Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Kodet zažiaril na javisku, najviac ho preslávili Pelíšky: Od smrti legendy uplynulo 15 rokov

Jiří Kodet Zobraziť galériu (2)
Jiří Kodet (Zdroj: českátelevize, TASR)

Svojrázny muž so sarkastickým humorom, aristokratickým vystupovaním a obrovským šarmom, elegán sršiaci bonmotmi, individualista, cholerik - tak charakterizovali priatelia Jiřího Kodeta, ktorý zomrel 25. júna 2005 vo veku 67 rokov. Uznávaný divadelný herec stál pri zrode pražského Činoherného klubu, pred kamerou potom hral vďaka svojmu zjavu rad záporákov - ale napríklad aj kapitána Exnera. Najslávnejší part dostal vo filme Pelíšky, kde stvárnil tak trochu sám seba.

Kodet sa narodil v decembri 1937 ako potomok umeleckých rodov Budilovcova Kodetovcov. Jeho korene siahali až k Josefovi Jiřímu Kolářovi, riaditeľovi Dočasného divadla. Jeho pradedobol Vendelín Budil, šéf plzenského divadla, dedovia potom herec Jiří Steimar a sochár Emanuel Kodet. Nadanie a povolaniazdedili po svojich predkoch aj rodičia Jiřího Kodeta, sochár Jan Kodet a herečka Jiřina Steimarová. Gény sa prejavili aj u jeho polovičných súrodencov: maliara Kristiána Kodeta a herečky EvelynySteimarovej.

Kodet zažiaril na javisku,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Youtube)

Trpel kvôli emigrácii otca

Mladý Jiří Kodet bol kvôli emigrácii nevlastného otca vyhodený z gymnázia. Jeho matku, herečku Jiřinu, zase vyhodili z Národného divadla, kde dlhé roky úspešne pôsobila. Kodet nakoniec absolvoval jazdecké učilište v Kladrubech a prihlášku na pražskú divadelnú fakultu si tak podával ako ošetrovateľ koní. Na akadémiusa aj tak dostal až na druhýkrát. Školu síce dokončil, diplom však nezískal. Nikdy totiž nedostal nevyhnutný zápočet z ruského jazyka.

Požehnanie či prekliatie? FOTO Tieto herecké hviezdy preslávila jediná rola... Komu zničila život?

Herecky začínal Kodet v divadlách v Pardubiciach a v Ostrave, v polovici 60. rokov potom prešiel s režiséromJanem Kačerem do Činoherného klubu. V sále v ulici Ve Směčkách vynikol Jiří Kodet napríklad v úlohe Chlestakova v Gogoľovom Revízorovi či v titulnej úlohe Čechovovho Strýčka Váňu. Až po zmene režimu, v roku 1991, sa dočkal pozvania do Národného divadla, k jeho tamojším majstrovským rolám patril napríkladAntonio v Shakespearovej hre Veľa kriku pre nič.

Legendárne úlohy, ktoré sme si zamilovali

Vzhľad a spôsoby aristokrata - avšak aj kádrový škraloup - predurčili Kodeta prevažne do rolí sukničkára (Hra o jablko, Ako svet prichádza o básnikov), prípadne drobných podvodníkov (Vrchný, prchni). Podobné postavy ho čakali tiež v televíznych seriáloch (Arabela, Nemocnica na okraji mesta, animovaná sériao chobotničkách). Jednou z mála jeho vtedajších kladných rolí bol kapitán Exner vo filmovej detektívke Smrt talentovaného obuvníka (1982).

Smutná správa z USA: Uznávaný filmový režisér podľahol vážnej chorobe (†80)

Po zmene režimu dostal veľkú príležitosť v čiernej komédii Petra Zelenku Knoflíkáři z roku 1997, ktorá mu vyniesla Českého leva. A druhého dostal za hlavnú úlohu v snímke Jana Hřebejka Pelíšky z roku 1999. Jeho postava cholerického odbojára a masarykovca Krausa, rozčuľujúceho sa napríklad nad "červeným boľševickým nokem", bola skutočným hereckým koncertom. V poslednom filme Sentiment o režisérovi Františkovi Vláčilovi z roku 2003 stvárnil Kodet titulnú rolu.

Viac o téme: HerecPelíškySmrťJiří Kodet
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu