Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Muž, ktorý dobyl Hollywood: Jeho prvotina získala päť Oscarov... Zbalil aj slávnu Kate Winslet!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: TASR/Photo by Joel C Ryan/Invision/AP)

Britského režiséra Sama Mendesa, ktorý sa narodil 1. augusta 1965, preslávila hneď jeho celovečerná prvotina. Snímka Americká krása z roku 1999 získala päť Oscarov a tri Zlaté glóbusy, vrátane tých za najlepšiu réžiu. Podobný úspech už neskôr nezopakoval, hoci napríklad mafiánska dráma Road to Perdition (2002) či bondovka Skyfall (2012) sa dočkali vrelého prijatia od kritiky i divákov.

V októbri 2015 mala premiéru 24. bondovka Spectre, ktorej réžie sa tiež ujal Mendes cez počiatočné odmietnutie.Jeho zatiaľ posledným filmom je dráma z prvej svetovej vojny s názvom 1917 z minulého roka.V roku 2000 dostal Mendes od kráľovnej Alžbety II.Rád britského impéria.

Rodák z Readingu s portugalskými koreňmi sa začal réžii venovať už počas štúdií na univerzite v Cambridge.V roku 1990 nastúpil doKráľovskej shakespearovskej spoločnosti, kde sa podieľal na rade úspešných predstavení - režíroval napríklad hru Richard III.

Producent Bruce Cohen, herec Kevin Spacey, režisér Sam Mendes, producent Dan Jinks a scenárista Alan Ball držiaci päť Oscarov za snímku Americká krása (Zdroj: TASR/AP Photo/Kevork Djansezian)
Zobraziť galériu (3)
Producent Bruce Cohen, herec Kevin Spacey, režisér Sam Mendes, producent Dan Jinks a scenárista Alan Ball držiaci päť Oscarov za snímku Americká krása (Zdroj: TASR/AP Photo/Kevork Djansezian)  (Zdroj: TASR/AP Photo/Kevork Djansezian)
ť

Režíroval filmy aj muzikály, osem rokov bol ženatý s Kate Winslet

Niekoľko rokov viedol tiež známelondýnskedivadlo Donmar Warehouse v Londýne, kde slávil úspech s inscenáciou muzikálu Kabaret a podpísal sa aj pod mediálne sledovanú inscenáciu The Blue Room, v ktorej sa objavila hollywoodska filmová hviezda Nicole Kidman.Okrem filmov režíroval aj niekoľko muzikálov, koncom 90. rokov presídlil do USA.Jeho superúspešný hollywoodsky debut, Americká krása, je horkou komédiou o rodine na americkom predmestí v hlavnej úlohe s Kevinom Spaceym.

Nadšený hráč kriketu Mendes bol od roku 2003 ženatý s herečkou Kate Winslet, s ktorou má syna Joea Alfieho. Po ich rozvode v roku 2011 sa po jeho boku začala objavovať ďalšie herečka Rebecca Hallová. V roku 2017 sa oženil s prednou trumpetistkou Alison Balsomovou.

Sam Mendes s Kate Winslet v roku 2009 (Zdroj: TASR/AP Photo/Evan Agostini, file)
Zobraziť galériu (3)
Sam Mendes s Kate Winslet v roku 2009 (Zdroj: TASR/AP Photo/Evan Agostini, file)  (Zdroj: TASR/AP Photo/Evan Agostini, file)

Viac o téme: Sam Mendes
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu