Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Zarábal si ako pastier, kurič či starosta: Filmový velikán má 90 rokov a na konte cez 50 filmov

Clint Eastwood Zobraziť galériu (4)
Clint Eastwood (Zdroj: TASR/AP Photo/Damon Winter/Los Angeles Times)

Počas bohatej a úspešnej kariéry sa americký herec, režisér, producent i skladateľ filmovej hudby Clint Eastwood podieľal na viac ako 50 filmoch. Herecká a režisérska ikona svetovej kinematografie či bývalý starosta kalifornského mesta Carmel, Clint Eastwood v nedeľu oslávi 90 rokov.

Do filmovej histórie sa držiteľ niekoľkých Oscarov nezapísal len ako mlčanlivý pištoľník s nepreniknuteľným pohľadom, alebo ako nekompromisný detektív Harry Callahan, ale tiež ako skúsený filmový režisér. Nerežíroval len sám seba, ale s dôverou sa mu zverili herecké hviezdy ako Meryl Streepová v Madisonských mostoch (1995), Gene Heckman vo westerne Nezmieriteľní (1992), Kevin Costner vo filme Dokonalý svet (1995), alebo Sean Penn v mystickom thrillery Tajomná rieka (2003), či Matt Damon v športovej dráme Invictus (2009).

Clint Eastwood sa narodil 31. mája 1930 v San Franciscu v Kalifornii (USA). Počas svetovej hospodárskej krízy v 30. rokoch 20.storočia boli jeho rodičia nútení putovať za prácou po celej Kalifornii. Po usadení v meste Oakland absolvoval Eastwood v roku 1948 Oakland Technical High School, ale pracoval ako pastier, drevorubač, kurič, alebo ako klavirista v baroch a kaviarňach. Od roku 1949 robil inštruktora plávania v americkej armáde.

Dobrý, zlý a škaredý
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: internet, Telkáč.sk)

Po odchode z armády sa odsťahoval do Los Angeles a začal študovať na miestnej obchodnej škole, ale obzeral sa aj po filmových konkurzoch. Začínal malými úlohami v tzv. béčkových hororoch, westernoch či sci-fi filmoch ako napríklad Tarantula (1955), Revenge of the Creature (Pomsta netvora, 1955), Star in the Dust (Hviezda v prachu, 1956), alebo Ambush at Cimarron Pass (1958). Väčšiu pozornosť na seba upútal účinkovaním vo westernovom televíznom seriáli Rawhide z roku 1959.


Mohlo by vás zaujímať:Skutočný vek známych postáv z filmov vám vyrazí dych: Aragorn ani Thor nie sú žiadni mladíci


V polovici 60. rokov minulého storočia ho dnes už legendárny taliansky režisér Sergio Leone obsadil do hlavnej úlohy charizmatického pištoľníka. Kultového westernového hrdinu stvárnil Eastwood v snímkach Per un pugno di dollari (Pre hrsť dolárov, 1964), Per qualche dollaro in piu (Pre pár dolárov navyše, 1965) a Il Buono, il brutto, il cattivo (Dobrý, zlý a škaredý, 1966). Filmy sa stali klasikou žánru a z Eastwooda spravili svetovú megahviezdu. Slávu si upevnil aj účinkovaním v sérii filmov o drsnom detektívovi Harry Callahanovi, nemilosrdne trestajúcom každú neprávosť a porušenie zákona. Drsného policajta stvárnil v piatich filmoch – Dirty Harry (Drsný Harry, 1971), Magnum Force (1973), The Enforcer (Násilník, 1976), Sudden Impact (Náhly úder, 1983) a The Dead Pool (Stávka na smrť, 1988).

Clint Eastwood
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Útlm vo filmovej kariére zažil Eastwood v 80. rokoch minulého storočia. V rokoch 1986-1988 však pôsobil aj ako starosta kalifornského mesta Carmel, v ktorom žil.

Herecky a režisérsky sa podpísal aj pod snímku Gran Torino (2008), v ktorej stvárnil hlavnú postavu - svojského vojnového veterána. Hlavnú úlohu 80-ročného šoféra pracujúceho pre mexický drogový kartel stelesnil v snímke The Mule (Pašerák, 2018), ktorú aj sám režíroval.

Viac o téme: Clint Eastwood
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu