Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Prvá dáma slovenského humoru: Magda Paveleková očarila divákov komediálnosťou a šírila dobrú náladu

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: TASR - Radovan Stoklasa)

Známu herečku Magdu Pavelekovú zvykli volať aj prvou dámou slovenského humoru. Pre jej optimistické fluidum a verné stvárnenie komediálnych postáv si ju obľúbili fanúšikovia divadla, filmu i televízie.

Magda Paveleková sa narodila 7. júna 1931 v Leviciach, kde aj vyrastala a prežila šťastné detstvo. Rodičia podporovali jej túžbu stať sa herečkou a umožnili jej popri štúdiu na levickom gymnáziu získať aj vedomosti z pohybovej kultúry, spevu a hry na gitaru.

Magda Paveleková (Zdroj: SITA/Tomáš Benedikovič)
Zobraziť galériu (4)
Magda Paveleková (Zdroj: SITA/Tomáš Benedikovič)  (Zdroj: SITA/Tomáš Benedikovič)

Patrila k zakladajúcim členom Divadla Andreja Bagara v Nitre (vtedy Krajského divadla), kde v roku 1949 začala svoju hereckú kariéru. Sedemnásť sezón v Nitre bolo poznačených učením sa disciplíne, hereckej skromnosti a etike, vlastnostiam, ktoré jej v tom čase vštepoval hlavne Andrej Bagar.

Po príchode do Bratislavy v roku 1965 vystupovala najprv na scéne bývalej Tatra revue a v septembri 1971 sa stala stálou členkou Novej scény. Počas 42 rokov pôsobenia v divadle vytvorila množstvo čarovných postáv v hrách Goldoniho, Shakespeara, Gogoľa, Čechova, Schillera, Tajovského, Stodolu, Chalupku či Soloviča.

Magda Paveleková a režisér Jozef Bednárik počas skúšky muzikálu Donaha! na bratislavskej Novej scéne (Zdroj: TASR - Zuzana Čižmáriková)
Zobraziť galériu (4)
Magda Paveleková a režisér Jozef Bednárik počas skúšky muzikálu Donaha! na bratislavskej Novej scéne (Zdroj: TASR - Zuzana Čižmáriková)  (Zdroj: TASR - Zuzana Čižmáriková)

Publikum očarila jej komediálnosť, v tragikomédiách privádzala divákak úsmevu cez slzy

Publikum vždy očarila jej komediálnosť, ktorou pobavila i rozosmiala hľadisko. Vtragikomických úlohách privádzala diváka k zamysleniu a úsmevu cez slzy. V bratislavskom Teatro Wüstenrot hrala v muzikáli Mníšky a na Novej scéne vytvárala v Kubovi úlohu cigánky. Nechýbala ani v komédii Turecká kaviareň, ktorú uvádzalo divadlo West. Dobrú náladu šírila aj prostredníctvom zábavných programov vrozhlase atelevízii. Jej hlas bol dobre známy aj z dabingu, a to najmä z maďarského animovaného seriálu Miazgovci.

Na konte má aj desiatky filmov, ako napríklad Očovské pastorále (1973), Pacho, hybský zbojník (1975), Sváko Ragan (1976), Vianočné oblátky (1977), Bludička (1977), Ženský zákon (1987), Keď báčik z Chochoľova umrie (1990) či ...Kone na betóne (1996).

Magda Paveleková a Eva Krížiková vo filme Ženský zákon (Zdroj: Photo © Rozhlas a televízia Slovenska)
Zobraziť galériu (4)
Magda Paveleková a Eva Krížiková vo filme Ženský zákon (Zdroj: Photo © Rozhlas a televízia Slovenska)  (Zdroj: Photo © Rozhlas a televízia Slovenska)

Ocenenia za jej nezameniteľné herecké majstrovstvo

Za svoje nezameniteľné herecké majstrovstvo získala v roku 1982 titul Zaslúžilá umelkyňa a v roku 2007 ocenenie Kvet Tálie. Prezident SR Ivan Gašparovič udelil v januári 2013 Magde Pavelekovej Pribinov kríž II. triedy za mimoriadny prínos v oblasti kultúry.

V roku 2013 bola Magda Paveleková uvedená do Siene slávy ankety OTO, ocenenie si prebrala už na vozíku. Magda Paveleková zomrela 20. júla 2015.

Viac o téme: Magda Paveleková
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu