Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Najslávnejší Indián východnej Európy oslavuje 80 rokov: Súkromie si strážil, FOTO takto dnes vyzerá

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Photo © Deutsche Film (DEFA))

Kariéru srbského rodáka Gojka Mitiča odštartovali indiánky, ktoré v juhoslovanských exteriéroch v 60. rokoch natáčali západné produkcie. Najväčšiu slávu potom herec s typickými ostro rezanými rysmi získal ako predstaviteľ čestných a spravodlivých indiánov vo filmoch, ktoré vyrábala východonemecká spoločnosť DEFA. Označovali ho dokonca za najslávnejšieho Indiána východnej Európy alebo "Winnetoua Východu". Mitič, narodený 13. júna 1940, sa neskôr objavil aj v ďalších úlohách, indiánskej nálepky sa ale už nikdy nezbavil.

Gojko Mitič sa narodil 13. júna 1940 v dedinke Strojkovce ležiacej na juhu Srbska, kde ho počasvojny vychovávali starí rodičia.Po skončení strednej školy, na ktorej sa učil aj nemecký jazyk, študoval v rokoch 1958 až 1963 na Akadémii telesnej výchovy vBelehrade, pretože sa chcel stať učiteľom telocviku. No podobne ako viacero jeho spolužiakov si začal popri štúdiu privyrábať pri natáčaní talianskych a anglických filmov.

Prvé filmové skúsenosti získaval od začiatku 60. rokov, keď ho obsadzovali ako komparzistu či kaskadéra v príbehoch, ktoré nakrúcali vbývalej Juhoslávii západní producenti. Spočiatku sa predstavil v malých úlohách vo všetkých troch dieloch Winnetoua – Winnetou I. (1963), Winnetou II. – Červený gentleman (1964) aWinnetou III. – Posledný výstrel (1965), ako aj vo filme Old Shatterhand (1964). Zahral si tu po boku legendárneho apačského náčelníka Winnetoua vpodaní francúzskehohercaPierra Bricea, a tiež v spoločnosti nemenej slávneho americkéhohercaLexa Barkera, ktorý stvárnil Old Shatterhanda.

Väčšiu úlohu dostal vo filme Medzi supmi (1964), avšak veľká príležitosť prišla odva roky neskôr, keď ho český režisér Josef Mach obsadil do hlavnej úlohy vprvej indiánke z produkcie filmového štúdia niekdajšej NDR – DEFA. Snímka Synovia Veľkej medvedice (1966), vktorej stvárnil postavu Tokei-ihta, zaznamenala sviac ako deviatimi miliónmi divákov obrovský úspech.

Gojko Mitič vo filme Synovia veľkej medvedice (Zdroj: Photo © Bosna Film)
Zobraziť galériu (5)
Gojko Mitič vo filme Synovia veľkej medvedice (Zdroj: Photo © Bosna Film)  (Zdroj: Photo © Bosna Film)

Úspech filmu bol tak veľký, že hneď nasledujúci rok obsadili Mitičav Berlíne do snímky Náčelník Veľký had a neskôr ešte do desiatok ďalších Indiánok."Do Berlína som prišiel ako neznámyherecz východu, ale mal som šťastie,"spomínal na začiatky svojej hviezdnej kariéry."Nech je človek akokoľvek úspešný, mal by zostať nohami pevne na zemi,"povedal tiež Gojko Mitič, ktorý si nikdy nepotrpel na výstrelky.Zabýval sa v Berlíne a súkromný život si až žiarlivo strážil.

Indiánskej nálepky sa nikdy nezbavil

"Raz indián, navždy indián," priznal pohľadný Srb, ktorý si pred štyrmi rokmi zahral náčelníka Inču-čuna v televíznom spracovaní Winnetoua. Pri každoročných slávnostiach Karla Maya v nemeckom Bad Segeberghral Winnetoua v rokoch 1992 až 2006 vo viac ako tisíc predstaveniach.

V roku 2001 bol pri tom aj Slovenský rozhlas, ktorému Gojko Mitič povedal: "Keď sa hovorí oIndiánoch, vzápätí sa povie Winnetou. Lenže on nikdy neexistoval. Je to postava vytvorená fantáziou Karla Maya. Treba vysoko vyzdvihnúť túto bezhraničnú fantáziu, ktorá si získala veľa mladých ľudí arovnako aj mňa. Až neskôr, keď som nakrúcal indiánky, začal som sa bližšie zaujímať oskutočné dejiny Indiánov, ale fenomén Winnetoua zostáva. Je to okrem toho postava, ktorá vystupuje za porozumenie medzi národmi, za toleranciu, lásku kblížnemu – zahŕňa mnoho posolstiev, a tedaje to veľmi dobrý vzor pre mnohých chlapcov amnohé dievčatá."

Pierre Brice a Gojko Mitič vo filme Medzi supmi /Zdroj: Photo © Columbia Pictures)
Zobraziť galériu (5)
Pierre Brice a Gojko Mitič vo filme Medzi supmi /Zdroj: Photo © Columbia Pictures)  (Zdroj: Photo © Columbia Pictures)

Pred kamerou sa v posledných rokov objavuje len výnimočne

Pred kamerou sa Mitičv posledných rokoch objavuje len výnimočne, pomerne často pritom v jeho filmografii pribúdajú neindiánskerole.Hral v dokumentárnom cykle Europas letzter Sommer (Posledné leto Európy, 2012) alebo v trochu propagandistickomrusko-srbskom filmeBalkánska hranica(2019), zobrazujúcomudalosti v Kosove krátko po bombardovaní Juhoslávie.

Divoký Západ však neopúšťa, dôkazom je aj úloha náčelníka Tahmahkeravo westerne In einem Wilden Land (V divokej krajine; 2013).Indiána - avšak iného druhu - si v "nultých rokoch" zahral aj v divadle.Táto rola sa ale jeho stereotypu vymykala, bol to totiž mlčanlivý Bromden v Prelete nad kukučím hniezdom, ktorý uvádzalo divadlo v severonemeckom Schwerine od marca 2007 do januára 2009. A podľa tlače to bol Mitičov životný výkon.Na rovnakej scéne neskôr stvárnil aj Rieka Zorba.

Gojko Mitič (uprostred) vo filme In einem Wilden Land (Zdroj: Photo © ORF)
Zobraziť galériu (5)
Gojko Mitič (uprostred) vo filme In einem Wilden Land (Zdroj: Photo © ORF)  (Zdroj: Photo © ORF)

"Lásku nemôžete vyžadovať násilím. Je ako motýľ - priletí, na chvíľu zasadne a zase odletí inam," povedal v roku 2009 v rozhovore Mitič,o ktorom sa vie aspoň to, že má už dospelú dcéru.Ani slávnemuhercovi, ktorý prežil väčšinu života v cudzine, sa ale nevyhli následky rozpadu Juhoslávie.Od 60. rokov napríkladvyužíval výhody slobodného cestovania na juhoslovanský pas - "často som zašiel kolegom do Západného Berlína niečo kúpiť," spomínal napríklad.V 90. rokoch sa situácia zmenila.

S jeho menom sa spája niekoľko ocenení

S juhoslovanskými dokladmivtedy potreboval Mitičvízum takmer všade, ešte za čias rozdeleného Nemecka ale získal nárok na občianstvo, a tak v roku 2000 požiadal o nemecký pas.Aj vďaka tomu tak bol o tri roky neskôr nominovaný do nemeckej verzie súťaže o najväčšiu historickú osobnosť."Je to pre mňa veľká česť, ocitnúť sa v spoločnosti nemeckých velikánov. Bol by som ale príliš pyšný, keby som sa chcel porovnávať s ľuďmi ako Beethoven alebo Goethe," poznamenal vtedy Mitič.

Takto dnes vyzerá Gojko Mitič (Zdroj: Repro foto YouTube/Južne vesti)
Zobraziť galériu (5)
Takto dnes vyzerá Gojko Mitič (Zdroj: Repro foto YouTube/Južne vesti)  (Zdroj: Repro foto YouTube/Južne vesti)

Gojko Mitič získal za svoju tvorbu mnohé divácke ceny, pričom známy apopulárny sa stal aj vzahraničí. Koncom roku 2019 prevzal od Nadácie DEFA ocenenie za celoživotné dielo avo februári 2020 získal vBerlíne na Medzinárodnom filmovom festivale Berlinale cenu talianskych filmových kritikov Prémiu Bacco, ktorú pred ním dostali také hviezdy strieborného plátna ako napríklad Sophia Loren či Claudia Cardinale.

V roku 2007 mu napríklad na mladoboleslavskom Festivale európskych filmových úsmevov udelili zvláštne ocenenie."Cena ma trochu zaskočila, pretože taká sa dostáva na sklonku hereckej kariéry a ja by som ešte rád niekoľko filmov nakrútil," povedal vtedy s úsmevom Gojko Mitič,ktorý má na konte aj prestížnu nemeckú mediálnu cenu prezývanú Zlatá sliepka.

Viac o téme: WinnetouGojko Mitič
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu