Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Filmový frajer Saxany oslavuje: Hrušínsky je zo slávneho rodu! Okrem herectva fušuje aj do politiky

(Zdroj: Facebook/Jan Hrušínský)

Herec, režisér a divadelný riaditeľ Jan Hrušínský, ktorý sa narodil 9. júna 1955, je pokračovateľom slávneho umeleckého rodu, jeho predkovia sa divadlu venovali už v prvej polovici 19. storočia.

Jan - syn jedného z najvýraznejších českých povojnových hercov Rudolfa Hrušínskeho - sa na javisku objavil už v piatich rokoch, neskôr sa uplatnil aj vo filme a dnes je už šestnástym rokom šéfom vlastného pražského Divadlo Na Jezerce.

Veľký kritik Babiša!

Hrušínskeho záujem pritom presahuje divadelnýodbor, je tiež veľkým kritikom súčasného premiéra Andreja Babiša. Nie u všetkých ľudí však jeho názory padajú na úrodnú pôdu. Začiatkom marca sa napríklad na internete ostro pustil do Babiša a ministra zdravotníctva Adama Vojtěcha kvôli opatreniam zavedeným kvôli šíreniu koronavírusu, ktoré podľa Hrušínskeho budú mať likvidačné dôsledky na malé fungujúcefirmy. Za svoje emotívne vyhlásenia zožal kritiku a neskôr sa ospravedlnil.

Jeho divadlo pritom patrí medzi malé a fungujúce projekty, do obnovenejsály sa počas rokov publikum naučilo chodiť. „Splnený sen“Hrušínskeho otca ponúka činoherný repertoár od klasiky až po moderné drámy a komédie. „Nechceme, aby odtiaľ divák odchádzal s pocitom, že si musí pustiť plyn,“vysvetlil Hrušínský. Medzi najúspešnejšie predstavenie patrí Pani plukovníková s Jiřinou Bohdalovou či Zahraj to znovu, Same v réžii Ondreja Sokola.

Herecká minulosť

Pražský rodák absolvoval konzervatórium a v roku 1976 začal hrať v Činohernom štúdiu v Ústí nad Labem, kde sa zoznámil s o dva roky mladšoukolegyňou MilušouŠplechtovou. Tú si neskôr vzal a má s ňou dve dcéry Barboru a Kristínu, ktorá je tiež herečkou. Od 80. rokov pôsobil Hrušínský v mnohých pražských divadláchvrátane Divadla Na zábradlí či Národného divadla. V roku 2002 založil Divadelnú spoločnosť Jana Hrušínského, o dva roky neskôr potom zakotvil vo vlastnom sále na Jezerce.

Hrušínskeho tvár poznajú tiež filmoví a televízni diváci, jeho asi najznámejšia úloha je pritom Honza v rozprávkovej komédii Dívka na koštěti (1971). Hral tiež v rozprávke Ako sa budia princezné (1977), romanciLásky medzi kvapkami dažďa (1979), komédii Koniec starých čias (1989) či v drámeHabermannův mlýn (2010). Zahral si aj v mnohých seriáloch, z tých novších sú to napríklad Miesto v živote, Cukráreň, Prvá republika či Všetky moje lásky. V roku 2003 mu vyšla zbierka fejtónov Vážne ste to nečítali?

Viac o téme: Jan HrušínskýDívka na košteti
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu