Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Jeho humor nás baví už 40 rokov! Zvedavý starček a Gottov dvorný textár: Vtip je pre mňa všetko

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Youtube)

Jeho televízne scénky aj texty piesní už dávno zľudoveli. Karel Šíp, ktorý sa narodil na deň detí pred 75 rokmi, ich napísal stovky. Jeho humor baví televíznych divákov už viac ako štyridsať rokov. Okrem toho už 15 rokov moderuje úspešnú talkshow Všechnopárty, v mladosti založil dve kapely a pôsobil ako produkčný v televízii. Je náruživým športovým fanúšikom, jeho srdce patrí tenisu a futbalu. Fandí pražským Bohemians a svoju tvár spojil aj s mužstvom Amfory.

„Vtip je pre mňa nad všetkým. Keď to je sranda, tak nepoznám brata,“tvrdí tvorca úspešného programu Všechnopárty, ktorý sa nedávno dočkal odvysielania už 600. dielu. Tento program prvýkrát v živote postavil na improvizácii a nepozýva do nehopolitikov.

Zvedavý starček

„Moja skúsenosť s nimi bola väčšinou príšerná,“tvrdí. V úlohe zvedavého starčekatak kladie otázky osobnostiam zo všemožných odborov ľudskej činnosti a väčšinou to býva aj veľká zábava. K zľudoveným songom textára Šípa patrí okrem iného „Inženýrská“, pieseň o sínuse, kosínuse a deskriptíve s hudbou Jaroslava Uhlířa pre Plavcov alebo legendárna pieseň René, já a Rudolf JiříhoSchelingera.

Jeho humor nás baví
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Youtube)

Tohto speváka objavil Šíp podľa vlastných slov v jednej pražskej kaviarni a angažoval ho do svojej druhej kapely Faraon, ktorú založil po návrate z vojny. Nahrali niekoľko singlov, medzi nimi slávny „Holubídům“. Šíp bol jedným z dvotných textárov Karla Gotta.

Prekvapivé zistenie o rodine

Šípov humor je podľa odborníkov láskavý, ovplyvnený humorom divadla Semafor a Divadla Járy Cimrmana, na ktorých vyrastal. Schopnosť baviť ľudí zrejme zdedil po svojom otcovi, náruživom ochotníkovi, ktorý sa po vojne uchytil u profesionálneho divadla najskôr v Tepliciach a neskôr v Ostrave. „Keď hovoríte inak ako miestni, tak ste čierna ovca,“ spomína na detské časy. Narodil sa v Prahe krátko po konci vojny ako KarelFeuerfeil, v atmosfére vtedajšej doby sa však celá rodina premenovala.

Až v roku 2013 sa pritom Šíp dozvedel o svojich koreňoch, a to vďaka televíznej relácii Tajomstvá rodu. Jeho otec Karel Hugo spočiatku vyrastal u pestúnov, k vlastnej matke sa vrátil až na prahu puberty. Bol totiž nemaželským dieťaťom a ako sa ukázalo pri natáčaní, jeho otcom bol obchodník židovského pôvodu BennoBächer. Ten tesne pred okupáciou stihol opustiť Československo, po ňom sa podarilo uniknúť aj jeho synom. Šíp tak zistil, že má v Amerike dvoch ujov.

Namieril si to do televízie

Ako dieťa priľnul Šíp k divadlu najmä vďaka otcovi a v pätnástich rokoch dostal prvú veľkú úlohu v hre Vojak kráľovnej Madagaskaru. Sľubnú hereckú kariéru však vymenil za filmovú priemyslovku v Čimeliciach, a po vojenčine, kde hral s bigbítovoukapelou Tiene, zamieril do televízie. K práci produkčného pridal písanie scenárov a nakoniec sa objavil aj na obrazovke.

Jeho humor nás baví
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Vladimír Benko)

Začínal s klipovoureláciou Hitšaráda, ktorúmoderoval spolu so skladateľom a dlhoročným spolupracovníkom Jaroslavom Uhlířom.Obaja neskôr bavili divákov v Galasuperšou alebo v Šarádeaž do začiatku 90. rokov. Na obrazovku Českej televízie sa Šíp v roku 2005 vrátil, predtým slávil takmer desať rokov úspechy na Noveako protagonista talkšou Horoskopičiny, Skopičiny alebo Paškál.

Keď som prvýkrát videl more, rozplakal som sa

Jeho vášeň k futbalu mu pomohla vytvoriť futbalovú hymnu s refrénom „Už jsme tam, už jsme tam, český fotbal žije, vzhůru, vzhůru, vzhůru do Anglie“, ktorý napísal pred pamätným Eurom 1996. Dal peniaze na prežitie Klokanov a medzi jeho obľúbené relácie patrí seriál Okresný přebor. V roku 2018 Šíp napísal knihu fejtónov s názvom Karneval pamäťových buniek, kde spomína na svoje detstvo hereckého dieťaťa. Tiež niekoľkokrát moderoval anketu TýTý. Po republike jazdí so svojimi scénkami v rámci predstavení Minipárty.

Jeho umelecké sklony sa preniesli aj na jeho mladšieho syna, ktorý hrá na gitaru a klavír. Má ho s druhou manželkou Ivou. S tou sa zoznámil v roku 2001 na jednom televíznom natáčaní, keď bol Šíp ešte ženatý so speváčkou Marcelou Holanovou. Manželstvo, z ktorého má staršieho syna Karla, však už vtedysmerovalo k rozvodu.

„Rozhodne nehovorím, že počas mojej mladosti bolo lepšie - za mojej mladosti sa nič nesmelo. Trebárs cestovať. Prvýkrát som bol pri mori v sedemnástich rokoch s Čedokom v Bulharsku. A rozplakal som sa, keď som videl toľko vody,“prezradil raz Šíp, ktorý sa nehanbí za označenie zabávač a dnes si už prácu môže vyberať a robiť len veci, ktorého ho naozaj bavia.

Viac o téme: Karel ŠípVšechnopárty
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu