Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Nový thriller na obzore! Skutočný príbeh o premlčanej vražde: Vnútorný boj bude zvádzať Karel Roden

Karel Roden Zobraziť galériu (2)
Karel Roden (Zdroj: TASR)

Držiteľ Českého leva a dvoch Cien českej filmovej kritiky režisér a scenárista Robert Sedláček natočí kriminálny thriller Premlčané s Karlom Rodenom v hlavnej úlohe. Hlavnou témou pripravovaného celovečerného filmu je premlčanie vraždy. Príbeh vychádza zo skutočných udalostí. Do českých kín vstúpi začiatkom budúceho roka.

ČTK o tom za tvorcu informovala Nikol Klevcovová. „Som presvedčený, že točiť filmy na motívy dôležitých spoločenských tém je budúcnosťou kinematografie. Premlčanie vraždy aj ďalších trestných činov je práve jedným z nich,“ uviedol producent Jiří Tuček.

Vnútorný boj

„Od produkciesom dostal ponuku napísať a zrežírovať film, ktorého téma je mi vlastná. Témy, na ktorých pracujem, si vždy starostlivo vyberám, tu som neváhal ani minútu,“podotkol Sedláček. Hlavná postava filmu zvádza vnútorný boj a absolvuje dlhú cestu za dosiahnutím odpustenia. Vedľa Rodena sa vo filme predstaví Barbora Bočková, Vladimír Kratina, Karel Jirák, Vilma Cibulková a Denisa Barešová. V snímke sa objavia aj influenceri Tomáš Břinek, Barbora Votíková a Vladislav Kadlec.

Nový thriller na obzore!
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR)

Režisér a scenárista Sedláček, ktorý sa narodil v roku 1973, patrí k najvýraznejším tvorcom svojej generácie. Na konte má Českého leva za najlepší scenár a dve nominácie za filmovú réžiu, navyše bol v roku 2018 Sedláčkom režírovaný historický seriál Bohéma nominovaný na televízneho Českého leva. V tom istom roku mal premiéru film, v ktorom sa Sedláček venuje osudom Jana Palacha.

Sedláček začínal ako regionálny novinár, neskôr vyštudoval dokument na FAMU a zameral sa aj na dokumentárnu tvorbu. V trilógii Vtedy sa venoval obdobiu normalizácie, nežnej revolúcii a rozpadu federácie, nakrútil tiež filmy o Františkovi Čubovi či Václavovi Bělohradskom.

V roku 2006 prišiel do kín celovečerný hraný debut Pravidla lži, ktorý Sedláčkovi vyniesol scenáristického Českého leva, o rok neskôr prišiel dokument Miloš Zeman - nekrológ politika a oslava Vysočiny. V roku 2014 dostal od prezidenta Zemana medailu Za zásluhy. Vlani Sedláček natočil šesťdielny kriminálny thriller Sever.

Viac o téme: Karel RodenPremlčané
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu