Jozef Bednárik, 1991), Romulus Veľký (Peter Mikulík, 1992), Profesor Bernhardi (Vladimír Strnisko, 1993), Psí život (Franek Chmiel, 1994). Hlavnú postavu stvárnil vtragikomickom príbehu Pavla Gejdoša Čajová šálka lásky (2000). Vposledných rokoch do jeho filmografie pribudli rozprávka Aj kone sa hrajú (Dodo Banyák, 2010), dráma Čerešňový chlapec (Stanislav Párnický, 2011) anapokon opäť rozprávkový príbeh Zázračný nos (Stanislav Párnický, 2016).

Pavel Dobšinský si zahral aj v rozprávke Dlhý, široký a bystrozraký (Zdroj: Photo © Archiv STV / Mária Vaňová)
Zobraziť galériu (4)
Pavel Dobšinský si zahral aj v rozprávke Dlhý, široký a bystrozraký (Zdroj: Photo © Archiv STV / Mária Vaňová)  (Zdroj: Photo © Archiv STV / Mária Vaňová)

Slováci ho poznajúvďaka jeho rolám v seriáloch

Medzi prvými seriálmi, v ktorých si Pavel Višňovský zahral, bola emigrantská sága zčias normalizácie Konec velkých prázdnin (1996), ktorú nakrútil Miloslav Luther podľa známeho románu Pavla Kohouta.

Hlavná postava vyšetrovateľa v televíznom kriminálnom seriáli Mesto tieňov (2008-2012) mu priniesla národnú cenu za filmovú a televíznu tvorbu IGRIC (2009) za civilné a dôveryhodné stvárnenie hlavnej postavy v kriminálnom seriáli.

Marián Mitaš a Pavel Višňovský v seriáli Mesto tieňov (Zdroj: CSFD/Photo © Mayo Hirc, D.N.A.)
Zobraziť galériu (4)
Marián Mitaš a Pavel Višňovský v seriáli Mesto tieňov (Zdroj: CSFD/Photo © Mayo Hirc, D.N.A.)  (Zdroj: CSFD/Photo © Mayo Hirc, D.N.A.)

Diváci ho mali možnosť vidieť v ďalších televíznych seriáloch: Sladká smrť, Vražedná sieť, Biele mäso (všetky 2012), Kolonáda (2013), Doktori, Divoké kone (oba 2014), Milenky (2018) anajnovšie vseriáli skriminálnou zápletkou Hniezdo (2020), ktorý je emotívnu sondu do života troch manželských párov.

30 rokov dabingu, jeho hlas je nezameniteľný

Pavel Višňovský sa takmer tridsať rokov venuje dabingu. Jeho hlas môžeme počuť v kriminálkach NCIS, Dexter, Zákon a poriadok: Špeciálna jednotka, Komisár Rex a i. Prepožičal hlas Aragornovi z Pána prsteňov, Dreyfusovi z Ružového pantera, Krokodílovi Dundeemu, princovi Romualdovi z rozprávky Princezná Fantaghiro, Onurovi z Tisíc a jednej noci, sultánovi Sulejmanovi, pápežovi Borgiovi v seriáli Borgiovci. Práve za túto postavu získal v roku 2013 cenu Slovenského literárneho fondu za dabing. Manželkou Pavla Višňovského je herečka Anna Višňovská. Spolu majú dvoch synov.

Viac o téme: Pavol Višňovský
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu